Hennes ord er nedslående for norsk politikk

3 hours ago 6



Justisminister Emilie Enger Mehl bør ikke sammenligne fylkespolitikk med hva som helst. Foto: Javad Parsa / NTB

Justisministeren må ikke snakke på en måte som det blir PST-undersøkelser av.

Publisert: 22.10.2024 10:19

Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Ordbruken i skoledebatten i Innlandet er blitt så grov at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er koblet inn. Fylkespolitikere skal ikke finne seg i grov sjikane selv om de tar avgjørelser som kan ramme lokalsamfunn hardt.

Det er ikke unaturlig at PST blir kontaktet. Tjenesten bistår lokalt politi i saker der noen blir utsatt for hets og trusler. Men nokså spesielt er det at PSTs øverste sjef, justisminister Emilie Enger Mehl fra Senterpartiet, har levert noe av den aller drøyeste ordbruken

Her er hun riktignok overgått av Loms ordfører Kristian Frisvold. Mandag kveld erklærte han krig, mente «alt er lov», inkludert å «grave opp dritt» på politiske motstandere.

Mehl sa til NRK at fylkesordfører Thomas Breen fra Arbeiderpartiet «hadde prostituert seg for å få makt sammen med Høyre» i denne saken. Prostitusjon er ikke ulovlig i Norge, det er det sexkjøp som er. Men ord om hor hører ikke hjemme i en saksdebatt om videregående skoler. Det burde en justisminister uten videre erkjenne, selv om hennes egen gamle skole på Flisa er berørt.

Onsdag tar fylkestinget endelig avgjørelse om ny skolestruktur i Innlandet. Dokka, Flisa, Lom, Skarnes og Dombås ligger an til å miste sine videregående tilbud. Folk på disse stedene er rasende og må ha lov til å bruke sterke ord. Spørsmålet er bare hvor grensen skal gå.

Et interessant eksempel er Høyres Inger Lise Sveum-Aasbekken. Som kommunepolitiker i Nordre Land stilte hun seg bak en enstemmig høringsuttalelse om at skolen på Dokka måtte få leve. Men som fylkestingsrepresentant kommer hun til å stemme for nedleggelse fordi hun der «må se hele fylket under ett sammen med sine partifeller», som hun uttrykker det.

I fakkeltoget på Dokka gikk noen med en plakat som rettet seg direkte mot Sveum-Aasbekken: «Naboer, venner og familie eller parti? Hva betyr mest, Inger Lise?»

Sånt er tøft og ubehagelig for en folkevalgt som står i krysspress fra ulike grupper, men i betente saker må det være tillatt. Parolen er et forsøk på å påvirke Sveum-Aasbakkens stemmegivning onsdag.

Det som ikke er greit, er direkte skjellsord og sjikane. Høyres komitéleder Joakim Ekseth sier til Oppland Arbeiderblad at barn av fylkespolitikere opplever hets og trakassering på skolen og i fritiden – «med beskjed om at deres foreldre er med på å ødelegge lokalsamfunnet.» Stemmer dette, er det virkelig ille.

Hverken justisminister Mehl eller Frisvold grep sjansen til å beklage sine uttalelser i tirsdagens Politisk kvarter på NRK. Det er nedslående for norsk politikk.

Read Entire Article