På Hundvåg i Stavanger gjøres siste ferdigstilling av uteområdet til de nye leilighetene Stavanger kommune har satt opp for å huse ukrainske flyktninger.
Et byggeprosjekt som har blitt til i rekordfart, ifølge kommunen selv.
I februar gjorde kommunen en avtale med Fleksihus. Når vi spoler syv måneder frem, er 40 leiligheter ferdig levert i september.
Måten Stavanger har løst boligbehovet på for flyktningene, og med det bidratt til det nasjonale behovet for å løse situasjonen for ukrainere på flukt fra krigen, vekker oppsikt.
Praktisk, billig og effektivt er stikkord som har fått Bergen, Oslo, Trondheim og Drammen til å ønske befaring i leilighetene før flyktningene flytter inn.
– Storbyene var veldig positive til det de så. Vi fikk masse skryt, sier Jonas Meling, seksjonssjef for Boligbygg i Stavanger kommune.
Som lego
– På kontoret sier vi at dette er som Lego for voksne. Det er ganske utrolig, sier Meling.
Han snakker om modulene leilighetene er bygget av. Ferdig innredet mikrohus bygget i Litauen har kommet til Stavanger og settes sammen til et lite gårdstun.
Det kommer godt med når bare Stavanger skal ta imot 750 ukrainske flyktninger i 2024.
Hver uke kommer 300–500 personer fra Ukraina til Norge, viser tall fra Utlendingsdirektoratet. Det skaper behov for kjappe løsninger landet over.
I 2023 tok Norge imot 46 prosent av de ukrainske flyktningene som kom til Norden. Strengere regelverk har ført til nedgang.
Vurderer samme konsept
Sandnes kommune er en av de som har vært på befaring. NRK kjenner også til at flere rogalandskommuner skal på befaring.
– Vi ønsker å lære av andre kommuner. Det går både på å bygge billig og bra, med kort leveringstid. Vi ville se hvordan det er løst, sier Stein-Are Walstad, utviklingssjef i Sandnes Eiendom i Sandnes kommune.
Han likte det han så, men kan ennå ikke bekrefte om det kommer liknende løsninger i Sandnes.
– Det er en av flere løsninger som vi ser videre på, sier han.
De første flyktningene får flytte inn i de splitter nye leilighetene 1. oktober.
Uteområdet kan se litt trist ut, men Meling i Stavanger kommune understreker at det er flere planer for å gjøre utemiljøet triveligere til våren.
– Det er ikke vits å sette inn slike tiltak rett før vinteren, sier han.
- Bare én av fire ukrainere i Norge er i arbeid. Fredrikstad har klart å snu trenden.
Ukrainsk forening i Rogaland får signaler fra sine medlemmer at leiemarkedet er tøft i Stavanger, derfor er de glade for at kommunen også prioriterer å bygge nytt til flyktningene
– Det ser bra ut. Jeg har vært student i Norge, og dette minner meg om studenthusene vi bodde i, sier Taras Polishchuk, leder for Ukrainsk forening i Rogaland.
Fleksibel løsning
Modulene er godkjent som lovlig bolig etter TEK 17. Den store fordelen er likevel at de lett kan flyttes og bygges om når det oppstår nye behov i kommunen.
Akkurat nå har kommunen et toårsperspektiv for bruken av boligene. De skal brukes som midlertidig bolig for ukrainske flyktninger, men det kan søkes om forlengelse ved behov.
Målet er at dette skal gi flyktningene en god start, inntil de selv finner en egen bolig, eller til de kan flytte hjem til sitt eget land.
– Hvorfor kan ikke andre flyktninger flytte inn her?
– Vi følger et lovverk som regjeringen har vedtatt, og det spesifiserer ukrainske flyktninger, forklarer Meling.
Regjeringen har vedtatt en midlertidig forskrift om unntak fra plan- og bygningsloven (ekstern lenke) for å håndtere høye ankomster av fordrevne fra Ukraina.
Men Stavanger kommune er kjent med at andre kommuner har søkt om å sette inn andre type flyktninger ved behov, og at det har blitt godkjent.
Å bistå med boliger som ukrainere kan leie, er en av måtene kommunen bidrar til å hjelpe de som flykter fra krigen, ifølge Meling. Samtidig avlaster kommunen med dette boligkøen for studenter og andre i Stavanger.
Håper det skapes nettverk
Polishchuk i den Ukrainske foreningen håper kommunen legger godt til rette for integrering når så mange ukrainere skal bo sammen på et sted.
– Det ville vært veldig fint om de som skal bo her får hjelp til å få kontakt med det norske miljøet i området. Et eksempel kan være å møte lokale naboer og bli med på lokale sosiale aktiviteter sammen, for å skape et nettverk for dem, sier han.
Publisert 24.09.2024, kl. 06.23