Kortversjonen
- Kemi Badenoch og Robert Jenrick kjemper om ledervervet i Det konservative partiet i Storbritannia.
- Badenoch kan bli første svarte kvinne som leder partiet og blir statsministerkandidat.
- Resultatet av uravstemningen offentliggjøres lørdag.
Om ett døgn får vi vite hvem som blir ny Tory-sjef i Storbritannia. To kandidater står igjen i kampen om ledervervet i Det konservative partiet.
Og som dermed er britisk statsministerkandidat.
Uravstemningen avsluttes i dag. Lørdag annonseres vinneren - som enten er Kemi Badenoch (44) eller Robert Jenrick (42). Begge har ståsted på partiets høyreside, noe som appellerer til medlemsmassen.
Kulturkriger
Især har Badenochs ry som «kulturkriger» og «anti-woke» gitt henne mange tilhengere.
Men hun har i tillegg klart å engasjere de mer moderate, og får også støtte fra den delen av partiet som ikke syntes «brexit» var noen god idé.
Det er lite ved Kemi Badenochs ytre som minner om Margaret Thatcher.
Like fullt kalles hun «Thatchers tvilling» av kommentatorer på høyresiden som øyner en konservativ renessanse i britisk politikk dersom trebarnsmoren vinner lederkampen.
– Kemi Badenoch har den viljestyrken partiet nå trenger. Som en som samarbeidet tett med lady Thatcher kan jeg gjenkjenne besluttsomheten, sier Andrew Roberts til VG.
Baron Roberts of Belgravia, som han formelt tituleres i House of Lords, representerer Toryene i Overhuset og var en av de aller første til å støtte Badenoch offentlig.
– All kritikk som nå rettes mot Kemi Badenoch, ble en gang brukt mot den største britiske politikeren de siste åtti årene: Margaret Thatcher, fremholder han.
Fakta:
Kemi BadenochHun er født Olukemi Olufunto Adegoke i 1980 i Wimbledon og vokste opp i både Storbritannia, Nigeria og USA – noe som har gitt henne et internasjonalt perspektiv som hun ofte trekker frem i sitt politiske arbeid.
Badenoch studerte datateknologi ved University of Sussex og tok senere en MBA fra University of London. Før hun begynte sin politiske karriere, jobbet hun som programvareingeniør og finansanalytiker, blant annet i Bank of America.
Badenoch ble først valgt inn i det britiske parlamentet som representant for Saffron Walden i 2017. Hun er kjent for sin direkte og tydelige stil, særlig i spørsmål som gjelder identitetspolitikk, kultur, og økonomi. Badenoch har vært tydelig på at hun støtter Brexit og har vært kritisk til det hun mener er en overdreven vektlegging av rase og kjønnsidentitet i det offentlige rom.
Som politiker har hun hatt flere viktige roller, blant annet som statsråd for likestilling og minister for internasjonal handel, og har markert seg som en av de mest profilerte konservative politikerne i Storbritannia.
Hun er gift med bankmannen Hamish Badenoch. De har to døtre og en sønn.
Kemi Badenoch beskriver seg selv som agnostiker med kristne kulturverdier.
Jenrick er født 9. januar 1982 i Wolverhampton. Han studerte historie ved St. John's College, Cambridge, og tok deretter en mastergrad ved University of Pennsylvania.
Før han gikk inn i politikken, jobbet Jenrick som advokat innen bedriftsrett og senere i næringslivet, blant annet i selskapet Christie’s.
Jenrick ble valgt inn i det britiske parlamentet som representant for Newark i 2014, etter et mellomvalg. Han har siden hatt flere fremtredende roller, inkludert som statsråd for bolig, lokalsamfunn og lokalstyre fra 2019 til 2021. I løpet av denne perioden fokuserte han på å forbedre boligmarkedet og øke byggingen av boliger i Storbritannia.
Jenrick har markert seg som en lojal støttespiller for konservative verdier og brexit, og hans politiske profil kombinerer fokus på økonomisk vekst med en vektlegging av lokalsamfunn og nasjonal identitet.
Jenrick er gift med Michal Berkner, en israelsk advokat, og sammen har de tre døtre. Familien er jødisk, og han har uttalt at religionen spiller en viktig rolle i deres liv. Jenrick, som ikke selv er jøde, er kjent for sitt engasjement i jødiske saker og har talt imot antisemittisme i britisk politikk.
Samtidig mener lord Roberts at Badenochs kandidatur og posisjon i Tory-rekkene er nok et eksempel på at De konservative er et parti uten fordommer mot kjønn, religion eller etnisitet.
I samtalen med VG minner han om at grunnleggeren av det moderne konservative partiet, Benjamin Disraeli, var jøde.
– Og vår siste leder, Sunak, er hindu. Vi har hatt tre kvinnelige partiledere. Kemi kan bli den fjerde. Labour har hatt ingen! Inntil venstresiden kan vise til det samme, bør de være forsiktig med å belære oss andre om mangfold, sier Roberts.
Kemi Badenoch er født i London av nigerianske foreldre; faren var lege, hennes mor professor i i psykiatri. Hun vokste opp i Nigeria, deretter USA, men flyttet tilbake til England som 16-åring.
Etter at åtte kandidater er redusert til to gjennom avstemningsrunder i partiets parlamentsgruppe, er det nå opp til medlemmene å avgjøre ledervalget.
Vel vitende om at det er et parti som skal vandre i skyggenes dal i fem år. Da trengs en Tory-topp som kan skape oppmerksomhet.
Favoritt
Den soleklare favoritten er Kemi Badenoch, som både har de tyngste støttespillerne i ryggen og har ledet med god margin på de konservatives meningsmålinger blant egne velgere.
Dette til tross for at hun ikke har vært parlamentsmedlemmenes foretrukne kandidat i deres innledende avstemninger.
I første runde i parlamentet ble hun nummer tre, etter tidligere immigrasjonsminister Robert Jenrick og James Cleverly (55), sentrumskandidaten som «alle» trodde ville trekke det lengste strå i en endelig finale.
I runde nummer to kom hun på annenplass, stadig etter Jenrick.
I tredje runde mistet Robert Jenrick stemmer, Badenoch økte litt, mens den soleklare vinneren var James Cleverly, med mer enn en tredjedel av parlamentsgruppen i ryggen.
Badenoch ble dyttet ned til tredjeplass.
Regnet feil
Så – i fjerde runde – gjorde Cleverlys støttespillere en kostbar feilkalkyle ved å «låne ut» stemmer til Kemi Badenoch, slik at hun skulle danke ut Cleverly.
Taktikken var at man skulle ende opp med en finaleduell mellom Badenoch og James Cleverly, fordi Cleverly-kampanjen antok det ville være enklere å slå henne enn Robert Jenrick.
Men noen glemte å koordinere hvem som stemte hva; så James Cleverly fikk for få stemmer totalt, mens Kemi Badenoch gikk seirende ut av siste og avgjørende runde – med Jenrick hakk-i-hæl, kun én stemme etter.
Dermed står det nå mellom Kemi Badenoch og Robert Jenrick.
Og valgprosedyren, som Det konservative partiet innførte for bare et par tiår siden, betyr at det er medlemmene i en uravstemning som til syvende og sist avgjør hvem som blir ny leder.
En prosedyre, for øvrig, som han som innførte den, i dag mener var et feilgrep.
Daværende partileder, William Hague, ville demokratisere ledervalget, og løftet den endelige beslutningen ut fra parlamentsgruppen for å gi den tilbake til medlemmene.
Medlemmer som i september 2022 mente at Liz Truss var den lederen og den statsministeren Storbritannia trengte.
49 dager senere slo partiet, parlamentet og Dronningen fast at slik var det ikke. Hennes utfordrer som partileder, Rishi Sunak, ble bedt om å overta.
Støtte fra Overhuset
Nå stiller William Hague og hans etterfølger som partileder, Iain Duncan Smith, seg bak Badenochs kandidatur.
Hun har også ti ganger flere tilhengere i Overhuset enn Robert Jenrick, hvis man legger til grunn hvem som har flagget sin støtte.
Mer enn 70 medlemmer av House of Lords har offentlig tilkjennegitt at de ønsker Kemi Badenoch som ny partileder.
Blant disse finner vi en rekke kjente navn fra britisk politikk, deriblant Nicholas Soames, som veier ekstra symboltungt i denne sammenheng – simpelthen fordi han er barnebarn av britenes evige landsfader, sir Winston Churchill.
Kemi Badenoch leder på alle meningsmålinger, hun er både bookmakernes og grunnfjellets foretrukne kandidat, og har flertall i begge kamre i parlamentet.
Men som den britiske avisen The Independent minnet om på torsdag:
Det er partimedlemmene i England som bestemmer. Og de liker ikke å bli fortalt fra sentralt hold hva de skal mene.