Høyeste sykefravær på 15 år: – Alle piler i feil retning

1 month ago 19



Navs sjeflege er uroet for det høye sykefraværet. Fastlege Katarina Flatland tror sykmeldinger kan være en «lett vei ut».

 Thomas Evensen / TV 2
ANSVAR: Sjeflege Marit Hermansen i Nav mener arbeidsgiverne har et ansvar for å få sykmeldte tilbake i jobb. Foto: Thomas Evensen / TV 2

Publisert 05.09.2024 20:42

Fersk statistikk fra SSB viser at sykefraværet i Norge i andre kvartal var på 7,1 prosent, en økning på 0,7 prosentpoeng fra første kvartal.

Dette er det høyeste nivået siden svineinfluensaen i 2009.

Økningen er størst i aldersgruppen 25-39, og for sykefravær grunnet psykiske plager.

Sjeflege Marit Hermansen i Nav er uroet for utviklingen.

– Det er både flere sykmeldte, og de blir sykmeldte lenger. Altså egentlig alle piler i feil retning. Og vi vet at jo lenger folk er sykmeldte, jo større er sannsynligheten for at de ikke kommer tilbake til arbeidslivet, sier hun.

– Lettere vei ut

Det høye sykefraværet ble også tema i torsdagens sending av Nyhetskompaniet på TV 2 Nyheter, med programleder og fastlege Katarina Flatland som en av deltagerne i panelet.

Flatland mener mange som blir sykmeldt, kunne jobbet gradert, men opplever at det kan være utfordrende når pasienter er bestemt på at de skal ha en sykmelding før de møter opp på legekontoret.

 Goran Jorganovich  / TV 2
GOD MEDISIN: Både Katarina Flatland og Ola Svenneby mener det kan være god medisin å gå på jobb. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

– I en hektisk hverdag med mange pasienter, blir det kanskje ofte en lettere vei ut å bare si seg enig i at de skal få sykemeldingen enn å ta den kampen, sier hun.

Unge Høyre-leder Ola Svenneby tror det at man fritt kan bytte fastlege gjør det vanskeligere for legene å «sette hardt mot hardt» i diskusjoner om sykmelding.

– Da vet man at de kan gå til en annen fastlege, rett og slett. Og det vet man jo skjer også. Så det er flere dilemmaer som setter legene i en ganske krevende situasjon.

– Må avsluttes tidsnok

Også Hermansen i Nav opplever at dette er utfordrende for fastlegene. Hun understreker at det er viktig å legge en plan for behandlingen før en sykmelding.

– Det å sykmelde er et potent og veldig godt virkemiddel, som er kjempeviktig i mange sammenhenger. Men det må doseres riktig, og det må avsluttes tidsnok, sier hun.

Hermansen peker også på at arbeidsgiverne har et viktig ansvar for å få folk tilbake på jobb.

– Det som kjennetegner de som har gode resultater med sykefraværsarbeidet, er at de er gode på tilrettelegging. De ser den enkelte og de klarer å ta den litt vanskelige samtalen, for det er mellom arbeidsgiver og arbeidstaker dette løses

– Kan være beste medisin

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) er tydelig på at sykefraværet er for høyt.

– Norge trenger all den arbeidskraften vi har. Vi trenger at de som er i jobb, blir værende i jobb, sier hun.

– Mitt klare inntrykk er at både arbeidsgiver- og arbeidstakersiden er opptatt av å lykkes bedre med. Og regjeringen er også veldig opptatt av at vi får fraværet ned.

 Kristiana Qarri / TV 2
VIL HA FOLK I JOBB: Tonje Brenna mener det er viktig å ikke mister kontakten med arbeidslivet selv om man går gjennom en tøff periode. Foto: Kristiana Qarri / TV 2

Brenna er særlig bekymret for at flere unge er borte fra jobb på grunn av psykiske plager.

– Jeg tror vi må begynne å tenke på at vi sier at hvis du sliter med psykiske plager, så er den beste medisinen nødvendigvis å være hjemme. Det kan være at den beste medisinen er å gå på jobb.

Read Entire Article