– Det er helt nydelig.
Det sier Vebjørn Myklebust (34) etter å ha hoppet i havet ved Sørenga badeplass i Oslo lørdag ettermiddag.
Kompisen Anders Strand (35) gjetter at det er 23 grader i vannet.
– Jeg tror ikke jeg kan huske at det har vært så varmt i vannet her før, sier Strand.

Oversikten til Meteorologisk institutt, der hvem som helst kan sende inn temperaturmålinger, viser at det ble målt 23,3 grader i vannet ved Bjørvika litt etter klokken 18.00 denne ettermiddagen.
Flere andre steder i Oslofjorden er det målt temperaturer opp mot 25 grader, ifølge oversikten.

Også i Agder, Vestland og Trøndelag ble det målt opp mot 25 grader i badevann denne lørdagen, ifølge badevannsoversikten på yr.no.
– Veldig uvanlig
TV 2 har forsøkt å få oversikt over hvor høye disse temperaturene er sammenliknet med tidligere år.
Vi har foreløpig ikke fått svar på vår henvendelse til Oslo kommune som måler temperaturene i Oslofjorden i sommersesongen.
Likevel bekrefter Jon Albretsen, oseanograf ved Havforskningsinstituttet, at vanntemperaturene rundt omkring i Norge - er høyere enn de pleier.
– Det virker som det er «all time high» i hele landet som helhet, sier Albretsen.

Han sier de har gode målesentre i Arendal og Skagerrak-området. Den siste uken har temperaturene der ligget på 21-22 grader. Enkelte ettermiddager har temperaturen vært oppe på nesten 24 grader, sier forskeren.
– Dette er veldig uvanlig. Normaltemperaturen på denne tiden, sett over 60 år, er på rundt 16-17 grader i juli, sier forskeren.
Også på Vestlandet og lenger nordover er det unormalt høye temperaturer, ifølge Albretsen.
Ifølge forskeren må man helt tilbake til 2014 for å finne vanntemperaturer på samme nivå.

– Hva skyldes det at det er varmere i havet rundt Norge enn ellers?
– Det er veldig enkelt. Det er rett og slett mye solskinn og lite vind som blander vannet rundt. Da blir overflatevannet liggende litt relativt urørt, og da varmes det ganske fort opp når det er så varmt. Og så er det i tillegg høye lufttemperaturer, sier han.
– Ekstremt
Forsker og forskningsleder ved Bjerknessenteret for klimaforskning Marius Årthun forteller at havområdene rundt Norge opplever de mest marine hetebølgene i Atlanterhavet akkurat nå.
Han henviser til en internasjonal indeks for marine hetebølger.

– Overalt der kartet er gult, oransje eller rødt er temperaturen varmere enn 90 prosent av tidligere målinger gjort på samme dato, sier han.
Deler av norskekysten opplever kategori 3-4, ifølge forskeren.
– Det er absolutt korrekt å kalle dette unormalt eller ekstremt, sier Årthun.
Samtidig påpeker nettstedet Ventusky at det nå er like varmt i Østersjøen som i vannet utenfor Marseille i Sør-Frankrike.

De sikter til vann-temperaturer på 22 grader.
– Det forsterker inntrykket av at dette er en unormal situasjon. Middelhavet er jo vanligvis ganske mye varmere enn det vi har her oppe, sier Årthun.
Albretsen fra Havforskningsinstituttet er ikke overrasket over temperaturliketen.
– Områdene rundt Marseille og Biscaya er ikke kjent for å ha de høyeste temperaturene. Det er et veldig dynamisk havområde. I de fleste klassiske «sydenområdene» er det fortsatt varmere enn i Norge. Vannet der er klarere, slik at soloppvarmingen virker lenger ned, sier Albretsen.
Glede med bismak
Folk TV 2 møter i Bjørvika i Oslo sier på instinkt at de synes det er fint å kunne svømme i Oslofjorden uten at det er kaldt.
– Det er veldig deilig. Ikke noe å klage på, sier Andreas Lund (29).
– Jeg synes det er fint!, sier Frid Helen Hop (30).

– Ser dere noen ulemper ved de høye vanntemperaturene?
– Selvfølgelig tenker jeg at det er litt unormalt at det er så varmt her i Norge på sommeren. Det sier jo kanskje litt om at det er noen endringer på gang, sier Hop.
Også for Anders Strand og Vebjørn Myklebust kommer badegleden med en bismak.
– Det har sikkert en del negative effekter som jeg ikke er helt klar over, sier Myklebust.
– Skal stige drastisk
Når vanntemperaturene er unormalt høye kan det få problemer for maritimt liv, ifølge klimaforsker Årthun.
Men hvorvidt de varme vanntemperaturene direkte kan knyttes opp mot klimaendringer er vanskelig å si helt sikkert, ifølge forskeren.
– Det er flere naturlige faktorer som også driver endringer i temperatur. Det er vanskelig å si basert på en enkelthendelse om de varme vanntemperaturene i år skyldes klimaendringer eller global oppvarming. Men klimaendringer gjør slike hendelser mer sannsynlig, sier klimaforskeren.
Én ting er han likevel veldig sikker på:

– Det er liten tvil om at det vil bli varmere i vannet i årene fremover. Prognoser viser at havtemperaturen skal stige ganske drastisk de neste årene. Det vi kaller en marin hetebølge i dag, kan være ganske normalt om noen tiår, sier Årthun.
Havforsker Albretsen sier at vannet kan bli kaldere nå i sommer, gitt at været endrer seg.
– Med en gang været snur, altså at det blir mindre sol og kanskje mer vind som blander opp det kalde vannet som ligger lenger ned, så blir det litt kaldere å ta et bad, sier Albretsen.