Greta Thunberg og Extinction Rebellion blokkerer oljeterminal i Rogaland

1 month ago 28



Også en Equinor-ansatt aksjonerer mot sin egen arbeidsgiver. – Kan ikke sitte på sidelinjen, sier han.

 Jan Kåre Ness / NTB
AKSJONERER: Båter og kajakker forsøker å blokkere Equinors prosessanlegg for olje og gass på Kårstø. Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Publisert 24.08.2024 10:02 Sist oppdatert nå

Greta Thunberg og aksjonister fra Extinction Rebellion blokkerer lørdag formiddag oljeterminalen på Kårstø i Tysvær kommune i Rogaland. 

– Extinction Rebellion (XR) starter nå full blokade av Kårstø oljeterminal. Åtte kajakker og tre motorbåter er på vei inn i sikkerhetssonen for å hindre normal drift av tankskip, skriver aksjonistene i en pressemelding.

– Innkjørslene til Kårstø på land er blokkert av folk i alle aldre, blant dem Greta Thunberg og Equinor-ansatte Daniel Sollien, heter det videre i pressemeldingen.

– Lei av tomme ord

Dette skal ifølge aksjonistene være første gang Greta Thunberg aksjonerer mot norsk olje og gass.

– Vi kan ikke passivt se på at fossilindustrien tar livet av mennesker og destabiliserer de livsviktige systemene våre, sier Thunberg, og fortsetter:

– Vi er lei av tomme ord og grønnvasking – det er krystallklart at oljeselskapenes atferd fører til død og lidelse.

 Henry Nichols / Reuters
I NORGE: Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg er blant dem som deltar i aksjonen mot Equinor-anlegget Kårstø. Foto: Henry Nichols / Reuters

Prosessanlegget på Kårstø er Europas største av sitt slag og mottar gass fra Åsgard og andre felt i Norskehavet. 

– Til tross for at jeg er veldig glad i jobben min, er jeg her fordi situasjonen er så alvorlig og altfor lite blir gjort. Jeg er bekymret for mine barns fremtid. Vi trenger at Equinor og politikerne lager en plan for utfasing av olje og gass nå, sier Equinor-geolog Daniel Sollien. 

– Jeg kan ikke lenger bare sitte på sidelinjen, jeg må handle.

Uenige om de har dratt

Politiet i Rogaland var ikke klar over aksjonen da NTB kontaktet dem ved 9-tiden lørdag formiddag.

Like før klokken ti sa operasjonsleder Bjørn Iden i politiet Dagbladet at aksjonistene skal ha forlatt stedet. Men dette avviser aksjonistene.

– Det stemmer ikke, vi er på stedet og fortsetter aksjonen, sier en talsperson i Extinction Rebellion til avisen.

 Jan Kåre Ness / NTB
DAVID MOT GOLIAT: Det er med små båter og kajakker at aktivistene fra Extinction Rebellion forsøker p forstyrre olje- og gass-leveranser fra oljegigant Equinor. Foto: Jan Kåre Ness / NTB

I en uttalelse sier Equinor ved 10-tiden at gasseksporten er upåvirket som følge av aksjonen, skriver nyhetsbyrået Reuters.

– Aksjonistene blokkerer en liten oljeterminal med liten produksjon, sier selskapet videre.

Read Entire Article