På vei til forelesning klarer ikke «Aisha» å holde tårene tilbake. Den 25 år gamle kvinnen er nervøs og håper at nyheten hun nettopp fikk, ikke stemmer.
Foran universitetet hvor hun har studert medisin i tre og et halvt år, står et medlem av Taliban. «Gå hjem,» beordrer han.
– Verden raste sammen. Det var dette jeg hadde fryktet, forteller «Aisha» til TV 2.
Hun bor i Afghanistan. I desember i fjor fjernet Taliban kvinners rett til å studere medisin.
– Medisin var det siste og eneste studiet vi kunne ta etter at Taliban kom til makten. Jeg hadde et håp om at de ikke skulle ta den rettigheten fra oss siden det handlet om helse, sier «Aisha» fortvilet.
Fikk fortsette i ett år
Å studere medisin og hjelpe andre var «Aisha» største drøm. I 2019 kom hun inn på medisinstudiet.
To år senere tok Taliban over makten i Afghanistan.
Det førte til at «Aisha» og andre afghanske kvinner mistet den ene rettigheten etter den andre.
Taliban utestengte jenter i Afghanistan fra skolegang utover sjette klasse. Senere fratok de kvinnelige universitetsstudenter retten til å fullføre høyere utdanning.
Medisinstudiet var unntaket, og «Aisha» fikk fortsette studiene i ett år etter maktovertakelsen. Hele tiden var hun redd for at det skulle ta slutt.
– Hver eneste dag jeg skulle på skolen, gikk jeg som om det skulle bli den siste, sier den unge kvinnen.
Det var ikke lett for de kvinnelige studentene å bevege seg utendørs.
– I løpet av det året var de veldig strenge. Vi måtte reise til skolen i en spesiell bil og dekke hele kroppen. Vi ble strengt overvåket, sier hun.
– Ble kastet inn i et mørkt hull
I desember i fjor kom sjokkbeskjeden. Hun og hennes kvinnelige medstudenter ble utestengt fra medisinstudiene.
– Jeg studerte i tre og et halvt år og var på det siste semesteret. Så kom forbudet. Jeg kan ikke finne ord til å beskrive hvor tungt det var å få den beskjeden, sier hun.
Til TV 2 forteller «Aisha» at medisinstudiet handler mye om praktisk arbeid, og derfor ikke kan studeres på nett.
– Etter å ha studert i mange år, føles det som å bli kastet inn i et mørkt og dypt hull. Jeg prøver å komme meg ut av det, uten å vite hvordan, sier den 25 år gamle kvinnen og fortsetter:
– Hvem skal behandle afghanske kvinner? Hvem skal hjelpe dem ved fødsel? Vi kommer til å se mange dødsfall ved fødsel, enten kvinner eller barn, fordi kvinnene vil bli behandlet av gamle bestemødre hjemme som ikke har utdanning, sier hun.
– Hvem skal hjelpe kvinnene?
Leger Uten Grenser skriver i en pressemelding at Talibans kunngjøring om å nekte kvinner å studere medisinske fag, vil få store konsekvenser for kvinnehelsen i landet.
– De medisinske behovene i Afghanistan er enorme, og det trengs flere utdannede kvinner for å håndtere dem. For at dette skal kunne skje, må kvinner ha rett til utdanning, skriver organisasjonen.
Leger Uten Grenser skriver videre at organisasjonen bidro ved 22.300 fødsler i Afghanistan fra fra januar til juni 2024.
Gruppen understreker at det allerede er utfordrende å finne folk til stillinger som jordmor og gynekolog.
– Dersom ingen kvinner kan gå på videregående skole og ingen kvinner kan studere ved universitetet eller medisinske institutter, hvor skal framtidens kvinnelige helsearbeidere komme fra – og hvem skal være der for afghanske kvinner når de trenger det som mest?, spør landansvarlig i Afghanistan, Mickael Le Paih.
– Taliban er redde
«Aishas» søster, Shamila, jobber som psykolog. Hun sier til TV 2 at det er ekstremt vanskelig å være kvinne i Afghanistan.
– Når lyset til utdanning slukkes, går samfunnet tilbake i tid. Det er det som skjer nå i Afghanistan. Kvinner blir ikke respektert. Vi har ingen rettigheter. Ifølge Taliban er vi objekter og ikke mennesker, sier hun.
Shamila forteller at siden Taliban kom til makten i 2021, har forekomsten av psykiske lidelser, særlig blant kvinner, økt betraktelig.
Nå er det mange som har selvmordstanker, sier hun.
– De er svake
Shamila tror Taliban er redd for kvinner og at dette er hovedgrunnen til at afghanske kvinner blir undertrykt.
– Før Taliban fikk kvinner studere. Vi var overalt, både nasjonalt og internasjonalt. Vår stemme var på en måte Afghanistans stemme, sier søsteren Shamila og legger til:
– Taliban tror at dersom vi blir mektige, så vil deres hemmeligheter komme ut. Så den enorme undertrykkelsen viser rett og slett hvor svake de er.
Shamila ønsker til slutt at verdenssamfunnet ikke glemmer de afghanske kvinnene som har mistet de grunnleggende rettighetene sine.
– Når man i nyhetene ser at Los Angeles brenner, er flammene synlige. Men flammene i hjertene til afghanske kvinner er ikke synlige. Disse ser ingen, sier hun til slutt.
Aisha er ikke hovedpersonen i denne sakens egentlige navn. I denne saken har TV 2 besluttet å utelate kvinnenes etternavn av sikkerhetshensyn.