Minst 300 nordkoreanske soldater er drept og 2700 skadet i kampene mot ukrainske styrker, ifølge sørkoreansk etterretning.
Tirsdag 14. januar kl. 02:26Kortversjonen
- Minst 300 nordkoreanske soldater er drept og 2700 skadet i kampene mot ukrainske styrker, ifølge sørkoreansk etteretning.
- Oberstløytnant Palle Ydstebø mener tallene virker reelle.
- Etterretningstjenesten hevder nordkoreanerne tar sitt eget liv for ikke å bli tatt som krigsfanger.
- To nordkoreanske soldater skal ha blitt tatt til fange, og Ukraina foreslår bytte med egne krigsfanger i Russland.
– Det er 11.000-12.000 nordkoreanere i Kursk-regionen, og de har vært der lenge og deltatt i kamper. Det virker som et reelt tall, sier oberstløytnant Palle Ydstebø til VG.
Mandag gikk den sørkoreanske politikeren Lee Seong-kewun ut til flere medier, inkludert nyhetsbyrået Reuters, om store tapstall for de nordkoreanske soldatene i Russland. Det gjorde han etter en brifing fra landets etterretningstjeneste.
Bakgrunnen kort fortalt:
- Nord-Korea har sendt tusener av soldater for å bistå Russland i Ukraina-krigen.
- På sensommeren i fjor overrasket Ukraina med fremstøt i den russiske regionen Kursk.
- Etter sjokkoffensiven har Russland mobilisert egne og nordkoreanske styrker til regionen, hvor Ukraina på det seneste har rykket bakover.
– Skal ikke undervurderes
Sør-Koreas etterretning hevder de høye dødstallene skyldes nordkoreaneres «manglende forståelse for moderne krigføring».
– Det kommer litt ulike rapporter fra Ukraina om dette. Enkelte ukrainske offiserer og soldater ved fronten melder at nordkoreanerne slåss bra som infanteri
, at de er gode på skyting og at de er godt motivert med høy disiplin, påpeker Ydstebø.Han viser blant annet til den ukrainske soldaten Volodymyr Demchenko, som på X har lagt ut innlegg om at nordkoreanere blant annet har vist seg å være «seriøse krigere».
– Man skal ikke undervurdere de nordkoreanske soldatene ut fra fragmentene man ser. Likevel er det snakk om følbare tap fra deres side, sier Ydstebø.
Ber soldatene ta sitt eget liv
Ifølge Sør-Koreas etterretningstjeneste har Nord-Korea bedt sine egne soldater om å ta livet sitt for å unngå å bli tatt til fange. Dette er basert på notater som er funnet sammen med døde soldater.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har også hevdet at russiske styrker henretter nordkoreanere som blir såret for å slette alle bevis på at Nord-Korea er innblandet i krigen.
– Det hevdes også at nordkoreanere skyter sine egne for ikke å bli tatt til fange, sier Ydstebø til VG, og fortsetter:
– Sørkoreansk etterretning har tall på 3000 skadede eller drepte, og kun to er blitt tatt til fange, så det sier seg selv at de ikke lar seg bli tatt. Det nordkoreanske samfunnet er blitt hjernevasket i generasjoner i forhold til å følge ledelsen til det ekstreme.
Skal ha tatt to nordkoreanske fanger
I helgen skal likevel to nordkoreanske soldater ha blitt tatt til fange i Kursk-regionen i Russland.
Søndag sa Zelenskyj at de er klare til å utveksle krigsfangene i bytte mot ukrainske soldater som holdes til fange i Russland.
Ydstebø tror ikke dette er reelt med tanke på hvilket regime soldatene er under.
– Et annet poeng er om nordkoreanerne overhodet vil tilbake. Men det er typisk for Ukraina å gå ut med sånne tilbud som en del av deres informasjonsoperasjoner, sier han.
– Hvorfor gjør de det?
– Det handler nok om hvordan de vil vise seg frem for sine støttespillere i Vesten, at de forholder seg til krigens folkerett
, opptrer humant og behandler sine fanger godt – og det er det grunnlag for.Tror Nord-Korea vil ha krigserfaring
Hverken Russland eller Nord-Korea vil kommentere at det er nordkoreansk deltagelse i Ukraina-krigen – ei heller nyheten om de to nordkoreanske krigsfangene.
– Vi kan ikke kommentere på noe vis, vi vet ikke hva som er sant her. Vi fortsetter å diskutere mulighetene for fangeutveksling, som ikke er lett, men for oss er livet til enhver russisk soldat viktig, sa Kreml-talsperson Dmitrij Peskov nylig, ifølge NTB.
På spørsmål om hva Nord-Korea selv tjener på en deltagelse i krigen, tror Ydstebø det handler om å sende signaler til Sør-Korea og å skaffe seg erfaring.
– De har ikke hatt krigserfaring siden Koreakrigen i 1953, og det er en god stund siden. Det kan være at Kim Jong-un nå ser en mulighet for å la sine styrker skaffe seg erfaring i moderne stridsfelt som kan tas med tilbake for å oppdatere sin egen hær.