16,7 prosent er den tunge fasiten for Arbeiderpartiet på en fersk meningsmåling fra Respons Analyse.
Publisert: 14.01.2025 18:59
Kortversjonen
- Arbeiderpartiet får lave 16,7 prosent på en fersk måling fra Respons Analyse. Særlig de unge velgerne vender partiet ryggen, mens de over 60 år fortsatt støtter Ap mest.
- Høyre og Frp står sterkt med potensielt flertall på Stortinget. Men tidligere erfaringer viser at målinger kan endre seg før valget.
- Venstresiden generelt er i trøbbel, og mange tidligere Ap-velgere fra 2021 er nå usikre. SV, Rødt, og MDG har bare økt marginalt i oppslutning siden siste valg.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Respons har siden 2006 spurt velgerne om hva de ville stemt hvis det var valg i morgen. De har aldri målt Arbeiderpartiet lavere enn dette.
– Denne målingen er dårlig, og Arbeiderpartiet har langt høyere ambisjoner enn dette, sier statsminister Jonas Gahr Støre til Aftenposten.
Han er glad for at Ap har gjort gått frem på flere andre målinger i januar.
– Målinger er øyeblikksbilder, og jeg har stor tro på at valget til høsten er et valg vi både kan og skal vinne, sier Støre.
Ap går tilbake 2,2 prosentpoeng fra tilsvarende måling i desember. Målingen er utført for Aftenposten, VG og BT.
– Det ser svært dårlig ut for Arbeiderpartiet, sier valgforsker Johannes Bergh.
Det er spesielt de unge som vender Ap ryggen. Kun 9 prosent av velgerne under 30 år ville stemt på Ap. På den andre siden er Ap fortsatt det største partiet blant velgere over 60 år.
– De unge har forlatt Arbeiderpartiet. Det er en klar høyrebølge i befolkningen, og den er særlig tydelig blant de unge, sier Bergh.
Frp er fortsatt landets største parti, men det er Høyre som går mest frem. Høyres fremgang er utenfor feilmarginen, altså signifikant.
Et blåblått storting
Høyre og Frp får 45 mandater hver, noe som ville gitt rent flertallflertallDet er 169 representanter på Stortinget. En blokk med partier trenger derfor 85 mandater for å ha flertall i nasjonalforsamlingen. på Stortinget.
Men Erna Solberg advarer mot å ta flertallet på forskudd for Høyre og Frp.
– Det er viktig at vi snakker om hvordan vi skal skape felles borgerlig politikk, og at vi må ha med flere for å få det til, sier hun.
Hun tror det blir tettere mellom blokkene før valget.
– Kommer denne målingen som en lettelse for deg?
– Noen får alltid høye skuldre, men noen av oss har vært med så lenge at vi vet det kan gå opp ned, i stemningsbølger. Vi hadde ikke veldig høye skuldre, sier hun.
Støre sier at de politiske forskjellene på Ap og høyresiden blir stadig tydeligere. Han mener store kutt i formuesskatten er helt feil prioritering.
– Vårt fokus er å gi folk bedre råd, skape trygghet i og for landet, styrke velferden og redusere forskjellene. Det er det Norge trenger, og det er det vi kjemper for, sier han.
Solberg har sin teori om hvorfor Høyre går frem:
– Jeg tror jo at vi har fått mer fokus på at Høyre er viktig for å få til de grunnleggende, store tingene som skattelettelse, sørge for at verdiskapingen blir større, stabilitet og trygghet fremover.
Nesten en kvart million usikre Ap-velgere
Oppslutningen til Ap er veldig svak, men de kan likevel finne håp.
For det første: Dette er den femte målingen som blir publisert i norske medier i januar. På de fire andre har Ap et snitt på 19,5 prosent, altså betydelig bedre enn denne.
– Da er det overraskende at de gjør det så dårlig på denne målingen. Det viser at det er et parti som fortsatt sliter, sier Thore Gaard Olaussen i Respons.
For det andre: Bakgrunnstallene viser at kun 46,4 prosent av Aps velgere fra forrige valg vil stemme partiet på nytt. 225.000 Ap-velgere fra 2021 har satt seg på gjerdet.
Ap må nå jobbe for at disse stemmer Ap igjen når valgdagen faktisk kommer.
Hele venstresiden sliter
Ikke bare Ap, men hele venstresiden er i trøbbel. Påfallende få av de skuffede Ap-velgerne går til et annet rødgrønt parti.
SV, Rødt og MDG har til sammen lagt på seg 0,5 prosentpoeng siden valget i 2021.
Senterpartiet er mer enn halvert.