Kjersti Toppe (Sp) synes det er topp med et hopp fra 18 prosent i juni til 28 prosents dekningsgrad i juli og august.
torsdag 26. september kl. 19:35Kortversjonen
- Andelen foreldre som velger 80 prosent foreldrepenger har økt til 28 prosent etter regelendring 1. juli.
- Foreldrene får nå 11 dager ekstra permisjon ved denne løsningen.
- Regelendringen gjelder for barn født 1. juli 2024 eller senere.
- Barneminister Kjersti Toppe er fornøyd med økningen og tror endringen er et av flere grep som kan bidra til å øke fødselstallene.
Barne- og familieministeren fikk torsdag nye tall fra Nav som viser at flere nybakte foreldre bruker den nye ordningen etter endringen 1. juli.
Da ble foreldrepengeperioden for de som velger 80 prosent foreldrepenger 11 dager lengre.
Endringen gjør at den samlede utbetalingen blir tilnærmet lik for foreldre uavhengig av om de velger en permisjon med 80 eller 100 prosent foreldrepenger.
Endringen gjelder for foreldre med barn som er født 1. juli 2024 eller senere.
Utvidelsen er beregnet å koste staten rundt 178 millioner kroner i helårseffekt (2026), ifølge Barne- og familiedepartementet.
Barneminister Kjersti Toppe, som selv er seksbarnsmor, er tilfreds.
– Det er en stor økning på kort tid i foreldre som tar ut 80 prosent lønnskompensasjon – og strekker permisjonen til 61 uker og én dag. Det betyr at grepet vi gjorde er kjærkomment, sier Toppe til VG.
Hun mener at grepet også har fjernet det som ble sett på som en «permisjonsfelle» tidligere. Da ble utbetalt sum ved 80 prosent dekningsgrad en del mindre enn hvis man fikk 100 prosent dekning av lønn – og kortere tid i permisjon. Denne forskjellen er nå utjevnet.
Vedtak sist vinter
Før regelendringen kunne foreldre velge mellom foreldrepermisjon på 49 eller 59 uker. Førstnevnte alternativ ga 100 prosent foreldrepenger, mens den ti uker lengre permisjonen ga 80 prosent foreldrepenger.
For at foreldre ikke skulle tape penger på å velge den lengste permisjonen, foreslo regjeringen vinteren 2024 en regelendring som ble vedtatt i Stortinget.
Les også: Hun skal knekke fruktbarhetsgåten
– Overrasket over at nesten en av tre foreldre nå velger 80 prosenten og lengre perm, Toppe?
– Ja, jeg er overrasket over at så mange har respondert så raskt, men forventet at flere ville bruke de 11 ekstra dagene, svarer Toppe – etter tallene fra de første to månedene.
Nav har sammenlignet juli og august 2023 med juli og august 2024.
Økningen fra 14 prosent i 2023 til 28 prosent i 2024 tilsvarer en økning fra 610 til 1090 personer – etter en trend de siste årene der andelen som velger 80 prosent lønn har sunket.
– Vi ser at dette er en ordning som svært mange ønsker og bruker, og alt tyder på at dette gjør hverdagen enklere for mange småbarnsfamilier, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.
I 2014 var andelen 35 prosent, mot 17 prosent i 2023. I gjennomsnitt i 2024 fram til endringen trådte i kraft, var andelen 18,5 prosent.
Hva tenker du?Tror du de politiske grepene som skal gjøre det lettere og rimeligere å ha barn – vil få opp fødselstallene?aJa, det vil inspirere flere til å lage barn.bNei, dyrtid, tallet på single, dårligere sædkvalitet og større individualisering holder fødselstallet lavt.cDet bryr jeg meg ikke om.– Du jobber for at folk skal lage flere barn i Norge, Kjersti Toppe. Vil flere penger på foreldrepermisjon bidra?
– Vi har innført mange ulike tiltak for å bedre småbarnsfamilienes hverdag og økonomi. At mange foreldre allerede etter 1. juli benytter seg av denne utvidelsen av lønnsdekning og permisjonstid, viser at det er mulig å tilrettelegge bedre og gir kanskje et håp om å kunne snu fødselstallene også.
Hvis utviklingen vil være som i 2023, forventer Nav at andelen kommer til å øke til over 30 prosent i desember 2024 og holde seg høy gjennom vinteren 2025.
Les også: Vedums sommer-oppfordring: – Ha sex sammen
Ordningen
- Ved uttak av foreldrepenger kan foreldre velge mellom 100 prosent lønnskompensasjon i 49 uker eller 80 prosent lønnskompensasjon i 61 uker og 1 dag.
- Før regelendringen 1. juli 2024 var lengden for de som valgte 80 prosent på 59 uker.
- Det har vært mer vanlig blant foreldre som får barn på vinteren og våren å velge 80 prosent dekningsgrad, enn blant de som får barn på sommeren og høsten. Dette henger sammen med at barn født i starten av året og i desember har en lengre periode fra foreldrepengene tar slutt, og fram til de har rett på barnehageplass.
- I perioden januar til april, samt desember 2023, var det i gjennomsnitt 20 prosent som valgte 80 prosent dekningsgrad. Blant de som fikk barn i august og september samme år var andelen 14 prosent.
- Barna født på høsten har rett på barnehageplass den måneden barnet fyller ett år, og slutten på foreldrepengeperioden sammenfaller ofte med tiden for barnehagestart. (Kilde: Nav)
Les også: Toppe tar grep mot lave fødselstall: – Må gjøre det mer attraktivt