– Dette er en ikke-varslet ulovlig aksjon på privat eiendom, og dette tar vi som selskap sterk avstand fra. Vi ser alvorlig på overtredelsen og forholdet vil bli anmeldt, sier pressetalsperson i Equinor, Ellen Maria Skjelsbæk til NRK.
Equinor-sjef Anders Opedal har onsdag formiddag hatt hagen full av Greenpeace-aksjonister som har satt ut vrakdeler fra storflommen i Brasil i mai.
– Som ved alle våre aktiviteter, har vi sørget for å unngå noen form for skade på eiendommen. I tillegg ble både Equinor og politiet informert da aksjonen startet. Vi tar vår og andres sikkerhet på største alvor. Om det blir et rettslig etterspill, samarbeider vi selvsagt med politiet, sier leder i Greenpeace, Frode Pleym, om anmeldelsen.
Politiet bekreftet overfor NRK tidligere at de ikke ville være til stede med mindre det skulle skje noe spesielt.
Politiet har vært på stedet, men har dratt igjen. De kommer ikke til å fjerne demonstrantene, bekrefter operasjonsleder i politiet Sør-Vest Thomas Nordvik til NRK.
– Årsaken til at vi ikke vil gjøre noe er at ytringsfriheten står sterkt, sier Nordvik.
Han utelukker ikke at det kan bli fulgt opp i etterkant, ved at politiet kan opprette sak.
Mener Opedal har et personlig ansvar
– Dette gjør vi for å minne ham om at han har et personlig ansvar for at Equinor fortsetter å fyre opp under klimakrisa, som vi vet fører til mer dødelig og mer intenst ekstremvær over hele verden, sier Stine Wilhelmsen, klima- og energirådgiver i Greenpeace Norge.
– Normalt når dere har aksjonert, så har dere vel gått på bedriften, men nå har dere endra fokus og går altså for hagen til Opedal?
– Øverste sjef i Equinor tar hver dag beslutninger som får store konsekvenser. Han har et personlig ansvar for at Equinor forblir 99 % fossilt, og at de åpner nye olje- og gassprosjekter over hele verden, inkludert i Brasil.
Wilhelmsen mener de utallige ganger har prøvd å få til et møte med Opedal.
– Men han nekter å ta ansvar for den klimaødeleggelsen som han forårsaker. Derfor har vi i dag valgt å gå direkte til hans hage, sier Wilhelmsen.
– Og det mener dere er rett, at han rett og slett har ansvar for dette personlig?
– Det handler om at klimakrisen er personlig. Vi har med to aktivister fra Brasil som ryddet opp etter dødelig flom. Som var med på å støtte lokalbefolkningen som hadde mistet 183 venner og naboer. Og mer enn en halv million mennesker som måtte flykte fra sine hjem.
– Så klimakrisen er personlig. Og det er det vi vil vise ved denne aksjonen. At Opedal, som øverste sjef, har et personlig ansvar, og en evne til å endre kurs for Equinor, og det velger han hver dag å ikke gjøre, sier hun.
Klimatoppmøte i Baku
I går samlet politiske ledere seg fra store deler av verden til FNs klimakonferanse i Baku i Aserbajdsjan.
Toppmøtet i år vil i stor grad handle om å komme fram til et pengebeløp, som skal brukes til å betale for blant annet utslippskutt og klimatilpasning i fattigere land.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er ikke til stede.
Verken USAs president Joe Biden, Frankrikes president Emmanuel Macron, Kinas president Xi Jinping eller Indias statsminister Narendra Modi har ifølge nettstedet Climate Home News sagt at de kommer.
Publisert 13.11.2024, kl. 10.49 Oppdatert 13.11.2024, kl. 13.08