Her får du mat med måkeforsikring

1 month ago 20



Tiltaket har blitt populært blant matvognens kunder og får skryt av norsk ekspert.

 Hawkins BBQ
«MÅKEFORSIKRING»: Matvogna Hawkins BBQ, som holder til i Storbritannia, serverer mat med en helt spesiell forsikring. Foto: Hawkins BBQ

Publisert 22.08.2024 10:24

Mange har opplevd det: Du har akkurat kjøpt deg en burger eller et smørbrød, og er klar til å ta en bit av den.

Plutselig dukker det opp sultne måker og snapper den rett ut av hendene dine. Da er det bare å gå inn igjen og kjøpe seg en ny.

De ansatte hos matvogna Hawkins BBQ kjenner godt til problemet, og har derfor kommet med en løsning for å holde kundene fornøyde – uansett. 

Det skriver Fox News.

 Hawkins BBQ
TRYGGHET: Målet med «måkeforsikringen» er å gi kundene trygghet mens de spiser maten sin. Foto: Hawkins BBQ

Tilbyr ny mat ved måketyveri

Matt Hawkins, som er kokk og medeier av matvogna på den britiske øya Man, forteller til TV 2 at måker er fredet i Storbritannia.

De har økt i antall, blitt mer frempå og stjeler kundenes mat med en gang de ser bort et lite øyeblikk.

For at kundene ikke skulle bli misfornøyd eller skuffet dersom iskremen eller smørbrødet gikk tapt til måkene, tilbyr de nå en såkalt «måkeforsikring».

Med andre ord: For ett pund ekstra, nesten 14 norske kroner, får du et nytt måltid gratis dersom en måke stikker av med maten du har kjøpt.

– Vi ønsket å gi kundene trygghet når de nyter måltidene sine, forklarer Hawkins til TV 2 og fortsetter:

– Ideen så vi i Skottland, og det var ingen tvil om at vi ønsket å introdusere forsikringen til kundene våre på øya Man også.

Inntektene fra «måkeforsikringen» blir donert til den lokale veldedighetsorganisasjonen Manx Wildlife Trust, som jobber med å beskytte naturen på øya.

Ifølge Hawkins har reaksjonene fra kundene vært fantastisk, og flere har allerede kjøpt «måkeforsikringen» de innførte for bare noen dager siden.

 Fredrik Hagen / NTB
BYFUGL: Måkene er stadig å se i bybildet i Norge og flere andre steder i verden. Her forsyner en måke seg av en hvetebolle på Aker Brygge. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Leter etter mat

Zoolog og universitetslektor Petter Bøckman liker også tiltaket til Hawkins BBQ.

– Mange mennesker liker ikke måker fordi de synes de bråker og er i veien, men de er en del av naturen vår, sier han til TV 2 og fortsetter:

– Det er veldig bra at man prøver å ha fokus på å finne en måte å bevare dem som den naturlige arten, og ikke som et vedheng til menneskene.

Måker, som også er fredet i Norge, er ifølge zoologen altetere, og spiser relativt næringsrik og lett fordøyelig mat. Dette er det samme som mennesker spiser.

I utgangspunktet leter de etter mat som fisk og døde dyr, men dersom de ikke finner dette i sitt eget habitat, blir de interessert i vår mat:

 Berit Roald / NTB
ZOOLOG: Petter Bøckman mener tiltaket er positivt både for mennesker og måker. Foto: Berit Roald / NTB

– Når det begynner å bli tomt for mat i sjøen, som vi regner med er noe av årsaken til at måker har trukket inn til byene, må man være i stand til å kunne nyttegjøre seg mat blant mennesker, sier Bøckman til TV 2 og legger til:

– Det involverer å være frekk som flatlusa, og snappe mat ut av fingrene på disse dumme menneskene som sitter med masse mat.

Bøckman tror en «måkeforsikring» også kunne vært lurt noen steder i Norge, ettersom de ofte er å se på mat-tokt:

– På kaia i Kristiansand kan det være fornuftig, sier han som et eksempel.

Read Entire Article