WASHINGTON D.C. (TV 2): Kamala Harris spisser retorikken få dager før valgdagen. Ekspertene har delte meninger til påvirkningen av uttalelsene.
Publisert 30.10.2024 14:20
«Ustabil, besatt av hevn, bitter og ute etter ukontrollert makt».
Det er ordene Kamala Harris brukte om Donald Trump under valgkampmøtet natt til onsdag i Washington D.C, få dager før valgdagen.
Eksperter har tidligere uttalt at Harris har vært for trygg i sin retorikk, og at hun med det kan miste viktige stemmer.
I sluttspurten tar hun imidlertid i litt mer.
– Det viktigste for Harris nå, i tillegg til å angripe Trump, er å minne velgerne på hva som kan skje dersom han vinner, sier Are Tågvold Flaten, redaktør i nettavisen Amerikansk politikk.
– Nytt fokus
Med kun én uke igjen handler det nå om å overbevise flest mulig velgere. Talen hennes, holdt på samme sted som hendelsene 6. januar fant sted, minner medier og velgere på hva som står på spill.
– Det er helt avgjørende for Harris å være klar og tydelig på hva hun står for og gjenta hvilke endringer hun vil bringe. Nye tider krever nytt fokus, sier Flaten.
– Å gjenta budskapet er essensielt, valgkamp handler om å si det samme til det kjedsommelige.
Også Eirik Løkke, USA-ekspert og rådgiver i Civita, mener det er viktig for Harris og demokratene at hun markedsfører poenget sitt.
– Hun prøver å nå ut til konservative republikanere og Trump-skeptikere ved å fremstille Trump som uegnet og autoritær, slik at dette er tankene velgerne har når de går inn i stemmelokalet, sier Løkke.
Usikker på metoden
Hilmar Mjelde er professor i statsvitenskap på Høgskolen i Vestlandet og ekspert på amerikansk politikk.
Han forklarer at det er usikkert hvor mye denne typen argumenter påvirker velgerne.
– På den ene siden har nok teamet til Harris analysert dette og vurdert at retorikken biter og virker på moderate eksrepublikanere, som hun nå har pekt ut som en nøkkelgruppe. På den andre siden var dette også Joe Bidens argument for 2024, men det fungerte ikke for Biden, sier Mjelde.
De siste ni årene har demokratenes kampanjer handlet om Trumps usikkerhet og påståtte trusler mot demokratiet.
Mjelde mener med det at vi har hørt det samme budskapet så ofte at det kanskje ikke har ønsket effekt lenger.
– Dette har vi hørt nå gang på gang i ni år, og det ser ikke ut til å ha fungert.
– Gi Biden taushetsplikt
Det er ikke bare Harris som har kommet med krasse kommentarer fra demokratenes side.
Under et besøk i Baltimore tirsdag kunne det høres ut som at president Joe Biden kalte Trump-tilhengere for «søppel». Republikanernes visepresidentkandidat JD Vance svarte med å kalle utspillet «ekkelt».
Det hvite hus rykket senere ut og sa at Biden bare kalte Trump-tilhenger og komiker Tony Hinchcliffe «søppel» – og ikke resten av Trumps følgere.
Under et Trump-valgmøte natt til mandag norsk tid kalte komikeren Puerto Rico «en flytende øy av søppel».
– Nå må Det hvite hus gi Joe Biden taushetsplikt. Han må ikke få lov til å snakke mer nå i de siste dagene, sier Mjelde.
Han mener det svekker Harris at hun ikke distanserer seg mer fra upopulære Biden. Særlig når han kommer med slike assosiasjoner.
– Det passer jo som hånd i hanske til Donald Trumps anklager om at systemet er ute etter å ta han, og at politikerne ser ned på velgerne hans, forteller han.
Vil bli «alles president»
I tillegg til å være krass mot Donald Trump under valgkampmøtet natt til onsdag, sa Harris at hun vil bli alles president, også for de som ikke stemmer på henne.
Talen i sin helhet, både skarpe utsagn og ønske om samhold, ser ut til å fungere for velgerne som TV 2s reporter møtte i Washington på tirsdag.
– Hun virker veldig ekte i det hun sier, som om hun virkelig mener det. Mange av poengene hennes handler om å ivareta folk i USA, i motsetning til Trump, som virker som om han vil bryte ned folk, rett og slett, sier Ajay (22).
– Jeg syntes det var fantastisk, helt perfekt og det var en flott måte å avslutte kampanjen på, sier Sarah (20).
– Hva traff deg mest?
– Hele ideen om glede og det å samle folk. Og tanken om å gjøre noe nytt, og komme videre fra hatet og splittelsen vi hadde under Donald Trump.
– Et dødt løp
Hva som blir resultatet 5. november, er likevel vanskelig å spå for ekspertene.
– Det ligger an til å bli et dødt løp på målingene, der begge kandidater vil bruke mye tid og ressurser på å gjenta sine budskap nå i sluttfasen, sier Flaten.
Mjelde er enig, og mener at vi nå bør se bort fra meningsmålingene, fordi det er så jevnt.
Han sier også at det store valgkampapparatet rundt Kamala Harris ikke nødvendigvis er avgjørende for valget.
– Fundamentalt sett, hvis velgerne ikke liker kandidaten eller ikke er åpne for budskapet, så hjelper det ikke å ha et stort maskineri.