Haaland slo over 90 år gammel landslagsrekord: – Kommer til å stå for alltid

3 hours ago 5



Erling Braut Haaland har notert seg for en helt rekke rekorder i løpet av karrieren. Tidlig ble det også klart at han har hatt stø kurs mot å slå Jørgen Juves legendariske rekord med 33 mål for det norske herrelandslaget.

Før torsdagens kamp mot Slovenia sto Haaland med 32 mål på 35 kamper. På en regntung matte på Ullevaal stadion kom landslagsmål nummer 33 og 34 for vikarkaptein Haaland.

Allerede etter seks minutter satte han inn rekordmålet, da han fra kort hold satte en retur fra Slovenia-keeper Jan Oblak i mål med høyrebeinet.

– Salige Jørgen Juve har fått selskap på scoringstoppen. Der har han rådet alene i nesten 100 år, men så kom «Brauten» og landslagsmål nummer 33, sa TV 2s kommentator Øyvind Alsaker etter 1-0-scoringen.

– Han er et unikum og et monster. Han er født til å score mål. Han har et instinkt som er unikt. Han har den fysikken sin. Han har avslutningsteknikken, nå også med høyre og hodet, sa NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp, og fortsatte:

– Han begynner å bli en ganske komplett målscorer. Det er ikke bare én ting. Han har jobbet og bestemte seg tidlig for å bli en scoringsmaskin. Det har virkelig fungert.

Etter at Alexander Sørloth la på til 2-0 tidlig i den andre omgangen, kom Haaland med landslagsscoring nummer 34 etter en drøy times spill. Dermed er rekorden til Jørgen Juve historie.

Jørgen Juve

TIDLIGERE REKORDMANN: Jørgen Juve hadde rekorden som mestscorende på det norske herrelandslaget i over 90 år.

– Det er et historisk øyeblikk som vi er vitne til her. Man har hørt navnet "Jørgen Juve" så lenge man har fulgt fotball og norsk landslagsfotball. Den uslåelige rekorden som har stått siden før 2. verdenskrig, sa Torp etter 3-0-scoringen.

Juve tangerte i sin tid Einar «Jeja» Gundersens rekord på 26 mål da han scoret hjemme mot Danmark 25. september 1932. Videre sikret han seg rekorden alene med to mål hjemme mot Ungarn 20. juni 1933.

Juve scoret sitt siste landslagsmål hjemme mot Østerrike den 8. juni i 1934. Det var kun Juves 27. landskamp, men han scoret ingen flere mål på de siste 18 landskampene han spilte – da primært som forsvarsspiller. Han spilte sin 45. og siste landskamp i 1937.

– Det er heller ikke smågutter som har prøvd å ta den, Odd Iversen, John Carew, Ole Gunnar Solskjær og flere andre. Det er bare å ta av seg hatten, sier NRK-ekspert Bengt Eriksen om den nye rekordholderen.

Tror Haaland-rekord vil stå «for alltid»

Mens Juve har hatt rekorden alene i over 90 år, tror TV 2s fotballekspert Yaw Amankwah at Haaland vil bli stående med rekorden til evig tid ved endt karriere.

– Nå har han tangert Jørgen Juve, men det er bare et spørsmål om tid før den rekorden parkeres, sa Amankwah til NRK i pausen, og fortsatte:

– Jeg tror den rekorden kommer til å stå for alltid. Jeg tror aldri det kommer til å komme en norsk landslagsspiller som slår rekorden Erling Braut Haaland setter den dagen han ikke skal spille mer for Norges A-landslag.

Isabell Herlovsen har rekorden som den mestscorende norske landslagsspilleren uavhengig av kjønn, med 67 mål på 133 kamper for kvinnelandslaget, mens Cristiano Ronaldo er mannen med flest landslagsmål uavhengig av nasjon med 132 mål på 214 kamper for Portugal.

I grafen under kan du se hvordan målstatistikken til de tre mestscorende på det norske herrelandslaget har utviklet seg:

Forrykende start

I skadefraværet til Martin Ødegaard ble Julian Ryerson dyttet opp i midtbanen. Og Norge koblet grepet om kampen umiddelbart.

Haaland var nær scoring da han rundet Oblak etter halvannet minutt, men avslutningen fra skrått hold ble reddet på strek.

Norge fortsatte å presse på og etter seks minutter kom scoringen, da Haaland var først på en retur og fikk lurt ballen mellom beina til Oblak.

– Norge har åpnet som et fyrverkeri, sa TV 2s ekspertkommentator Jesper Mathisen etter 1-0-scoringen.

– Det er den beste åpningen, også spillemessig, Norge har hatt på Ullevaal under Ståle Solbakken. Snakk om å gå ut og bare ta grep om kampen. De har vært i fyr og flamme når det gjelder gjenvinninger, når det gjelder å være nok spillere i og rundt boksen. De har vært direkte og skapt trøbbel i hvert eneste minutt, sa Mathisen videre.

Slovenia kom seg bedre med utover i den første omgangen. Like før en halvtime var spilt kom de seg til to gode sjanser på ett minutt, men begge gangene leverte Ørjan Håskjold Nyland gode redninger.

– Kampen har totalt endret karakter de siste ti-tolv minuttene, sa Mathisen etter en halvtimes spill.

Fem minutter etter reddet Nyland på strålende vis en heading fra Slovenias stjernespiss, Benjamin Sesko, som riktignok, tvilsomt, ble avvinket for offside.

– Det er en av de beste keeperredningene jeg har sett på Ullevaal så lenge jeg kan huske. Det er enorm redning. Det er ypperste verdensklasse. Nyland har imponert meg. Har ikke hatt veldig mye å gjøre, men de tre gangene han har vært i aksjon her så har han vært veldig solid og gjort gode redninger, sa Torp.

Nyland

GOD: Ørjan Håskjold Nyland leverte flere gode redninger i den første omgangen.

Foto: NTB

Også i den andre omgangen var det Norge som fikk best start. Antonio Nusa plukket opp en løs pasning og fikk ballen frem til Haaland. Spisstjernen fikk kranglet med seg ballen og fikk presset frem ballen til Alexander Sørloth.

Fra tolv meter gjorde Sørloth ingen feil og hamret inn Norges andre scoring. Ti minutter senere assisterte han Haaland da Norge gikk opp i 3-0 etter et lekkert angrep.

Haaland

I FYR OG FLAMME: Haaland herjet mot Slovenia. Her etter 3-0-scoringen.

Foto: BILDBYRÅN

Viktige kamper i Nasjonsligaen

Norge fortsetter nå Nasjonsligaen med bortekamp mot Østerrike søndag kveld.

Østerrike spiller torsdag hjemme mot Kasakhstan, hvor de leder 3-0 etter en times spill. Norge vil med seier i sin gruppe i Nasjonligaen ha en stor sjanse til å komme til omspill i VM-kvalifiseringen, hvis de ikke skulle kvalifisere seg direkte.

Resultatene i høstens kamper vil også påvirke Norges plass på Fifa-rankingen, som videre avgjør på hvilket nivå Norge blir trukket i gruppene i VM-kvalifiseringen. Det er ventet at gruppene i VM-kvalifiseringen blir trukket mot slutten av året.

PS!: Jørgen Juve døde i 1983, men sto likevel på lista da Antidoping Norge skulle dopingteste de norske landslagsspillerne tidligere i høst:

Publisert 10.10.2024, kl. 20.54 Oppdatert 10.10.2024, kl. 22.26

Read Entire Article