Torsdag kveld møtes Arbeiderpartiet og Senterpartiet i «Debatten» på NRK.
Temaet for sendingen er «Regjeringskrise? EUs energiregler splitter regjeringen. Ap vil innføre reglene, men Sp stritter imot. Det kan gå mot regjeringskrise i Norge».
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) trosset truslene fra Senterpartiet og la torsdag frem tre EU-direktiver i regjeringskonferansen.
Dette reagerer Senterpartiet på, selv om det ikke ble tatt noen avgjørelse torsdag.
Det var parlamentarisk leder for Senterpartiet, Marit Arnstad, som møtte fra Sp og energiminister Terje Aasland (Ap) fra Arbeiderpartiet under torsdagens «Debatten».
Het diskusjon
Energiministeren var opptatt av at Trumps innsettelse også bidrar til at det er viktig å få innført direktivene.
Det ble raskt høy temperatur i «Debatten» da Fredrik Solvang startet med sine spørsmål.
– Vi gjør dette nå. Verden er forandret på en uke. Trump har inntatt presidentsetet i USA, han har varslet straffetoll mot EU. Vi har i løpet av det siste året jobbet intenst og godt med disse direktivene. Nå er vi i en situasjon hvor det er viktig å ivareta norske interesser og bygge opp under EØS. Det er viktig at vi ikke får mot-sanksjoner mot oss nå, sier Aasland.
– Kan Senterpartiet gå med på disse direktivene?
– Nei. Vi var imot 3. energimarkedspakke, som ble trumfet gjennom. Vi er imot 4. energimarkedspakke. Det gjør oss til en del av det europeiske energimarkedet, og vi trenger større norsk kontroll, sier Arnstad.
Hun sier Senterpartiet har mistet tilliten til Arbeiderpartiet på dette området, og er redd for at de siste direktivene, som ikke er tema nå, vil bli innført senere dersom Arbeiderpartiet skal klare å få gjennom dette nå.
– Vi er redd for at dette vil føre til at resten blir tvunget gjennom, og har ikke tillit til Arbeiderpartiet her. Det er ikke vår plan. Vi skal ikke gi fra oss norsk selvråderett på noen måte, sier Aasland.
Fakta om EUs energimarkedspakke
- EUs 4. energimarkedspakke er en rekke EU-lover som ble vedtatt i EU i 2018 og 2019, og implementert i EU i 2021.
- Det er den mest omfattende energipakken noensinne, hvor fornybar kraft og energieffektivisering er viktige stikkord.Nå diskuterer regjeringen innlemmingen av energimarkedspakken i norsk lov gjennom EØS.
- Energimarkedspakken består av åtte lover, hvorav fire er direktiver og fire er forordninger som har som mål å styrke forbrukerrettigheter, øke konkurransen på strømmarkedet og legge til rette for mer fornybar energi.
- Pakken innebærer blant annet felles regler for strømhandel mellom EU-land. Agency for the Cooperation of Energy Regulators (ACER) er EUs energibyrå som skal overvåke og koordinere samarbeidet mellom nasjonale energiregulatorer.
- Norge ble med i ACER gjennom EUs 3. energimarkedspakke i 2019.
- Senterpartiet har vært sterkt imot norsk tilslutning til ACER og EUs energimarkedspakker, av frykt for å miste nasjonal styring over energipolitikken. Partiet stemte imot ACER-tilslutning i 2018.
- Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har vært tydelig motstander av norsk EU-tilpasning på energifeltet.
Kilde: regjeringen.no og Lovdata Europalov
– Ved å innføre disse tre direktivene, vil vi knytte oss tettere til energisamarbeidet i Europa da Aasland? spør Fredrik Solvang.
– Disse direktivene har ikke noe med energisamarbeidet i Europa å gjøre. Hvorfor lage stor sak om noe så lite. Dette er tre direktiver der regelverket allerede ligger klart, sier Aasland.
Arnstad er tydelig på at spørsmålet må vente til etter valget.
Aasland understreker at denne saken er til behandling nå.
Arnstad kritiserer at energisamarbeidet i Europa har gjort at strømprisene i Norge har skutt i været.
– Vi kunne gjort mye mer, og jeg lurer på hva energiministeren egentlig har gjort når det kommer til forhandling av Storbritannia- og Tyskland-kablene, sier hun.
– Er forpliktet
Etter at de to hadde møttes til debatt, fikk de andre partiene si hva de hadde å si om saken.
Ine Eriksen Søreide i Høyre er tydelig på at Norge er forpliktet til å gjennomføre disse endringene.
– For Høyre handler dette om å ha en forsikring på at vi blir med på overgangen fra fossil energi til fornybar energi. Det handler også om EØS-avtalen og samarbeidet med Europa, sier hun.
Marie Sneve Martinussen fra Rødt er tydelig på at de er mot pakken.
– For oss handler det om å sette norske interesser først. Vi frykter dette vil føre til høyere strømpriser og kan sette arbeidsplassene til folk i fare, sier hun.
Arild Hermstad, leder i MDG, er for pakken.
– Det handler om å sikre folk energi og kutte klimautslippene. Når Donald Trump sier America first, så må vi sørge for at vi samarbeider mer, ikke mindre, med våre europeiske naboland, sier han.
Hans Andreas Limi fra Frp er ikke for pakken, og mener det gjør at Norge mister kontroll.
– Vi frykter denne pakken fører til at vi mister kontrollen over norsk energi, og at den vil føre til høyere strømpriser. Det europeiske energimarkedet fungerer dårlig, sier han.
Aasland understreker at selv med denne energipakken det nå er snakk om, vil Norge selv bestemme hva slags infrastruktur man skal bygge i Norge.
Hastemøter
Torsdag kveld hasteinnkalte finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) Senterpartiet til møte. Samme kveld hadde Arbeiderpartiet møte med flere hundre tillitsvalgte – fra sentralstyre til gruppeledere i kommunen, om situasjonen.
– Senterpartiets hastemøte starte etter at jeg har kommet hit. Da får jeg prioritere det jeg skal delta i kveld. Det er et rent informasjonsmøte med sentralstyre som har behov for å bli oppdatert på sakens utvikling, sa Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad på vei inn til NRK og «Debatten».
– Kan saken skape en potensiell regjeringskrise?
– Dette er en viktig sak for Senterpartiet og det er en krevende sak vi står i. Samtidig håper jeg jo vi kan komme fram til en løsning. Vi mener jo saken bør vente til etter valget, slik at velgerne får sagt sitt, sier Arnstad.
TV 2 tok også en prat med energiministeren på vei inn til NRK.
– Hvordan var dagens regjeringskonferanse?
– Vi hadde en veldig god og grundig diskusjon, sa en ordknapp Terje Aasland (Ap) til TV 2.
Han deltok også på Arbeiderpartiets stormøte torsdag kveld.
– Møtet var viktig, det var et informativt møte der vi fikk nyttig informasjon om hva disse sakene handler om, sa han.