Høres mer og mer ut som Putins mann

1 week ago 8



En seier for Donald Trump kan ende i bittert nederlag for Ukraina. Foto: Matt Slocum / AP / NTB

Ukraina kan bli den store taperen ved USAs presidentvalg.

Publisert: 27.09.2024 09:38

Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Donald Trump, republikanernes presidentkandidat, holdt onsdag folkemøte i Nord-Carolina. Der unnlot han nok en gang å kritisere Russlands president Vladimir Putin, som har angrepet og okkupert en femtedel av nabolandet Ukraina. Trump gikk i stedet løs på Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som står i en fortvilet forsvarskamp mot inntrengerne.

– Vi fortsetter å gi milliarder av dollar til en mann som nekter å inngå en avtale. Så mange døde mennesker, enhver avtale, til og med den verste avtalen, ville ha vært bedre enn det vi har akkurat nå, sa Trump i sin opptreden i Nord-Carolina.

«Nekter å inngå en avtale.» Det er en måte å si det på. Grovheten i dette kan kanskje best illustreres med et tenkt scenario fra Norge. Russland rykker inn i Nord-Norge og erklærer Finnmark og Troms som russiske fylker. Regjeringen i Oslo tar opp kampen og vil ha russerne ut. Men fra den andre siden av Atlanterhavet kommer en sur korreks: Norge må ikke nekte å inngå avtale med okkupantene.

Norge er Nato-medlem og kan regne med hjelp fra allierte hvis landet blir angrepet. Ukraina er det ikke. Men USA, Norge og nær alle land i Vesten har slått ring om folkeretten og Ukrainas selvfølgelige rett til å overleve som selvstendig stat. Det er mildt sagt viktige verdier og prinsipper som står på spill.

USA, under ledelse av president Joe Biden, er Ukrainas uten sammenligning viktigste økonomiske og militære støttespiller. Senest onsdag meldte det amerikanske utenriksdepartementet at Ukraina får en ny ladning raketter og pansrede kjøretøy til en verdi av nær fire milliarder kroner.

Men i november holdes altså et skjebnetungt presidentvalg. Trump lover å få slutt på krigen innen 24 timer. Det er lite troverdig og dårlig nytt for Ukraina. For det Trump kommer med på sine folkemøter, høres stadig mer ut som et halvt eller helt knefall for Vladimir Putin.

En fredsprosess må før eller senere tvinge seg frem i Ukraina. Zelenskyj kan bli nødt til å gi inntrengerne noen innrømmelser, selv om de ikke har krav på noe. Den hardt pressede mannen fra Kyiv var torsdag i samtaler med president Biden og hans mulige etterfølger Kamala Harris i Det hvite hus.

Fredag møtes Zelenskyj og Trump i sistnevntes høyhus på Manhattan. Det er positivt, for Trump trenger en vekker om hva friheten og demokratiet betyr for verdens land.

Read Entire Article