Det var jubel og glede da Røkke-eide Aker la frem planer om en storskala ammoniakk -og hydrogenfabrikk i Kvandalen nord for Narvik i 2023.
– Vi snakker om et anlegg som vil koste mange milliarder å sette opp og som vil gi et stort antall direkte og indirekte arbeidsplasser, sa Sverre Isak Bjørn, som er direktør for ressursstyring i Aker Horizons.
Nå ønsker aktørene å flytte fabrikken til et annet industriområde ved havet og bygge digital industri, mer kjent som datasenter, på den opprinnelige tomta.
Store planer
I 2018 startet energiselskapet Nordkraft arbeidet med tilrettelegging av tomter nært sentralnettet.
Målet var å bringe industrien til energien i stedet for å eksportere nordnorsk kraft som ble til arbeidsplasser i nabolandene.
Blant annet landet Nordkraft og Akers grønne satsing, Aker Horizons AS tilbake i 2021, en plan om batteriproduksjon, grønt stål, hydrogen og ammoniakk på hele 9 industriområder i regionen.
For å få dette til kreves det enormt mye kraft, så mye at de ville bruke opp hele dagens overskuddskraft i Nord-Norge.
Først ut ble et stort område i Kvandalen i tidligere Bjerkvik kommune, nord for Narvik regulert. Området ligger tett opp mot et sterkt kraftpunkt for Statnett.
Til industriområdet hadde allerede Nordkraft fått tildelt 230MW kraft.
Her så Aker og Nordkraft for seg ammoniakk og hydrogenproduksjon, som skulle fraktes i rør ned til Bjerkvik hvor det skulle skippes ut til resten av verden.
Slik så de opprinnelige planene ut.
Illustrasjon: Aker HorizonsSelskapet Narvik Green Ammonia ble etablert.
– Konsesjon og regulering er på plass allerede. Det betyr at spaden kan settes i jorda, sa administrerende direktør i Nordkraft, Eirik Frantzen våren 2022.
Industritomta er opparbeidet. Det er tildelt strøm, transformatorer er på plass, men det står fortsatt som et stort, tomt industriområde.
Narvik Green Ammonia fikk ytterligere 250 MW kraft tildelt.
Planen er ifølge aktørene at fabrikken skal stå klar i 2029. Men det er fortsatt ikke tatt en beslutning om byggestart.
– Da planene ble lagt var grønn industri veldig varmt. Men vi har jobba i tre spor sammen med Aker og Statkraft hele veien. Det ene har vært hydrogen og ammoniakk. Det andre har vært batteriproduksjon og det tredje digital industri, sier administrerende direktør i Nordkraft, Eirik Frantzen til NRK.
Administrerende direktør i Nordkraft, Eirik Frantzen er i godt humør og ved godt mot. Han er svært positiv til at det blir både datasenter og fabrikk.
Foto: Frida Elise Brembo / NRKPlanene endrer seg
Narvik kommune regulerer nå et nytt område for formålet hydrogen- og ammoniakkproduksjon.
Der det opprinnelig skulle bygges kaianlegg for utskipning til samme prosjektet.
Gjennom Narvik kommune går en 420 kv-linje. Derfor er det et attraktivt område for industri.
Foto: Allan Klo / NRKIfølge reglene til Statnett må det være modenhet og fremdrift i prosjekt for å få lov til å reservere kraft over tid.
– Mister dere krafta som ble tildelt i 2018 om den ikke brukes i løpet av 2025?
– Heldigvis er det sånn at fremdrift og modenhet i prosjektene er en forutsetning. Man kan ikke sitte med reservasjon av strøm i evigheter. Vi føler, mer enn noen gang, at det er fremdrift i initiativene. Og digital industri blir stadig varmere. Nå snakker alle om kunstig intelligens, svarer kraftsjefen.
Arbeidsplasser
– Når du sier digital industri, så vil kanskje folk tenke at der forsvinner alle arbeidsplassene regionen var lovet?
– Den gangen vi snakka om digital industri var det mye skytjenester og lagring. Og samfunnsnytten ble målt i hvor mange arbeidsplasser det gir. Det er fortsatt viktig med arbeidsplasser, men samfunnsnytten er ikke bare antall arbeidsplasser per megawatt, det er også andre ting, sier han.
Han sikter til kunstig intelligens (KI).
– Vi er en av verdens mest digitaliserte nasjoner, men vi mangler infrastrukturen. Det å kunne ha datasenter og infrastruktur som grunnlag for forskning, utvikling, bruk og applikasjon, er helt avgjørende. Med de geopolitiske endringene rundt oss, må vi være mindre sårbare. Det er også samfunnsnytte.
Geir Jørgensen, sier at Rødt har flere ganger foreslått å endre tildelingskriteriene for kraft. Han er ikke negativ til KI, men han ønsker at man ser nærmere på hvilke verdiskaping datasentrene gir før man tildeler kraft.
Foto: StortingetGrunn til å være skeptisk
Geir Jørgensen i Rødt reagerer på at det nå skal bygges datasenter på hele tomta der fabrikken skulle stå.
– Datasenter vil ikke tjene Narvik, det vil bare tjene selskapene som sitter på krafta. Det er grunn til å være skeptisk og vi må lære noe av dette, mener han.
– Det er altfor mange eksempler på store industriprosjekter som ikke blir noe av og store selskaper som er mer interessert i å sitte med kraftrettigheter fordi det øker verdien av selskapet, tilføyer han.
Han får støtte fra Christian Torset i SV.
– Vi kan ikke love bort kraft i årevis til bedrifter som ikke tar i bruk den samme krafta. Vi har sett mange eksempler på at mindre realistiske prosjekter har søkt om, og fått tildelt kraft, som aldri blir tatt i bruk. Da hindres andre, gryteklare prosjekter som kunne gitt store ringvirkninger rundt omkring i kommunene våre.
Christian Torset, SV.
Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRKTorset mener videre at det bør svært bevisste prioriteringer til når det tildeles kraft. Verdiskaping, hvor raskt man kommer i gang med prosjektene og hvilke prosjekter som tar best vare på naturen.
– Det innebærer at krafta må være politisk styrt og ikke ut fra «førstemann til mølla-systemet.»
Slik ser de nye planene til Narvik Green Ammonia ut.
Illustrasjon: NRKHolder ikke på krafta
Daglig leder i Aker Narvik Torkjell Lund, sier at det ikke er riktig at de nå endrer planene for å holde på krafta.
– Det er ikke riktig. Vi jobber hele tida med å modne initiativene våre. Hydrogen- og ammoniakkproduksjon og digital industri har hele tida vært planen. Det at ammoniakkprosjektet flyttes er av tekniske og kostnadsmessige årsaker.
Daglig leder i Aker Narvik, Torkjell Lund sier det ikke stemmer at de flytter fabrikken fordi de må bygge datasenter for å holde på krafta. Men erkjenner at det må skje noe i løpet av 2025.
Foto: Frida Elise Brembo / NRKHan forteller at det narrativet som er skapt om at det er tomt for kraft, og at den reserverte krafta Aker har fått vil gjøre at andre prosjekter ikke får kraft, er feil.
– I dag eksporterer Nord-Norge 40 prosent av kraftproduksjonen. Vi har masse kraft i regionen. Også er det en gang slik at Statnett har en lang kø med initiativ der de ser på modenheten i prosjektene og det er hovedsakelig flaskehalser i nettet som gjør det vanskelig med tildelinger overalt. Det er ikke kraft som mangler, sier Lund.
Men han påpeker at de er nødt å jobbe intensivt for å beholde tildelingen til datasenteret.
– I løpet av året bør vi kunne kommunisere noe som er håndfast.
Han presiserer også at det er mange misforståelser rundt hva et datasenter kan være.
– Det er ikke kryptocontainere vi planlegger for. Vi planlegger for store, avanserte anlegg, som vil gi arbeidsplasser både direkte og indirekte.
Publisert 25.02.2025, kl. 16.44