Hekta på naturopplevelser: Får «den gode følelsen»

6 days ago 10



Lek i natur i barndommen har stor verdi. Den setter spor i mennesker som påvirker livsmestring som unge voksne. Vi har sett nærmere på akkurat denne koblingen i denne studien.

Artikkelforfatternes forskning viser hvordan friluftsliv bidrar til livsmestring gjennom tre funn: Sosialt friluftsliv, bevegelsesglede og naturnærvær. Foto: Shutterstock

Unge voksne fortalte om sine erfaringer med friluftsliv og lek i natur i barndommen, og hvilken verdi det har hatt for dem i oppveksten og i møte med voksenlivet.

I undersøkelsen gjennomførte vi samtaler ute i naturen med unge voksne. Vi gikk sammen med dem på steder de selv hadde brukt som barn. Vi snakket med dem om deres erfaring med lek i natur og friluftsliv i barndommen og betydningen dette har hatt for deres livsmestring. De var selv kritiske til å kalle det livsmestring, fordi de ikke følte det var noe de skulle mestre. De sa at de kanskje heller kunne tenkt seg et begrep som livsfundament eller livskvalitet.

Vitensporten er et samarbeid mellom Institutt for idrettsvitenskap og kroppsøving ved Universitetet i Agder (UiA) og Fædrelandsvennen.

Vi forskere er opptatt av hele mennesket og at det sosiale, psykiske, fysiske, kroppslige, lekne, kulturelle og spirituelle henger sammen og ikke kan skilles. I vårt samfunn er det satt søkelys på psykisk helse. Det er viktig å understreke at mennesket består av en helhet der disse sosiale, psykiske og kroppslige elementene er flettet sammen. Dette var også veldig tydelig i vårt arbeid. Den terapeutiske tilnærmingen til psykisk helse er også problematisert av blant annet Ole Jacob Madsen (professor, UIO) og Janne Lund (førsteamanuensis, UIA).

Vår forskning viser hvordan friluftsliv bidrar til livsmestring gjennom tre funn: Sosialt friluftsliv, bevegelsesglede og naturnærvær.

Figuren viser hvordan aktivitet i natur bidrar til livsmestring gjennom sosialt friluftsliv, bevegelsesglede og naturnærvær

Figuren viser hvordan det sosiale friluftslivet, bevegelsesgleden i natur og naturnærvær var viktig for de unge voksne som elementer i deres opplevelse av livsmestring.

* De unge voksne snakket om at det er annerledes og enklere å kommunisere når de er utendørs og i natur.

* De snakket om bevegelsesglede, og de trekker frem «den gode følelsen» som sentral for deres bevegelse og trening. De trakk frem at de får energi av å bevege seg og de understreker også at bevegelsesgleden er større når de er flere sammen.

* De føler seg trygge i naturen og de opplever naturnærvær både når de er i ro og i bevegelse.

Dette viser at utøvelse av lek i natur og friluftsliv kan bidra til opplevelse av livsmestring. Funnene impliserer også at friluftsliv kan ha verdi innen psykisk helsearbeid på flere nivå.

Det er i dag mye snakk om ungdommers opplevelse av flyktighet, blant annet på grunn av bruk av sosiale medier, sammenligning og fravær av identitet. En del unge kjenner på fortvilelse, sorg og maktesløshet på grunn av klimakrise og naturkrise. Livsmestring kan være et viktig grunnlag for å kunne leve gode liv, og gode relasjoner til medmennesker og natur kan bidra som grunnlag for fremtidige løsninger. Slik sett kan livsmestring og psykisk helse også være et argument for ivaretakelse av natur og grønne lunger.

Vi håper denne forskningen skal inspirere til og bidra til at flere prioriterer arbeid med lek i natur og friluftsliv i utdanning innen livsmestring – eller livskvalitet - og psykisk helsearbeid.

Litteratur:

Fasting, M.L., Høyem, J. Neresen, C. og Johansen, B.T. (2023). Friluftsliv og psykisk helsearbeid: Hvordan sosialt friluftsliv, bevegelsesglede og naturnærvær kan bidra til livsmestring, Tidsskrift for psykisk helsearbeid, 20/3, 174-186.

Fasting, M.L, Høyem, J. and Bischoff, A. (2022). Barndommens landskap. En studie av unge voksnes minner i møte med barndommens nærnatur. Journal of Research in Arts and Sports Education, 6(1), 92-107.

Read Entire Article