Grethe (66) ble tatt for tagging – nå har hun fått straffen

6 days ago 8



I august ble to kvinner i Trondheim anmeldt for tagging. De hadde malt det palestinske flagget under jernbanebroen ved E6 på Lerkendal.

Grethe Elisabeth Borchgrevink var en av to kvinner i 60-årene som ble tatt for tagging da de malte det palestinske flagget på en murvegg i Trondheim. Foto: Aagot Opheim
  • Aagot Opheim

    Aagot Opheim

Publisert: 01.10.2024 10:14

(Adresseavisen): – Vi rykket ut og fikk kontroll på to kvinner i 60-årene, sa operasjonsleder Viola Elverum i Trøndelag politidistrikt til Adresseavisen.

De to kvinnene var i ferd med å male det palestinske flagget på en murvegg under jernbanebroen på Lerkendal da politiet kom.

Mange medier har fortalt om anmeldelsen av de to kvinnene. Så langt har de vært anonyme.

– Markering for det palestinske folket

– Vi ville vise frem det palestinske flagget og det representerer, sier Grethe Elisabeth Borchgrevink til Adresseavisen.

Hun er den ene av de to. Nå har de fått straffen og må betale 6000 kroner i bot hver. På spleis.no er det satt i gang en støtteaksjon for de to kvinnene.

Foto: Skjermdump spleis.no

– Grunnen til at vi gjorde det, er at det har vært altfor lite markering for det palestinske folket i Trondheim. Demonstrasjonene til støtte for Palestina har nesten ikke hatt pressedekning. Det har føltes meningsløst, sier hun til Adresseavisen.

Med sorg og sinne følger hun med på nyhetene om krigen både fra Gaza og Libanon.

– På en måte er det som forventet. Regjeringen i Israel kan jo finne på hva som helst.

Les også

Eldre damer tatt for tagging: – Jeg hadde vært stolt

– Tagget ikke – vi malte

– Det er spesielt at det blir så stor pressedekning når vi to gamle mennesker maler et flagg på en vegg, men når det kommer tusen eller 3000 mennesker til Torvet for å demonstrere er det ingen interesse. To gale kvinner som skal ha tagget, er folk derimot interessert i, sier hun og legger til at hun er den yngste av de to.

De to er uenige i de tagget.

– Vi malte det palestinske flagget på en murvegg og ble sett av ei kvinne som gikk forbi, så oss og ringte politiet, forteller Borchgrevink.

Slik så det ut etter at de hadde malt det palestinske flagget på jernbanebroen. Foto: Håvard Haugseth Jensen

– Snakk om mye penger

– Kvinnen som anmeldte oss, fortalte politiet at vi hadde en sekk full av sprayflasker og påsto at vi tagget med sprayflasker. Det er heller ikke sant. Vi hadde sekk med oss med malingsskjorte, vannflasker og maling og malte med pensel og rulle.

Politiet kom og ga beskjed om at de måtte pakke sammen. De to kvinnene ble bortvist fra sentrum til dagen etter.

Fra politiet fikk de også beskjed om at de måtte regne med en bot på mellom 10 000 og 15 000 kroner og et mulig erstatningskrav fra fornærmede, som i denne sammenheng er eieren av jernbanebroen, Bane Nor.

– Det var jo ikke noe moro. Det var snakk om mye penger. Jeg har ingen erfaring med bøter fra før, sier hun om bota som hun har godtatt og skal betale. Bane Nor har de ikke hørt noe fra.

– Bota var ikke uventet, men det er ikke noe gøy. Så rik er jeg ikke. 6000 kroner er også mye penger.

Dro til Libanon sammen i 1978

Borchgrevink forteller at de er ikke alene om å male palestinske flagg i byen. Hun har lagt merke til at det provoserer.

– Mange av de palestinske flaggene blir malt over, men de maler ikke over annen tagging. Flagget er tydeligvis en provokasjon.

Borchgrevink forteller at de to som malte sammen, har kjent hverandre fra de var i Libanon sammen i 1978. Begge var interessert i Palestina og Libanon og ville reise rundt i Libanon, men fikk ikke lov av norske myndigheter fordi det var for farlig. Samme år invaderte Israel Sør-Libanon.

– Journalistvisum for Kvinner og klær

– Vi måtte ha journalistvisum og dro som journalister for bladet Kvinner og Klær, forteller hun.

Foto: Aagot Opheim

Allerede da hadde jeg vært opptatt av Palestina lenge. På ungdomsskolen skrev jeg særoppgave om sionismen og har vært engasjert i palestinaspørsmålet stort sett hele tiden etter det. Nå er det ikke vanskelig å være engasjert, sier hun og legger til:

– I Trondheim har engasjementet vært altfor pinglete. Vi har behov for større aksjoner. Og flaggmaling er ikke min oppfinnelse. Vi er ikke alene om å male flagg. Og vi har valgt vegger med omhu. Vi har malt flagg der det har vært tagging fra før og på steder der vi ikke har ødelagt pen maling, sier 66-åringen.

Read Entire Article