En måned etter vaksinene ankom Kongo, har vaksineringen begynt.
lørdag 5. oktober kl. 17:29Lørdag startet vaksineringen mot mpox i Kongo. De første vaksinene ankom landet allerede 5. september.
Men som følge av planlegging har det tatt tid å få nødvendig utstyr og opplæring på plass for gjennomføring av vaksinasjonskampanjen, samt å frakte vaksinene dit hvor de trengs mest.
– Endelig er man i gang med vaksineringen mot Mpox i Den demokratiske republikken Kongo. Det er bra for alle som bor i området hvor utbruddene er størst, men også for å få kontroll. sier utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim i en pressemelding.
Internasjonal krise
I august erklærte WHO spredningen av mpox, tidligere kalt apekopper, for en internasjonal krise. Viruset sprer seg raskt i Afrika.
Norge har bidratt til mpoxresponsen på flere måter. Det nye nødhjelpsfondet til Gavi, «first response fund» som Norge har bidratt til, har bidratt med 50 millioner dollar.
Også WHOs krisefond og Verdensbankens Pandemifond har blitt i verksatt for å støtte oppunder innsatsen. Dette er fond som Norge bidrar til, står det i pressemeldingen fra regjeringen.
Barn rammes hardt
Sykdommen har spredd seg til alle regionene i Afrika, ifølge Reuters.
UNICEF er blant dem som er bekymret:
– Det er et kappløp mot tiden. Smitten sprer seg raskere og på en helt annen måte enn tidligere. Det sprer seg, og det sprer seg fort, sa Marianne Myhrer Kristiansen, direktør for kommunikasjon og marked i UNICEF Norge, til VG i slutten av september.
I Burundi, der smitten øker mye, er over én tredjedel av smittetilfellene blant barn.
Mens covid-19 rammet de eldre hardest, ser det ut til at det er motsatt nå, fortalte Kristiansen:
– Vi ser at barn rammes veldig hardt, og at sykdommen blir svært alvorlig hos barn og gravide. De blir sykere.