Høyt skolefravær: Vil teste ut SMS-varsling til foreldre i Oslo

1 month ago 24



Skolefraværet i Oslo fortsetter å øke etter pandemien. Nå vil skolebyråden utrede en løsning for å varsle foreldre hvis eleven har ugyldig fravær.

Skolebyråd Julie Remen Midtgarden er bekymret for høyt skolefravær og vil utrede SMS-varsling til foreldre som et tiltak. Foto: Olav Olsen

Publisert: 19.08.2024 08:53

Kortversjonen

Bystyret har bedt byrådet om å utrede muligheten for en SMS-varsling til foreldre når det registreres ugyldig fravær på eleven. Skolebyråd Julie Remen Midtgarden støtter forslaget.

– Jeg er svært bekymret over at tallene på fravær har økt etter pandemien, og ser ut til å fortsette og øke. Dette får store konsekvenser for den enkelt elev som faller utenfor fellesskapet og skolesystemet, og i verste fall kan ende opp med å ikke fullføre grunnskolen, skriver Midtgarden som svar til bystyrets forslag.

– Byrådet vil nå gjøre det lettere å se disse elevene tidlig, og sette inn tiltak som kan forhindre at de mister store deler av undervisningen eller dropper ut av skolen.

Mange er bekymret for fraværet etter pandemien. Ugyldig skolefravær, det vil si fravær som ikke skyldes sykdom eller annet som kan dokumenteres, har økt.

Det gjelder særlig på tiende trinn.

  • I skoleåret 2022–2023 hadde 10.-klassingene i snitt to dager og én time mer fravær enn i skoleåret 2018–2019, viser tall fra Utdanningsdirektoratet.
  • 15 prosent av elevene har 20 fraværsdager eller mer. Det er 6 prosentpoeng flere enn i 2018–2019.

– Må jobbe med årsaken til fraværet

Våren 2023 svarte skoleledere på en spørreundersøkelse. 8 av 10 ledere på ungdomsskoler er enig i at antall fraværsdager har økt de senere årene.

4 av 10 svarer at de i stor eller svært stor grad er bekymret for fraværssituasjonen på sin skole.

Skoleledere og skoleeiere peker på noen av årsakene til det økte fraværet. De nevner psykisk uhelse, skolemiljø, økt forventningspress og vedvarende problemer med mobbing.

Ståle Sand Kalkvik er utvalgsleder i Foreldreutvalget (FUG). Han støtter en utredning. Men han stiller spørsmål ved om det i seg selv vil redusere fraværet.

– Det er et interessant forslag. Men det viktigste er at elever som har mye ugyldig fravær, følges tett opp med tiltak. Skolen må i samarbeid med foreldre jobbe tett med årsaken til fraværet, mener Kalkvik.

Mener foreldre bør involveres

Han påpeker at det er mange årsaker til at en elev kan ha ugyldig skolefravær.

– Noen ganger er det snakk om ufrivillig skolefravær, som det kan ligge mobbing eller psykiske utfordringer bak. Da kan det tenkes at en slik SMS-varsling bare vil oppleves som en belastning. Men kanskje er det mulig med en løsning der foreldrene selv kan velge å skru denne typen varslinger av eller på.

Uansett mener han det er viktig å involvere foreldre og elever i en utredning.

Utdanningsdirektoratet har fått i oppgave av byråden å utrede om SMS-varslinger lar seg gjøre teknisk og med tanke på personvern. Oslo-skolen skal få nytt administrativt system kalt Vigilo. Det er forsinket og skal først tas i bruk fra skoleåret 2025–2026. Direktoratet skal levere svar innen 1. november.

Read Entire Article