Han er Kamala Harris sin største utfordring

3 weeks ago 24



USA-valget:

USAs president vil melde seg på i valgkampen. Det ønsker visepresidenten å unngå for enhver pris.

 Brendan McDermid/Reuters
KNYTTET SAMMEN: Kamala Harris klarer ikke å skape avstand til Joe Biden. Det kan koste henne valget. Foto: Brendan McDermid/Reuters

Publisert 29.10.2024 19:12

Tirsdag er det én uke til amerikanerne går til valgurnen. I takt med at 5. november nærmer seg med stormskritt, blir Donald Trump og Kamala Harris sine valgkampgrep stadig mer storslagne. 

Søndag inviterte Donald Trump sine tilhengere til et spektakulært – og kontroversielt – valgmøte i ikoniske Madison Square Garden i New York. 

På motpartens side har en rekke superstjerner stilt opp for demokratene den siste tiden, deriblant Bruce Springsteen, Eminem, Beyoncé og Barack Obama. Én mann glimrer derimot med sitt fravær. 

 Justin Sullivan/AFP
STJERNER: Beyoncé og Kelly Rowland er hjertelig velkomne til å drive valgkamp for Kamala Harris. Foto: Justin Sullivan/AFP

Joe Biden, som for fire år siden valgte Kamala Harris som sin visepresident og som inntil juli i år var demokratenes presidentkandidat, er fullstendig fraværende i partiets valgkamp. 

Det kommer neppe til å endre seg i innspurten, mener journalist, statsviter og USA-kommentator Henrik Heldahl. 

– Kamala Harris vil helst ha Joe Biden så langt vekk som mulig, fordi han er så upopulær. Det beste eksempelet var da de skulle sende Biden på statsbesøk til Angola i midten av august. Besøket ble avlyst på grunn av ekstremvær i USA, men at de helst ville ha ham på andre siden av jordkloden midt i valgkampen sier vel sitt, påpeker Heldahl, som til daglig jobber for Nettavisen og AmerikanskPolitikk.no. 

– Harris sitt største problem

Han viser til flere saker i amerikanske medier, hvor kilder på innsiden av både Biden- og Harris-leiren forteller om uenighet rundt visepresidentens valgkampstrategi:  

Biden ønsker mer anerkjennelse av hva han har utrettet i Det hvite hus. Harris forsøker på sin side å skape et bilde av at hun kan tilby noe annet enn 81 år gamle Biden, noe som illustreres av demokratens valgkamp-slagord: 

«A new way forward». 

Nå er striden mellom presidenten og visepresidenten forsterket ytterligere, skal vi tro det vanligvis velinformerte nyhetsstedet Axios. Ifølge flere kilder innad i partiet har Biden gjentatte ganger tilbudt seg å drive valgkamp på vegne av Harris. 

«Vi kommer tilbake til deg», er angivelig svaret fra visepresidenten. 

 Jonas Been Henriksen / TV 2
SLITER: Kamala Harris klarer ikke skille seg selv fra Joe Biden, sier kommentator og journalist Henrik Heldahl. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

– Dette er Harris sitt største problem. Hun forsøker å skape en distanse mellom seg selv og Joe Biden, men har ikke fått det til. Hun har vært del av en veldig upopulær regjering, og det representerer en stor utfordring for henne, mener Heldahl. 

Verste siden 1993

Harris er ifølge Axios bekymret for å assosieres med Biden, og med god grunn: I skrivende stund mener under 39 prosent av amerikanerne at Biden gjør en god jobb, noe som gjør ham til den minst populære presidenten siden George Bush Senior i 1993. 

 Drew Angerer/AFP
KJØLIG: Forholdet mellom Kamala Harris og Joe Biden har sjelden blitt beskrevet som rosenrødt. Det er heller ikke tilfelle under valgkampen. Foto: Drew Angerer/AFP

Heldahl viser til at Harris står i en mye mer krevende situasjon enn andre, sittende visepresidenter som har stilt til valg. 

– Bush Senior var visepresident for Ronald Reagan, og Al Gore var visepresident for Bill Clinton da de stilte til valg. Begge de sittende presidentene hadde da en støtte på rundt 60 prosent, mens Biden har en støtte på under 40. Det er alt annet enn heldig for Harris, mener kommentatoren. 

Han viser til at republikaneren John McCain hadde et lignende problem i 2008, da den sittende republikanske presidenten George W. Bush også var svært upopulær.

 Stan Honda/AFP
I MOTBAKKE: Republikaneren John McCain måtte skape avstand mellom seg selv og sittende president George W. Bush i 2008. Foto: Stan Honda/AFP

– Det løste McCain ved å ikke ha med Bush på noen valgkamparrangement. Men det var mye lettere for ham som ikke hadde arbeidet i Bush-administrasjonen, og dermed ikke hadde noen direkte koblinger til presidenten, forklarer Heldahl. 

Tar saken i egne hender

Det kan virke som Harris lar seg inspirere av McCain. I de syv dagene som gjenstår før valget, står ikke Biden oppført på noen offisielle Harris-arrangement.

Biden-kampanjen er på sin side oppgitt over avgjørelsen, og mener Harris undervurderer presidentens popularitet blant hvite, middelaldrende velgere i «Rustbeltet», som inkluderer de viktige vippestatene Michigan, Pennsylvania og Wisconsin. 

Mens Biden gjorde rent bord i disse vippestatene i 2020, viser meningsmålingene tilnærmet dødt løp i duellen mellom Harris og Trump. 

Derfor har Biden-kampanjen tatt saken i egne hender: Mandag dukket Biden opp i hjemstaten Pennsylvania for å snakke om fagforeninger. Han rakk også å snakke om sin tidligere motstander. 

– Donald Trump er en taper. Han er en tapende kandidat og en taper som mann, sa Biden, hvor han også skrøt av sin egen visepresident: 

 President Joe Biden besøkte vippestaten Pennsylvania mandag. Besøket var ikke tilknyttet Harris/Walz-kampanjen. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP Photo
EGET INITIATIV: President Joe Biden besøkte vippestaten Pennsylvania mandag. Besøket var ikke tilknyttet Harris/Walz-kampanjen. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP Photo

– Jeg valgte Kamala Harris til visepresident fordi hun har ryggrad. Jeg er fra Scranton, et sted hvor vi står opp for hverandre. Så jeg vil be dere følge magefølelsen og stem på det dere mener er riktig, sa Biden. 

Klarer ikke kritisere

Selv om Harris ikke ønsker Bidens hjelp, har hun ifølge Axios ikke sagt dette rett ut. En kilde beskriver prosessen som et omstendelig samlivsbrudd, hvor Harris forsøker å unngå å tråkke presidenten på tærne. 

Det medfører også at hun ikke evner å kritisere Bidens politikk – den samme politikken hun forsøker å distansere seg fra.  

– Det er en stor utfordring. Hun har ikke vært villig til å kritisere ham så mye som hun burde ha gjort av hensyn til egen valgkamp. Derfor fremstår valgkampen hennes som usikker, hvor hun vingler mye frem og tilbake, sier Heldahl. 

Han viser til hvordan budskapet til Harris har snudd i takt med meningsmålingene:

– Hun skulle være en glad og positiv kriger som skulle skissere en ny politisk kurs. På slutten har hun snudd vekk fra det og får det meste til å handle om Trump. Før var han «weird» og en man ikke trengte å ta seriøst, men nå er han plutselig en stor trussel mot demokratiet man må ta på største alvor, påpeker Heldahl. 

Read Entire Article