Høyre har ingen strømpolitikk. De har markedstro.

12 hours ago 3



Det er to grunnleggende forskjeller i norsk strømdebatt: Høyre tror markedet fikser alt, mens vi i Arbeiderpartiet vet at det må politisk vilje til for å sikre folk og næringsliv en forutsigbar og rettferdig strømpris.

Høyre har ingen strømpolitikk. De har markedstro, skriver innsenderne. Foto: Jacob J. Buchard

Når Høyre nasjonalt, etter å ha sittet så stille i båten så lenge at de nesten er grodd fast, kaster seg inn i strømpolitikken, er det ikke fordi de har en visjon for hvordan Norge skal ha rimelig og stabil strøm i fremtiden. Det er en panikkreaksjon på Arbeiderpartiets strømgrep – særlig Norgespris. Vi ser det gang på gang: Arbeiderpartiet kommer med løsninger, og plutselig våkner Høyre opp fra dvalen og prøver å komme med noe de kan kalle sin egen politikk. Men Høyre har ingen strømpolitikk. De har markedstro. Det er forskjellen og Høyre lanserer nå fire såkalte tiltak og serverer samtidig et lokalpolitisk mageplask.

Arbeiderpartiet vil ikke planlegge for høye priser – vi vil faktisk gjøre noe med dem. Vi kutter momsen på nettleien, sier nei til nye kabler og vi innfører Norgespris, som sikrer at du alltid kan få strøm for 40 øre, hjemme og på hytta. Høyre derimot vil at strømselskapene frivillig skal tilby fastprisavtaler. Det betyr at strømselskapene, som tjener på høye priser, får lov til å bestemme hva en «trygg pris» er. Ingen vet hva denne prisen blir, og Høyre setter ikke av en eneste krone til å sikre at den blir lav. I tillegg sier de at i år med høye strømpriser, ja, da skal folk få litt penger tilbake. Det betyr at Høyre legger opp til at strømprisene forblir høye.

Deretter foreslås det å kutte nettleien i NO2, altså vår strømregion. Men det gjør vi jo allerede! Vi har brukt 9,2 milliarder kroner på dette. Det Høyre foreslår er altså ikke ny politikk, men en dårlig kopi. Samtidig nekter de å kutte momsen på nettleien for alle, slik vi foreslår. Arbeiderpartiets tiltak vil gi 1,8 milliarder kroner i lettelser til folk.

Arbeiderpartiet har allerede doblet bevilgningene til energieffektivisering. Vi har styrket Enova-budsjettet med 150 % og sørget for at hele landet får nytte av satsingen. Det Høyre foreslår, er altså en svakere versjon av det vi allerede gjør. Ingen nye grep, stillstanden i kraftpolitikken til Høyre vedvarer.

Det vi opplever av kraftpriser, prisgitt et marked som er sykt, er ikke en tilfeldig utvikling – det er Høyres politikk i praksis. Markedet skal styre. Nå vil de ha en ny markedsbasert ordning. Arbeiderpartiet innførte strømstøtte, og vi har garantert at den skal fortsette ut året og videre de neste fire årene. Vi kutter momsen på nettleie fra 1. juli. Og vi innfører Norgespris, der du får en fast pris på 40 øre – valgfritt, men tilgjengelig for alle.

Og så må vi snakke om utenlandskablene, for her er Høyres vingling både imponerende og oppsiktsvekkende. La oss være helt tydelige: Arbeiderpartiet har sagt nei til nye utenlandskabler. Det har vi vært krystallklare på, og vi står ved det. Vi mener at det må være balanse mellom hvor mye strøm vi eksporterer, og hvor mye vi trenger for å sikre lave og stabile priser her hjemme. Hva gjør Høyre? Ingenting. De argumenterer fremdeles for at kraftmarkedet skal fungere fritt, og at vi ikke må gripe inn politisk. Ja, sågar ba de i sin tid om dyrere strøm. Nå vet vi konsekvensene. Og Høyres mann i Kristiansand som lovet kamp mot utenlandskablene, må jo ha en underlig smak i munnen nå.

For, når Høyre kommer med en strømpakke som folk ikke skjønner noe av, så snur han også her. Igjen. Ganske utrolig. Nå er det plutselig ikke så viktig lenger med disse kablene, for som han selv sier til avisen, så er han prinsipielt for strømkabler, og nå med de nye “tiltakene” er det på en måte greit. Snakk om kretsmesterskap i u-svinger.

Men for Høyre som elsker å skyve næringslivet foran seg, må pakken som lanseres nå fortone seg som et vagt minne om lommerusk når den skal fordeles på hele NO2. Høyre som lokalt teppelegger arbeidsutvalget i Å energi kunne ha lagt press på kraftselskapet for lavere fastprisavtaler. De kunne ha brukt det ekstraordinære utbyttet fra kraftselskapet til å hjelpe næringslivet. Men den gang ei. Vi er enige om at vi må ha på plass ordninger for næringslivet, men det må i det minste være noe som monner. Og det må være noe som er lovlig. Arbeiderpartiet skal ta ansvar også her.

Høyre velger markedet- igjen.

Arbeiderpartiet velger folk.

Read Entire Article