– Harris har en smittende latter

1 month ago 18



Putin sier han vil støtte Kamala Harris som president i USA, mens han smiler lurt. Flere medier hevder han tuller.

 Vyacheslav Prokofyev / Reuters/ NTB
FLIRTE: Vladimir PUtin var på en økonomikonferanse i Vladivostok denne uken, da han fant ut at han skulle si noen velvalgte ord om USAs presidentkandidater mens han smilte lurt. Foto: Vyacheslav Prokofyev / Reuters/ NTB

Publisert 06.09.2024 05:18 Sist oppdatert 8 minutter siden

En smilende Vladimir Putin sier Russland støtter Kamala Harris i et intervju i Vladivostok torsdag. Ifølge Aps kommentator er dette et spark til den amerikanske valgkampen, etter at det amerikanske justisdepartementet onsdag anklaget den russiskeide kanalen RT for å forsøke å påvirke valget. 

Putin: – Biden var vår favoritt

– Vi hadde sittende president Biden som vår favoritt, men han er tatt ut av valgkampen, begynner han. Men han an anbefalte alle sine allierte at de skal støtte Harris, og det skal vi gjøre, sier han. 

Putin trekker også fram Harris uttrykksfulle og smittende latter. 

Om Trump sier han at den mannen har pålagt Russland altfor mange sanksjoner. Flere enn noen annen president, sier han. 

 Nathan Howard / AP / NTB
LER: Putin smiler skjevt og snakker om Harris smittsomme latter. Det vil vise seg om han setter like stor pris på latteren hennes hvis hun vinner. Foto: Nathan Howard / AP / NTB

– Hvis Ms Harris gjør det rette, vil hun kanskje avstå fra sånne tiltak, sier han. 

Kirby: Han kan slutte å snakke

Talsmann for Det hvite hus John Kirby setter ikke pris på Putins kommentarer. 

– Mr. Putin kan slutte å snakke om valget, punktum. Han burde ikke ha noen foretrukken kandidat, verken den ene eller den andre veien. 

Nyhetsbyrået Aps kommentator Emma Burrows skriver at han håner det amerikanske valget. Det kommer like etter at USA anklaget Russland for å påvirke det amerikanske valget onsdag.

Det er flere grunner til å anta at Putin ikke mener alvor. I TV-intervjuet ser han ikke spesielt alvorlig ut, og sanksjonene mot Russland etter krigsutbruddet har kommet på plass i et internasjonalt samarbeid der USAs president Joe Biden har vært sentral. 

Men hvem foretrekker han av Harris og Trump i dag?

Trump: – Sjokkerende uvitende

Amerikansk etterretning etterforsket Russlands påvirkning på det amerikanske valget i 2016, og konkluderte med at Russlands bidrag til Trumps valgkamp var «omfattende og systematiske». 

270824_Front
FREDSPIPE: Ifølge Trump kan han få på plass fred i Ukraina på én dag med én telefon. Forsvarseksperter frykter at han vil trekke støtten til Ukraina og få på plass den fredsavtalen Russland ønsker seg. Foto: PATRICK T. FALLON / AP / NTB

– Putin foretrekker kaospiloten Trump, fordi han undergraver USA, sier tidligere rådgiver i Det hvite hus og Russlandsekspert Fiona Hill til The Guardian i mars. Hun var utenriksrådgiver også for Donald Trump, men har senere vitnet mot ham. Hun har også tidligere bodd i Russland i flere år, og har skrevet flere bøker, blant annet om Vladimir Putin. 

– Tump er sjokkerende uvitende om utenrikspolitikk, sier Hill. – Trump leste sjelden rapporter i forkant av møter. Han er en mindre trussel for Russland, og mer opptatt av seg selv og av amerikansk innenrikspolitikk. 

Trump har flere ganger gitt uttrykk for at han beundrer Vladimir Putin, og sier han kan stanse Ukraina-krigen på en dag.

Harris kan snu situasjonen

– Hvis Harris vinner vil det tvinge Kreml og deres allierte til å gjøre en ny vurdering av hvem de står overfor, skriver professor i internasjonal politikk David Hastings Dunn i The Conversation

For det første vil trusselen om at Trump kan vinne valget og trekke amerikansk støtte til Ukraina ikke lenger være en del av bildet. Hvis Harris vinner, er det hun som styrer. 

Han mener både Russland og USA holder tilbake i den usikre perioden fram mot valget. 

– For å nevne én endring i politikken som vi kan anta at Harris vil iverksette, kan USA stramme til sanksjonene. Nå godtar USA russisk gasseksport for å holde prisene nede fram mot valget, tror Dunn. 

Han påpeker at Harris' utenrikspolitikk er en ganske ukjent størrelse. Likevel tror han hennes troverdighet internasjonalt og blant allierte ikke trekkes i tvil av noen. 

Read Entire Article