Henrettelse utsatt i siste liten

6 hours ago 7



 ILANA PANICH-LINSMAN / AFP / NTBRobert Roberson Foto: ILANA PANICH-LINSMAN / AFP / NTB

Natt til fredag skulle Robert Roberson henrettes for å ha drept sin datter. Timer før henrettelsen ble den utsatt av en dommer.

fredag 18. oktober kl. 00:25

Texas' benådningsnemnd har tidligere denne uken avslått en anmodning om benådning for Robert Roberson (57), som er dømt til døden for drapet på sin to år gamle datter i 2002. Roberson hevder han er uskyldig og at datterens død skyldtes naturlige årsaker.

Han er dømt for såkjalt «filleristing» av datteren, slik at hun døde. Diagnosen har de siste årene vært svært omstridt både i USA og i Norge.

Robersons forsvarere hevder at dommen er basert på utdatert vitenskap rundt diagnosen filleristing. De mener ny medisinsk kunnskap viser at jenta døde av komplikasjoner knyttet til alvorlig lungebetennelse, ikke mishandling.

– Vi er i en unik posisjon i hans sak hvor vi ikke bare vet at bevisene som ble brukt mot ham er motbevist og feilaktige, men vi vet faktisk medisinsk hvorfor datteren hans døde. Hun led av to typer lungebetennelse, en dødelig lungebetennelse, sier Vanessa Potkin, advokat i The Innocence Project, til CBS News for to dager siden.

 AP / NTBFoto: AP / NTB

Påtalemyndigheten fastholder at de nye bevisene ikke motbeviser at jenta døde av skader påført av faren.

– Vi ber guvernør Abbott om å innvilge en 30 dagers utsettelse for å la rettssaken fortsette og la en domstol høre de overveldende nye medisinske og vitenskapelige bevisene, sa Gretchen Sween, en av Robersons advokater.

Robersons støttespillere inkluderer også politietterforskeren som bidro til å få ham dømt til døden. Brian Wharton sier nå:

– La meg bare si at Robert er en uskyldig mann. Men mer enn det, han er en snill mann. Han er en mild mann. Han er en nådig mann.

 AP / NTBFoto: AP / NTB

Støttespillerne ble ikke hørt, og henrettelsen skulle gå sin gang. Helt til en dommer i Travis County grep inn og stanset henrettelsen av Robert Roberson bare timer før den skulle finne sted.

Henrettelsen var planlagt torsdag kveld, (natt til fredag norsk tid) men dommer Jessica Mangrum bestemte at Roberson skal få vitne om sin sak neste uke, melder den amerikanske TV-stasjonen KVUE.

Avgjørelsen kommer etter at en komité i delstatsforsamlingen i Texas utstedte en stevning for Roberson onsdag kveld. Under rettshøringen sa statsadvokatens kontor at stevningen var lovlig og ikke kunne ignoreres.

Forkjempere for Roberson leverte over 100 000 underskrifter til guvernørens kontor torsdag for å presse på for en utsettelse.

Read Entire Article