Høyre må si nei til oljeleting utenfor Nordland 6

2 days ago 10



Publisert: 03.10.2024 23:30

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Etter en langvarig strid med miljø- og fiskeriinteresser og resultatløs leteboring har spørsmålet om oljeleting utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja ligget dødt siden tidlig på 2000-tallet.

Forslaget fra Høyres programkomité om å gjenåpne saken er både uklokt og unødvendig.

EU-landene trenger mer gass for å gjøre seg uavhengige av Russland, men ifølge Sokkeldirektoratet er ikke Nordland 6 et antatt naturgassreservoar – eventuelle funn vil trolig inneholde mest olje. I tiden det vil ta fra å konsekvensutrede til eventuelt å komme i produksjon, anslår EU at behovet for olje og gass vil ha sunket med 60–70 prosent i forhold til i dag.

Ingen av EUs ledere har bedt Norge om å fortsette å lete etter olje som tidligst kan komme i produksjon fra 2040 og utover.

Norge kan fortsette å lete etter petroleum i områder nær eksisterende infrastruktur, det vil si de såkalte TFO-områdene (tildeling i forhåndsdefinerte områder). Her kan eventuelle funn utvikles uten at staten trenger å ta for stor økonomisk risiko. Det vil i praksis si områder i Nordsjøen og sørlige deler av Norskehavet, der en betydelig andel av de antatt uoppdagede olje- og gassressursene ligger.

Høyre har tradisjonelt gjort seg til talsperson for en føre-var-holdning. Dette sunne, konservative prinsippet bør også anvendes i forvaltningen av et av våre mest sårbare havområder.

Terje Osmundsen

Roar Hoff

Styremedlemmer, Ullern Høyre

Read Entire Article