Milliarder av fremmede småkryp i hagesentre: – Grunn til å være bekymret

2 hours ago 4



Kortversjonen

  • NINA avslører at 1,9 milliarder småkryp og 800 millioner frø ble importert med planter til Norge i 2023.
  • Miljødirektøren frykter skadelige arter som kan true naturmangfoldet og landbruket.
  • Mattilsynet og Miljødirektoratet vurderer strengere importkrav, men vil ikke forby tuja.

1,9 milliarder levende, virvelløse dyr og 800 millioner spiredyktige frø fulgte med planteimporten til norske hagesentre i 2023, ifølge NINA.

Norsk institutt for naturforskning (NINA) legger frem anslaget, etter å ha tatt stikkprøver av jordklumper som importerte planter vokser i.

– Det er grunn til å være bekymret. Her skjuler det seg arter som vi absolutt ikke vil ha i Norge, sier direktør i Miljødirektoratet Ellen Hambro.

Overvåkningsprogrammet har pågått i ti år. I jordprøvene har NINA funnet 159 ulike småkryp og 53 frø og spirer som ikke hører hjemme i Norge.

– Vi frykter å få inn enda flere arter som kan spre seg og gjøre skade på norsk naturmangfold eller landbruk, sier miljødirektør Hambro.

 Anders Endrestøl / NINAKrypene kravler i jordklumpen rundt røttene. Foto: Anders Endrestøl / NINA

Norge importerer årlig 400.000 tonn trær, busker, stauder og levende planter. Halvparten kommer fra Nederland, fulgt av Tyskland, Danmark og Sverige.

«Jordklumpen» rundt røttene består mest av torv, trekull og kompost, men kan også inneholde skadelige insekter, sopp, rundormer eller bakterier.

Risikoen for at uønskede småkryp følger med, er størst for trær og busker som har vært dyrket utendørs og som importeres med store jordklumper.

Kompost og trebark er andre vekstmedier som kan innebære høy risiko under visse omstendigheter, ifølge Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM).

 Anders Endrestøl / NINAAmerikabartegen spiser frø. Foto: Anders Endrestøl / NINA

Ellen Hambro minner om at den forhatte brunskogsneglen kom til Norge som blindpassasjer på importerte planter. I dag finnes de nesten overalt.

Blant de fremmede artene som NINA har funnet i jordprøver, er:

  • Tomatmøll, som kan gjøre alvorlig skade på tomatplanter
  • Amerikabartene, et stort insekt som spiser frø hos bartrær
  • Møkkbillen Oxyomus sylvestris, som aldri før er funnet i Norge
  • Kulegråurt, et ugress som sprer seg svært fort

NINA har også funnet mange arter som vi har for lite kunnskap om i dag.

– Det gjør det vanskelig å vite på forhånd hvilke arter som kan bli problematiske, om de etablerer seg i Norge, sier Hambro.

 Anders Endrestøl / NINA«Rosmarinbillen» er en fremmed krabat. Foto: Anders Endrestøl / NINA

NINA-forskerne fastslår at fremmede arter er regnet som en av de største truslene mot verdens biologiske mangfold.

– De kan medføre store økologiske og samfunnsøkonomiske kostnader, og de kan være svært kostnadskrevende å bekjempe, heter det i rapporten deres.

Det mest kostnadseffektive tiltaket mot fremmede arter er å forhindre at de kommer inn i landet og redusere spredningen ved å oppdage dem tidlig.

– Betydelig risiko

Vitenskapskomiteen (VKM) mener at planteimporten utgjør en betydelig risiko for innførsel av småkryp som kan skade landbruket og økosystemet.

VKM anbefaler å stramme inn kravene til import av jord og forby import av planter med jord og andre vekstmedier fra områder med kjent, høy risiko.

Dette kommer frem i en risikovurdering som VKM la frem i juli.

Miljødirektoratet opplyser at høyest risiko er knyttet til landene vi importerer mest fra, simpelthen på grunn av mengden planter som kommer derfra.

 Anders Endrestøl / NINAFoto: Anders Endrestøl / NINA

Miljødirektoratet og Mattilsynet vil neste år foreslå endringer i regelverket som kan begrense blindpassasjerer med planteimport.

Det kan bli aktuelt å styrke mottakskontrollen og skjerpe kravene til jord og vekstmedium som følger med ved import, også for planter fra Europa.

I dag er kravene strengere for planter som kommer utenfra Europa. Det er heller ikke tillatt å importere jord og mange dyrkingsmedier fra ikke-europeiske land.

What the hekk?!

– Kan det bli forbudt å importere tuja?

– Mattilsynet har ikke vurdert å innføre importforbud for tuja fra Europa, men vi vurderer om det skal bli noe strengere krav til jord og vekstmedium som følger med plantene ved importen, sier seniorrådgiver i Mattilsynet Brita Toppe til VG.

Miljødirektoratet opplyser at tuja ikke er på listen over planter de foreslår å forby. Det er allerede importforbud for tuja fra ikke-europeiske land.

PS! Det er løvsnutebiller som kravler i tujaplantene øverst i denne saken. Det er en fremmed og uønsket art. Anders Endrestøl i NINA har tatt videoen.

Read Entire Article