Har gjort jackpot i diamantgruve

1 month ago 22



Den store stenen er ble funnet ved hjelp av moderne røntgenteknologi.

 Lucara Diamond
EDELSTEN: Først etter sliping kan en diamant betegnes som en juvel. Foto: Lucara Diamond

Publisert 22.08.2024 11:16

En av verdens største diamanter er funnet i Botswana. Diamanten er på 2492 karat.

Det opplyser gruveselskapet Lucara Diamond.

– Dette oppsiktsvekkende funnet er en av de største uslepne diamantene noen sinne, sier skriver selskapet i en pressemelding.

Edelsteinen ble funnet ved hjelp av røntgenteknologi, som Lucara Diamond har brukt siden 2017 for å finne og beskytte særlig store diamanter under utgraving.

– Vi er ekstatiske over funnet av denne ekstraordinære diamanten. Funnet viser ikke bare potensialet i Karowe-gruven, men støtter også den investeringen vi har gjorti banebrytende XRT-teknologi, sier direktør i Lucara, William Lamb.

 Lucara Diamond
SAGNOMSUST STEN: – Dybt i fjeldets øde nat vinker mig den rige skat, – diamant og ædelstene mellem guldets røde grene, skrev Henrik Ibsen i diktet Bergmanden fra 1871. Foto: Lucara Diamond

Han mener investorene i selskapet bør være fornøyde med nyheten.

Svensk-canadiske Lukas Lundin er blant eierne i selskapet. På Stockholm-børsen steg Lacara-aksjen med over 20 prosent etter at nyheten ble kjent torsdag.

I pressemeldingen skriver Lucara at den store diamanten må sees som et symbol på Botswanas nye posisjon i det internasjonale diamantmarkedet.

Landets diamantproduksjon har i løpet av få år økt i rakettfart.

I 2022 produserte Botswana diamanter til en verdi av 4,7 milliarder amerikanske dollar, viser data fra The Global Economy. Det gjør landet til nummer én på listen.

Bare syv år tidligere, i 2015, var lå verdien på den totale produksjonen i landet på under 3 milliarder.

Den største diamanten som noen sinne er funnet er Cullinan-diamanten. Den ble funnet i Sør-Afrika i 1905, og er på hele 3106 karat.

Read Entire Article