Riksrevisjonen mener det har vært betydelige svakheter i arbeidet med å planlegge, organisere og innføre Helseplattformen i Midt-Norge.
Publisert: 24.10.2024 11:02 | Oppdatert: 24.10.2024 11:25
«Implementeringen av Helseplattformen ved St. Olavs hospital HF og i Trondheim kommune har truet pasientsikkerheten og reduserer effektiviteten i pasientbehandlingen.»
Det skriver RiksrevisjonenRiksrevisjonenRiksrevisjonen er en offentlig institusjon som har i oppdrag fra Stortinget å revidere den statlige forvaltningens regnskaper og oppgaveløsning. Riksrevisjonen er den viktigste av de institusjonene som ligger direkte inn under Stortinget, og er helt sentral i Stortingets kontroll av regjeringen, departementene og resten av den sentrale forvaltningen. Kilde: SNL i sin knusende dom over Helseplattformen. Den ble lagt frem torsdag formiddag i Trondheim.
Riksrevisjonen mener det har vært betydelige svakheter i arbeidet med å planlegge, organisere og innføre Helseplattformen i Midt-Norge.
Innføringen av systemet er dessuten blitt dyrere enn forutsatt, og de fremtidige kostnadene er usikre, fortsetter revisjonen.
Til nå har det kostet minst 6,7 milliarder kroner å utvikle, innføre og drifte plattformen. Opprinnelig var det satt av 4,1 milliarder kroner til plattformen.
I rapporten kommer det frem at det i tillegg vil koste helseforetakene 800 millioner kroner årlig å finansiere Helseplattformen fremover.
– Store svakheter
Helseplattformen er et nytt felles pasientjournalsystem og samhandlingsløsning for kommuner, sykehus, fastleger og private spesialister i Midt-Norge. Systemet skulle gjøre hverdagen enklere for ansatte og pasienter. Slik gikk det altså ikke.
– Vi har avdekket store svakheter, innledet riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.
– Kjente alvorlige feil ble ikke tatt opp før St. Olav Hospital begynte å bruke plattformen i november 2022. Det truet pasientsikkerheten, fortsatte han.
Den overordnede vurderingen fra Riksrevisjonen er at innføringen av Helseplattformen er «sterkt kritikkverdig». Det er den sterkeste formen for kritikk de opererer med.
Helseplattformen er et nytt felles pasientjournalsystem og samhandlingsløsning for kommuner, sykehus, fastleger og private spesialister i Midt-Norge.
«Valg av konsept var mangelfullt»
Trondheim kommune og St. Olav Hospital tok i bruk Helseplattformen i 2022.
Siden er det avdekket flere alvorlige problemer, blant annet med informasjonsflyten. Konsekvensene har vært redusert pasientsikkerhet og lite effektiv pasientbehandling.
– Helse Midt-Norges grunnlag for valg av konsept var mangelfullt, sier Schjøtt-Pedersen.
Etter innføringen av systemet i november 2022, skjedde følgende:
Ventelistene ble lengre, pasienter skal ha fått utskrevet feil medisin, meldinger som ble sendt i systemet, kom ikke frem, og driften ble dyrere. Over 16.000 e-poster fra plattformen kom aldri frem til mottagerne.
I januar 2023 vedtok styret i Helse Midt-Norge å utsette innføringen av journalsystemet på flere sykehus i regionen etter problemene ved St. Olavs hospital.
Det ble blant annet registrert problemer med å sende meldinger via systemet. Selv om det ble meldt ifra om dette av helsepersonell, ble ikke problemene løst umiddelbart.
– Helse Midt-Norge har etter Riksrevisjonens syn ikke lagt nok vekt på hensynet til pasientsikkerheten da Helseplattformen ble innført i St. Olav Hospital, sier Schjøtt-Pedersen.
Kritiserer også departementet
Han legger vekte på at det er Helse- og omsorgsdepartementet som har det overordnende ansvaret. Derfor kritiserer han også departementet for svak kontroll med innføringen av det nye systemet.
– Departementet har ikke hatt en god nok oppfølging av Helseplattformen, sier Schjøtt-Pedersen og oppfordrer departementet til å følge opp det videre arbeidet tettere.
Schjøtt-Pedersen understreker at anskaffelsesprosessen var grundig, men den videreprosessen var svak.
– Innføringen har redusert effektiviteten av pasientbehandling, gjentar Schjøtt-Pedersen.
Han sier også at hvis Helseplattformen skal bli nyttig for samfunnet, så må det bli enklere å bruke den.
kommunerevisjonen i Trondheim har også sett på innføring av Helseplattformen i Trondheim kommune. Også de konkluderer med at pasienter og brukere har fått dårlige tilbud på grunn av Helseplattformen. Blant annet har henvisninger og brev ikke kommet frem. Mange har fått hjelp senere enn det de skulle ha.
Helse Midt-Norge: – Gir oss viktige læringspunkter
Helse Midt-Norge RHF erkjenner at det har vært betydelige svakheter med innføringen og styringen av Helseplattformen.
– Vi anerkjenner at det har vært betydelige svakheter med innføringen av Helseplattformen i Midt-Norge. Vi tar til oss at Riksrevisjonen har konkludert med at planlegging, organisering og den regionale styringen av prosjektet har vært sterkt kritikkverdig, sier administrerende direktør Jan Frich.
I 2023 bestilte Helse Midt-Norge RHF en ekstern gransking av Helseplattformen. Rapporten pekte på mange av de samme utfordringene som Riksrevisjonen i dag trekker frem.
– Rapporten gir oss viktige læringspunkter, sier Frich.