Harris: – Rettferdigheten har seiret

13 hours ago 5



  • Ifølge det israelske militæret ble tre personer drept under en operasjon på Gazastripen onsdag. Ett av likene mistenktes å tilhøre Hamas-leder Yahya Sinwar.
  • Torsdag ble det bekreftet fra flere israelske hold av Sinwar var blitt drept.

Les alt om drapet og utviklingen i Midtøsten her.

Hvem er Yahya Sinwar?

* Født 29. oktober 1962 i flyktningleiren Khan Younis på Gazastripen.

* Sluttet seg til Hamas da den palestinske gruppen ble etablert i 1987.

* Tatt til fange av israelske soldater i 1989 og dømt til fire livstidsdommer i en militærdomstol for planlegging av drap på israelske soldater og palestinske kollaboratører. Løslatt i en fangeutveksling i 2011.

* Overtok som Hamas-leder på Gazastripen etter Ismail Haniyeh i 2017 da Haniyeh ble bevegelsens øverste politiske leder med base i Qatar.

* Har sammen med lederen for Hamas-bevegelsens militær fløy, Mohammed Deif, vært regnet som hovedarkitekt bak angrepet på Israel den 7. oktober 2023.

* I august i år ble Sinwar utnevnt til Hamas' øverste politiske leder, i etterkant av attentatet på Haniyeh i Irans hovedstad Teheran.

Israel-allierte USA er tydelige på hva de synes om drapet på Sinwar, og visepresident Kamala Harris mener at verden nå er et bedre sted:

– Rettferdigheten har seiret, sier Harris torsdag kveld, før hun gjentar budskapet om at Israel har rett til å forsvare seg.

Presidentkandidaten mener at drapet gir en mulighet til å få slutt på krigen på Gazastripen.

Bilde av Kamala HarrisKamala Harris

USAs visepresident og demokratenes presidentkandidat

– Dette er en god dag for Israel, USA og resten av verden, sier USAs president, Joe Biden.

Han påstår at USA snart vil diskutere med Israel hvordan de skal få hjem de resterende gislene og få en slutt på krigen.

Bilde av Joe BidenJoe Biden

USAs president

– På kort sikt er det nå utsikter for kaos på Gazastripen, men på lengre sikt er kanskje muligheten for politiske løsninger større. Og så spørs det om Netanyahu har andre planer enn for krig, sa Midtøsten-ekspert Dag Henrik Tuastad til VG tidligere torsdag.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har flere korrupsjonssaker mot seg, men er beskyttet av politisk immunitet. Mange har hevdet at han har ønsket å fortsette krigen, blant annet for å unngå at han må gå av og da kan havne i fengsel.

Bilde av Dag Henrik TuastadDag Henrik Tuastad

Førstelektor i Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo

I en uttalelse fra Jake Sullivan i Det hvite hus, tar også USA på seg litt av ansvaret for drapet:

Ifølge nyhetsbyrået Reuters sier Sullivan at amerikansk etterretning har bistått Israel i å finne Hamas-ledere, deriblant Sinwar.

Bilde av Jake SullivanJake Sullivan

Rådgiver for nasjonal sikkerhet i Det hvite hus

Få minutter før bekreftelsen om drapet kom, snakket NATO-sjef Mark Rutte under en pressekonferanse i Brussel og sa:

– Om han er død, kommer jeg personlig ikke til å savne ham.

Bilde av Mark RutteMark Rutte

NATOs generalsekretær

– Sinwar var en brutal morder og en terrorist, som ønsket å ødelegge Israel og dets folk. Som hovedhjernen bak terrorangrepet den 7. oktober, brakte han død over tusenvis av mennesker og grenseløs lidelse til en hel region, sier Tysklands utenriksminister, Annalena Baerbock.

Bilde av Annalena BaerbockAnnalena Baerbock

Tysklands utenriksminister

– Jeg vil ikke sørge over dødsfallet til en terrorleder, én som var ansvarlig for terrorangrepet den 7. oktober, sier Storbritannias forsvarsminister.

Bilde av John HealeyJohn Healey

Storbritannias forsvarsminister

Det var den 7. oktober 2023 at Hamas gikk inn i Israel og drepte 1200 mennesker og tok 250 gisler.

Angrepet utløste et motsvar fra Israel i form av blodig krig på Gaza-stripen. Siden krigen brøt ut har 42.438 mennesker blitt drept og 98.246 blitt skadet i israelske angrep, ifølge Gazas helsedepartement.

Flere av de nevnte lederne sier at Hamas må frigi alle sine gisler.

Også Israels Netanyahu har kommet med en henvendelse til gisseltagerne etter drapet:

– Den som legger ned våpnene og returnerer gislene, skal få dra igjen og leve, sier Netanyahu, ifølge radiokanalen til det israelske militæret (IDF).

Bilde av Benjamin NetanyahuBenjamin Netanyahu

Israels statsminister

Etter drapet har folk tatt til gatene i Israel, både for å be om en stans på krigen, frigivelsen av gisler, og for å feire.

– Alle de tre lederne som Israel erklærte ansvarlige for 7. oktober, er drept, sa Tuastad til VG og fortsatte:

– Når Israel samtidig mener å ha redusert Hamas sin militære kapasitet, blir spørsmålet om de nå kan si at krigen i Gaza er over.

Etter dette gikk derimot Netanyahu ut og sa at deres oppdrag ikke er fullført og presiserte at krigen ikke er over.

Demonstranter i Tel Aviv, Israel, etter nyheten om Sinwars død. De ønsker en umiddelbar våpenhvile og frigjøring av gisler. Foto: Violeta Santos Moura / Reuters / NTB

VG har også forelagt en forespørsel om en kommentar på drapet til det norske Utenriksdepartementet, foreløpig uten å få svar.

Read Entire Article