Høyre kunne ha ryddet i habilitetsrotet, men det sier partiet nei til

1 month ago 20



AFTENBLADET MENER: Selv når Stortinget har sagt sitt, er habilitetssakene et salig rot. Høyre har muligheten til å rydde, men det vil partiet ikke.

Tidligere statsminister Erna Solberg (H) under Stortingets behandling av habilitetssakene tirsdag. Solberg fikk den sterkeste kritikken. Foto: Javad Parsa / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Sist uke la kontroll- og konstitusjonskomiteen fram sin innstilling i alle habilitetssakene mot tidligere og nåværende regjeringsmedlemmer. Der gikk Ola Borten Moe (Sp) og Anette Trettebergstuen (Ap) fri fra å få vedtak mot seg, fordi de selv har gått av som statsråder. Utenfor det politiske systemet blir de begge etterforsket av Økokrim.

Anniken Huitfeldt (Ap) og Tonje Brenna (Ap) fikk begge kritikk, den ene for å være uvitende om ektemannens aksjehandel, og dermed uvitende om når dette kunne gjøre henne inhabil, den andre for å ha gitt verv og bevilget penger til folk og en stiftelse hun visste sto henne for nært. Både regjeringen Solberg og regjeringen Støre fikk i tillegg kritikk for slumsete håndtering av statsråders habilitet, og regjeringen Støre fikk beskjed om å rydde opp og komme tilbake til Stortinget med et skikkelig system.

Det siste er nok det viktigste vi kan håpe kommer ut av alt dette – at et nytt regelverk gjør det enklere å holde seg selv habil, rett og slett, når man er statsråd. For ikke å snakke om når man også er statsminister.

Den alvorligste kritikken rettet komiteen selvsagt mot tidligere statsminister Erna Solberg (H), som ikke holdt seg oppdatert og informert om ektemannens frenetiske aksjehandling – han kjøpte og solgte enkeltaksjer i et tempo og et omfang så heftig at ingen har klart å finne ut hvor mange ganger det gjorde statsminister Erna Solberg inhabil. Han handlet over 3000 ganger.

Men Erna Solberg er ikke lenger statsminister, og Stortinget kan derfor ikke stille mistillitsforslag og be henne gå av.

Solberg blir sittende som Høyres leder, og partiet Høyre bukker og nikker og takker. Meningsmålingene tilsier heller ikke at hun må gå av for å redde partiet. Høyre er et parti i medvind.

Slike spørsmål som om hun burde gå av for å vise at de mektigste politikerne våre har respekt for det demokratiet som har gitt dem makt, synes å være av underordnet betydning, både for Høyre og for Solberg selv.

Samtidig, i Stortinget tirsdag, fremmet Frp mistillitsforslag mot Tonje Brenna, for ikke å ha underrettet Stortinget skikkelig i sin sak. Det fikk de ikke flertall for. Med Solbergs langt mer alvorlige sak som bakteppe, blir det hele en skikkelig suppe, der makt og ønsker om makt er den viktigste ingrediensen.

Bare Erna Solberg og partiet Høyre kan gjøre dette til noe annet. Men det krever at Solberg ikke søker gjenvalg som partileder og statsministerkandidat. Det finnes det verken vilje eller forståelse for i landets største parti.

Publisert:

Publisert: 5. mars 2024 19:14

Read Entire Article