Høyre vil gi kjempesum til Ukraina: – Krigen vinnes eller tapes nå

1 week ago 10



– Det er ikke noe annet alternativ hvis vi skal klare å gjøre det som er riktig historisk sett, sier Erna Solberg til Aftenposten.

– Akkurat nå er krigen i en avgjørende fase, den vinnes eller tapes nå. Og det er i vår egen sikkerhetspolitiske interesse at Ukraina ikke faller, sier Høyres Ine Søreide til Aftenposten. Foto: Marte Gundersen / Aftenposten

Publisert: 10.11.2024 20:59

Kortversjonen

Støtten til Ukraina må betydelig opp. Og det haster.

Det er budskapet da Aftenposten treffer Høyre-toppene Erna Solberg, Tina Bru og Ine Søreide på Akershus festning søndag ettermiddag.

– Det er ikke noe annet alternativ hvis vi skal klare å gjøre det som er riktig historisk sett, i den voldsomt dramatiske situasjonen Ukraina nå står i, sier Erna Solberg til Aftenposten.

Situasjonen i landet er kraftig forverret de siste månedene. Russiske styrker rykker nå frem, slik Aftenpostens kartlegging viser.

Høyre foreslår derfor å tredoble den norske støtten til Ukraina neste år. Fra regjeringens budsjettforslag på 15 mrd. til 45 mrd. kr.

Summen utgjør 40 prosent av Norges forsvarsbudsjett neste årforsvarsbudsjett neste årDet er på 110 milliarder kroner. .

Har fått forsikringer fra Ukraina

Grepet presenteres i Høyres alternative budsjett, som legges frem om noen uker.

Finanspolitisk talsperson og nestleder Tina Bru understreker midlene skal benyttes i utlandet for å ikke øke presset på norsk økonomi og renten her hjemme.

Hoveddelen av de ekstra 30 milliardene bør derfor gå til direkte støtte til ukrainsk forsvarsindustri, mener partiet.

Regjeringen har allerede varslet at Norge nå vil gi mer direkte støtte til våpenproduksjonen på ukrainsk jord.

En ukrainsk ingeniør jobber med design av en terrengkjørende drone på 800 kilo i juni i år. Ukraina har en stor våpenindustri, men mangler tilstrekkelig finansiering til å utnytte produksjonskapasiteten fullt ut. Foto: Anton Shtuka / AP / NTB

Høyre ser for seg støtte til energisektoren i Ukraina og bygging av militær infrastruktur, blant annet sheltershelterHangar/garasje i armert betong eller annet materiale som beskytter jagerfly mot luftangrep. til donerte F-16 jagerfly. Men de lar den endelige innretningen være opp til regjeringen, dersom Stortinget enes om å øke støtten.

Partiet har hatt kontakt med ukrainske myndigheter og fått forsikringer om at det finnes produksjonslinjer for materiell, ammunisjon og droner som raskt kan oppskaleres, hvis Norge bidrar med finansiering.

Den norske støtten kan dermed utgjøre en reell forskjell langs fronten i løpet av svært kort tid, argumenterer Høyre-toppene.

Søreide: – Klart i Norges interesse

Søreide understreker at det er i Norges soleklare interesse at Ukraina vinner krigen. Russland må ikke får erfare at det går fint å overfalle et naboland og endre grenser med militær makt, fastslår hun.

– Akkurat nå er krigen i en avgjørende fase, den vinnes eller tapes nå. Og det er i vår egen sikkerhetspolitiske interesse at Ukraina ikke faller, sier hun.

Ukrainas forsvarsindustri har betydelig produksjonskapasitet, men mangler finansiering. Innovasjonstakten er høy, blant annet fordi industrien er tett på fronten og hele tiden forbedrer eksisterende utstyr, forteller Søreide.

– I løpet av kort tid har Iran, Nord-Korea og Kina blitt mye mer involvert i å holde i gang den russiske krigsøkonomien. I produksjon og ikke minst tilførsel av våpen. Det betyr at Ukraina er enda mer utsatt. Da må vi gjøre mer, sier hun.

– Vi gjør ikke dette for å være best i klassen eller for at vi skal overby noen. Vi gjør dette fordi vi mener at det er riktig og at det trengs, sier Høyre-nestleder Tina Bru. Foto: Marte Gundersen / Aftenposten

Mener regjeringen har satt av for lite

Den norske støtten til Ukraina blir i år på 27 mrd. kr. I fjor var den på 25 mrd. kr.

I statsbudsjettet for neste år har altså regjeringen satt av 15 mrd. kr.

Men det betyr ikke at regjeringen faktisk ser for seg å gi 15 milliarder.

For 15 milliarder er nå definert som et gulv for den årlige støtten frem til 2030. Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har sagt i NRKs Politisk kvarter at det kommer mer.

Solberg mener uansett det er altfor lite å budsjettere med 15 milliarder.

– Fordi situasjonen er så kritisk. Og fordi regjeringen med det skaper lite forutsigbarhet for ukrainerne. Det er nå de trenger å få produksjon av våpen og ammunisjon i Ukraina. Det er nå de trenger å bruke dem.

– Norge har fått kritikk, blant annet av nordiske medier, for at vi gir lite i lys av at krigen har gitt oss ekstraordinært høye inntekter som følge av høye energipriser?

– Jeg blir aldri med på dette om at Norge har ekstraordinære inntekter på grunn av krigen. Vi har også ekstraordinære utgifter, svarer Solberg.

– Det som er relevant i den kritikken er nok at Norge, som lå ganske høyt sammenlignet med andre land i begynnelsen, nå egentlig ikke har fulgt opp i det samme tempoet.

Donald Trumps valgseier har skapt usikkerhet om USAs støtte til Ukraina. Er det derfor Høyre nå vil trappe opp støtten?

– Vi hadde nok bestemt oss for dette før valget i USA var klart, sier Solberg.

– Det er klart vi mener det er viktig at vi i Europa drar lasset. Men vi skal også være tydelig på at amerikanerne også må bidra. Dette er jo en kamp for de verdiene USA står for. Så jeg håper at man skal klare å sørge for at de fortsetter å gjøre det.

Read Entire Article