Hemmelige pengegaver: – Vi har fullstendig mistet kontrollen

1 month ago 24



– Vi kan ikke ha anonyme donorer som gir millionbeløp inn i norske stortingsvalg. Det er utrolig at regjeringen somler så mye, sier SVs Kari E. Kaski.

SVs Kari E. Kaski sier det er alvorlig at regjeringen ikke har tettet smutthullet som åpner for anonyme pengegaver til partier. Foto: Hanna Johre / NTB
  • Thomas Spence

Publisert: 16.08.2024 09:41

Kortversjonen

Frp fikk 12 millioner kroner fra ukjente givere til valgkampen i fjor. Et smutthull i partiloven gjør at anonym påvirkning ikke er ulovlig selv om det er i strid med intensjonen om åpenhet.

Stortinget ba i oktober regjeringen å endre loven for å sikre åpenhet om politiske pengegaver. Sommel gjør at tiden kan være for knapp til å hindre nye hemmelige milliongaver før valget neste år.

– Det er en fallitterklæring om regjeringen ikke har en løsning på plass før stortingsvalget. Det handler om å verne folkestyret. At folkets ønsker skal komme frem og ikke pengemaktens, burde ha øverste prioritet, sier Rødts leder Marie Sneve Martinussen.

Alle partier unntatt Frp stemte i oktober i fjor for å endre loven slik det ikke skal være mulig med anonyme donorer. Rødt fremmet forslaget.

Støre-regjeringen svarte at de skal utrede hvordan sikre mer åpenhet. Men at det er «komplekse problemstillinger som krever grundige utredninger». Og den vil ikke si når lovforslaget fremmes.

Det får Rødt og SV til bokstavelig talt å se rødt.

– Vi kan ikke ha hysjpenger til ett av partiene som ønsker seg regjeringsmakt, sier Rødts leder Marie Sneve Martinussen. Foto: Carina Johansen / NTB

– Grenseløst naivt

– Det er grenseløst naivt og veldig dårlig arbeid fra regjeringen at man ikke satte i gang arbeidet med lovendring med én gang man kom i regjering, sier SVs finanspolitiker Kari Elisabeth Kaski.

Hun forstår ikke at det skal være så komplisert.

– Det er egentlig veldig enkelt. At alle som bidrar med penger av en viss sum til partier, skal offentliggjøres. Min frykt er at det ikke blir 12 millioner til Frp neste år, men at det blir 21 millioner kroner. Vi har fullstendig mistet kontrollen på dette, sier hun.

Kaski sier at fremmede makter søker å påvirke ulike lands valg. Og at anonyme pengebidrag er en åpenbar måte å påvirke valg på.

– Det gjelder også Norge. Vi vet at demokratiet er truet. Jeg tror at det kan være utenlandske aktører som prøver å påvirke norske valg. Og at det kan være milliardærer som vil bidra til Frp for å få lavere skatter, men som ikke vil ha offentlig debatt om pengers makt i norsk politikk.

Kaski mener det er «dypt uansvarlig» av Frp å ta imot pengene.

Listhaug sier til Aftenposten at de vil ta imot nye pengegaver så lenge det ikke er ulovlig.

– Vi ønsker alle bidrag til Fremskrittspartiet og vår vedtatte politikk velkommen så lenge det er i tråd med partiloven, sier hun.

Aksjon for en borgerlig valgseier, som har formidlet de 12 anonyme millionene til Frp, har forklart at det bare er deres forretningsfører som vet hvem som er giveren.

– Skummelt

Sneve Martinussen sier at det er skummet med smutthullet i loven.

– Folk skal ikke kunne støtte politiske partier uten at vi vet om det er utenlandske aktører eller én person som står bak. Det er drøyt at Frp kynisk utnytter hullet. Men når stortingsflertallet har sagt at hullet skal tettes, så må regjeringen sørge for det i tide til neste valg, sier hun.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik sier at det er en «viktig del av demokratiet at det er åpenhet rundt hvem som gir partistøtte».

– Det har vi sagt hele tiden, sier hun.

Ap-sekretær Kjersti Stenseng ser frem til en grundig gjennomgang av partifinansieringen.

– Jeg er enig i at det er et hull som må tettes. Det er udemokratisk og i strid med lovens intensjon at du kan ha anonyme givere. De kan gi så mye de vil, men det skal være åpenhet, sier Stenseng.

Read Entire Article