Helseministeren vil lage «verstingliste»: – Vi vet for lite

3 hours ago 5



 Espen Rasmussen / VGJan Christian Vestre (Ap) mistenker at kvaliteten på eldreomsorgen varierer, og at den flere plasser er langt under der den skal være. Foto: Espen Rasmussen / VG

Helseministeren foreslår nye grep for eldreomsorgen i landets kommuner. Havner man langt ned på listen, skal staten komme inn og ta over.

Mandag 18. november kl. 05:25

Kortversjonen

  • Helseministeren planlegger en «versting-liste» for å identifisere kommuner med dårlig eldreomsorg.
  • Dersom en kommune havner på listen, vil staten kunne gå inn.
  • Målet er å jevne ut det ministeren mistenker er store forskjeller i kvalitet mellom kommunene.

– Vi har undersøkelser som viser at kun 22 prosent av befolkningen har tro på at vi vil være i stand til å ta vare på dem i fremtiden. Da må vi gjøre noe.

Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) er tydelig:

– Det er to ting som bekymrer meg. Det ene er at vi vet altfor lite om kvaliteten i de tjenestene vi tilbyr våre eldre. Det andre er at det sannsynligvis er altfor store forskjeller i kvalitet fra kommune til kommune.

– Hvordan vet du det, når du ikke vet nok om kvaliteten?

– Det er basert på det ombudene forteller, tilsynene vi har og fortellingene vi hører.

7. november publiserte VG denne reportasjen, hvor alle landets kommuner beskrev bemanningssituasjonen sin. Se noen beskrivelser under:

– Så din mistanke er at det rett og slett er altfor dårlig eldreomsorger i mange kommuner?

– Jeg tror mange kommuner gjør så godt de kan, og at de ansatte gjør en kjempejobb. Men ja, det er for store kvalitetsforskjeller, sier han og legger til:

 Emilie Rydning / VGHelseministeren på besøk på et sykehjem i Lillestrøm i november. Foto: Emilie Rydning / VG

– Og jeg tror også at en del steder ikke holder den kvaliteten som innbyggerne våre forventer.

Kvalitet-dashbord og «verstingliste»

Derfor vil helseministeren be Helsedirektoratet gjøre følgende:

  • Utvikle flere kvalitetsindikatorer og samle dem, slik at man kan sammenligne kommuner
  • Få på plass et «nasjonalt dashbord» der alle kan gå inn og se kvaliteten i hver kommune på en enkel måte. Da kan også lokalpolitikere sette inn tidlige tiltak

Og i kommunene hvor kvaliteten ifølge helseministeren er for dårlig?

Der skal staten inn og ta over.

Ministeren selv beskriver det som «en slags ROBEK-tilnærming». ROBEK er en oversikt over kommuner og fylkeskommuner som er i økonomisk ubalanse.

Da vil kommunen miste mye av det lokale selvstyre. Inngrepene overfor kommunene i ROBEK er den mest omfattende formen for statlig inngripen i kommunene.

– Jeg mener vi trenger flere nasjonale styringsvirkemidler for å bistå de kommunene som ikke leverer tilfredsstillende kvalitet i eldreomsorgen. Det kan jo være i form av at statsforvalteren eller helsedirektoratet går inn med veiledning eller ekstra ressurser for å sørge for at vi får alle kommunene opp på akseptabelt nivå, sier Vestre.

Dette vil helseministeren, som også er nestleder i Arbeiderpartiet, foreslå i partiets neste program.

– Store forskjeller

– Du sier vi vet nærmest ingenting om kvaliteten. Men din mistanke er at kvaliteten er så lav i mange kommuner at staten rett og slett må inn og si at her tar vi over?

– Vi har ikke grunnlag for å si at kvaliteten generelt er for lav. Men vi har grunnlag for å si at det sannsynligvis er for store kvalitetsforskjeller.

– Hva er det vi ikke vet?

– Vi vet for eksempel ikke om alle kommunene har tilstrekkelig kapasitet i tjenestene sine. Vi vet lite om den opplevde kvaliteten. Vi vet lite om hvor mange ansatte de eldre må forholde seg til.

– Ganske sikker

– Men du må jo mistenke at kvaliteten er lav veldig mange steder når du ønsker at staten skal inn og overstyre?

– Jeg tror at det er for store kvalitetsforskjeller. Og ja, jeg tror at enkelte steder er kvaliteten for lav. Jeg er ganske sikker på at dette arbeidet vil vise det. Kommunene har ansvaret for eldreomsorgen, men hvis de trenger hjelp må vi se på hvordan staten kan bistå.

 Emilie Rydning / VGFoto: Emilie Rydning / VG

– Vi hører om ansatte som løper så fort de kan og ikke har tid til noe. Tror du ikke at det kan være provoserende for mange kommuner å høre at du sier at nå gjør dere det så dårlig at nå må staten komme og se dere over skuldra?

– Kommunene har allerede i dag ansvar for å yte gode helsetjenester til befolkningen sin. Så må vi erkjenne at når det er så mange innbyggere som er usikre på om de får god nok hjelp, og at det sannsynligvis er for store kvalitetsforskjeller, så mener jeg at vi må løse det problemet, sier Vestre og legger til:

– Jeg er veldig trygg på at dette er måten å gjøre det på.

VG har kartlagt alle landets kommuner som viser hvordan det står til med bemanningen i 2023 før eldrebølgen slår til for fullt. Les mer i saken under:

Eldrebølgen: Alarmen går i hele Norge

Read Entire Article