-
Glimt-keeper fikk utmerkelse
Bodø/Glimts Aubrey Corder er kåret til årets spiller i 1. divisjon.
Det bekrefter TV 2 i sin sending av programmet «Proff Direkte».
I programmet blir Corder lurt til at hun bare skal intervjues om nominasjonen hennes, men det ender opp med at programlederne Helge P. Kalleklev og Mimmi Löfwenius Veum gir henne utmerkelsen under intervjuet.
Søndag sikret Bodø/Glimt opprykkskvalik etter en sterk 1-0-seier borte mot AaFK Fortuna. Der var keeper Aubrey Corder en viktig bidragsyter, som hun har vært gjennom hele sesongen.
Dette betyr at kampen mot Åsane fra Toppserien vil bestemme hvem av dem som får lov til å spille i den øverste divisjonen til neste år.
Bodø/Glimt har bare sluppet inn 18 mål i år, noe som er det laveste antallet i 1. divisjon.
-
Tre personer involvert i trafikkuhell
Like før klokken to meldte politiet om et trafikkuhell på fylkesvei 812 på Dugnadsveien i Saltdal kommune.
Tre personer var involvert i uhellet og det er ikke meldt om personskader.
Alle kom seg ut av bilene. Den ene bilen har kjørt i siden på den andre. Ifølge politiet fremstår det som om det har skjedd et brudd på vikeplikten.
Politiet er på vei til stedet.
-
Rekordhøg soliditet for norske bedrifter
Trass i ein markant nedgang i lønsemda i 2022 og 2023, har norske selskap i 2023 betra sin finansielle stabilitet, med den høgste eigenkapitalen på ti år.
Det er ifølge ein ny analyse frå forretningsdaata- og analyseselskapet Dun & Bradstreet.
Ein rekordhøg soliditet viser til ei sterk økonomisk stode.
– Kostnadane auka dobbelt så raskt som inntektene i 2022, drive av høg inflasjon, svak krone, renteauke og lønsutvikling, seier analytikar i selskapet, Brit Elise Melhus.
-
Flere i distriktet kjøper ikke lenger fossilbil: – Viser at det er elbil som gjelder
I omtrent én av fire kommuner er alle nye biler elektriske, og det er distriktene som dominerer statistikken, ifølge Elbilforeningen.
I 86 av landets kommuner er alle nye biler så langt i år elektriske, skriver Elbilforeningen i en pressemelding. Og distriktene dominerer statistikken, ifølge dem.
Flesteparten av kommunene med kun nye elbiler ligger i Nordland (16), deretter kommer Innlandet (13), Trøndelag (12) og Troms (10).
– Det er fortsatt noen som mener at elbil ikke funker på bygda, men de tar rett og slett feil, sier Christina Bu, generalsekretær i Elbilforeningen, om tallene de har hentet fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).
Hun tror at miljørabatt på bommer kan være en av grunnene til at folk velger elektriske fremfor fossilt drevne biler. Når elbiler kjører gjennom bomringer, betaler de kun 70 prosent av det fossilbiler betaler.
– Viser at det er elbil som gjelder
Tallene fra OFV viser at av 355 kommuner med nybilsalg, har 335 av dem en elbilandel på 75 prosent og over.
Kun to kommuner har en elbilandel som er lavere enn 50 prosent. Det er Folldal (33 prosent) og Flekkefjord (47 prosent).
Bu mener at lista over kommuner som utelukkende har elbilsalg, viser at elbilen kan dekke behovet til alle som kjøper ny personbil i Norge.
– Lista varierer fra små distriktskommuner til større og mer bynære steder rundt omkring i landet. Dette viser at det er elbil som gjelder, og det må til om vi skal nå neste års mål om utslippsfritt nybilsalg, sier hun.
Mål om 100 prosent neste år
Totalt utgjør elbilandelen 88,8 prosent av nybilsalget i Norge. Regjeringens mål , først satt av Solberg-regjeringen i 2017, er at 100 prosent av nye personbiler og nyttekjøretøy skal være elektriske eller hydrogendrevne, såkalte nullutslippskjøretøy, i 2025.
I Norge var det registrert 689.169 elbiler og 1.825.145 fossilbiler ved utgangen av 2023, ifølge SSB. Deres tall viser også at det har vært en nedgang i antall fossilbiler på 26 prosent de siste sju årene.
Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) har bekreftet tallene, som er hentet i tidsrommet 1. januar til 31. oktober i 2024. De understreker at noen kommuner har lave registreringstall, som kan gi høye prosentandeler på få salg. (NTB)
-
Stoppet i promillekontroll - mistenkt i voldssak
Politiet har stanset en bil på Risøyhamn i Andøy kommune, der de mistenker fører for kjøring i påvirket tilstand, melder politiet i Nordland. Bevissikring gjort.
Vedkommende er også mistenkt i en voldssak, så aktuell person pågripes og tas med til Sortland Politistasjon.
-
Klassequizen: 9 poeng til Tverlandet skole
Trygve Olai Njålla, Martine Ellevold Olsen og Elias Barli var godt fornøyde med 9 av 12 poeng i Klassequizen, selv om de helst skulle hatt minst ett poeng til.
De hadde blant annet god kontroll på matematikk, kjente personer og geografi.
Ett av spørsmålene de måtte svare på var: Hvor mange kanter har en heksagon?
Det er fortsatt Husøy, Dønna, Alstad og Hunstad som ligger på topp i Nordland med sine 10 poeng.
-
Traktorhenger veltet på E6
En traktorhenger med last har tippet i en rundkjøring i Vefsn, melder politiet i Nordland. Det skal ikke være personskader. Veien er ryddet og politiet er på stedet og undersøker hva som har skjedd.
Politiet oppretter sak med tanke på sikring av last.
-
Tidligere stortingsrepresentant Arent M. Henriksen er død
Tidligere SV-politiker, stortingsrepresentant og ordfører Arent Mikal Henriksen er død, 78 år gammel, melder Adresseavisen.
Henriksen kom fra Sørfold i Nordland, men bodde i Trøndelag store deler av livet. Han representerte Sør-Trøndelag SV på Stortinget i to perioder, i årene 1973–1977 og 1981–1989.
– Henriksen nøt stor respekt utenfor sitt eget parti SV. Han var uvanlig kunnskapsrik, hadde høy integritet og var alltid svært godt forberedt. Denne respekten gjorde at Henriksen flere ganger ble bedt om å utføre oppgaver som normalt ville gått til personer med annen partibakgrunn, skriver Adressa.
Henriksen var også medlem av Trondheim bystyre og kommunestyret i Bjugn. Han var ordfører i Bjugn fra 1995 til 1999.
Han fikk mye oppmerksomhet da han som styreleder ved kriserammede St. Olavs hospital i 2006 havnet i offentlig ordskifte med daværende helseminister Sylvia Brustad. Kort tid etter trakk han seg fra vervet og sa det ikke var relatert til konflikten.
– Min avgjørelse handler ikke om at jeg er trøtt eller lei. Jeg har kommet til at jeg nå vil bruke tiden min på noe annet, sa Henriksen.
Henriksen døde av sykdom, 78 år gammel. (NTB)
-
Avslutter samarbeid med russisk vennskapskommune
Gildeskål avslutter samarbeidet med den russiske kommunen Lodeynoye Pole. Det skriver Avisa Nordland.
Kommunene inngikk en vennskapskommuneavtale i 1955 og har siden da og frem til pandemien med jevne mellomrom hatt delegasjoner på besøk hos hverandre.
Som følge av at Russland gikk til militært angrep på Ukraina februar 2022 ble det gjort vedtak på å fryse samarbeidet med Lodeynoye Pole på ubestemt tid, men nå er altså samarbeidet avsluttet.
-
Feil håndtering av aske fra peisen fører til husbranner hvert år
Flere håndterer asken fra peisen feil, noe som fører til husbranner hvert år. Asken kan inneholde glør i opptil 48 timer, advarer ekspert.
– Én av de vanligste feilene vi ser, er at folk kaster asken fra peisen mens glørne fremdeles er varme og de starter branner, sier Therese Hofstad-Nielsen i forsikringsselskapet Fremtind i en pressemelding.
I fjor vinter registrerte Fremtind 108 branner som startet fra vedfyring eller feil behandling av aske. I januar i år var det hele 44 brannskader fra vedfyring, trolig fordi det var en spesielt kald måned.
Hvert år starter boligbranner som følge av at aske legges i plastposer eller lignende på utsiden av boligen og deretter setter fyr på underlaget eller husveggen, ifølge kommunikasjonssjef Sigurd Folgerø Dalen i Brann- og redningsetaten i Oslo kommune.
Asken bør hentes ut av peisen med en metallspade og legges over i en brannsikker beholder.
– Asken kan inneholde glør i opptil 48 timer, sier Dalen.
Dersom man må kaste asken før det har gått 48 timer, må den fuktes grundig før den går i restavfallet.
-
Glimt-smell i sluttminuttene – taper terreng i gullkampen
Bodø/Glimt så ut til å få en marerittkveld på Aspmyra da de på et tidspunkt lå under 0-1 mot Fredrikstad og hadde dessuten fått Jostein Gundersen utvist.
Men så våknet gultrøyene, og noen magiske minutter snudde kampen fra 0-1 til 2-1. En sen Fredrikstad-scoring skulle imidlertid ødelegge for Kjetil Knutsens menn, og det endte 2-2 i Bodø.
– Vi har gjort det vanskelig for oss selv med en lang rekke med dårlige prestasjoner, sier Patrick Berg til TV 2 etter kampen.
Glimt presset tidlig og ledet an på Aspmyra, men det var altså Fredrikstad som fikk ballen i nettet. Stian Stray Molde styrte inn et godt slått frispark og sørget for en sjokkledelse for bortelaget.
Og tingenes tilstand skulle bli enda verre. Jostein Gundersen jaget Patrick Metcalfe som stormet i bakrom. Glimt-stopperen kom borti Metcalfe, som gikk i bakken. Med det fikk Gundersen sitt andre gule kort og ble dermed utvist.
– For meg handler det om hvor han legger listen. Det er mange overganger der de ikke blir straffet. Han gjør alt for å komme seg unna, og det er en utrolig streng avgjørelse, sier Knutsen til TV 2.
Da var det nok full jubel i Bergen, men den ble trolig stilnet nesten like raskt. Åtte minutter etter utvisningen skulle Patrick Berg banke inn 1-1 på volley. Fire minutter senere var snuoperasjonen et faktum. Denne gangen var det et selvmål fra målscorer Stray Molde.
Da det så ut som Glimt skulle lande tre svært viktige, men så dukket Henrik Skogvold opp og blåste liv i gullkampen med sin sene scoring.
Det betyr at Brann leder Eliteserien, to poeng foran Glimt. Det gjenstår kun to serierunder, og nå er Glimt avhengige av at bergenserne snubler.
-
Dette er Glimts utvalgte fra start
Bodø/Glimt møter Fredrikstad på Aspmyra, der kun seier er godt nok for å holde følge i gullkampen i Eliteserien.
Disse elleve stiller fra start mot Fredrikstad:
Nikita Haikin – Fredrik Sjøvold, Odin Bjørtuft, Jostein Gundersen, Fredrik Andre Bjørkan – Håkon Evjen, Patrick Berg, Sondre Brunstad Fet – Isak Dybvik Määttä, Philip Zinckernagel, Jens Petter Hauge.
Kampen starter klokken 19:15, og den kan du følge her.
-
Vil ikke inngå ny avtale med Visit Narvik
Bardu kommune bør ikke forlenge deres avtale med Visit Narvik.
Det skriver nylig avgått kommunedirektør Stine Jakobsson Strømsø i sin innstilling til formannskapet, som onsdag 13. november skal behandle saken.
Bardu kommune har i 2022 og 2023 hatt samarbeidsavtale med Visit Narvik AS. Noe som har kostet kommunen 30.000 kroner/år.
En ny avtale med Visit Narvik vil koste Bardu kommune 150.000 kroner/år.
Kommunedirektøren har, ut fra en samlet vurdering basert på sysselsettingseffekt, innovasjon, samt disponible midler på fond, innstilt på å ikke forlenge avtalen.
Fra før har Salangen takket nei til ny avtale, mens det innstilles på det samme i Lavangen. Gratangen, som også har avtale med Visit Narvik, har avtale ut 2024, og har ikke tatt stilling til en ny avtale.
Kommunedirektør Børge Toft i Harstad har samtidig innstilt politikerne på å ikke å videre med et regionalt reiselivssamarbeid med Visit Narvik. Dette begrunnet i kommunens økonomiske situasjon.
Strømsø har siden 1. oktober jobbet som kommunedirektør i Senja kommune.
-
SJ Nord klarer ikke å avvikle trafikken på Nordlandsbanen
Direktør for kommunikasjon og myndighetskontakt i SJ Norge, Randi Ness sier til NRK at de fremdeles ikke har fått på plass et nytt tog etter ulykken i slutten av oktober.
– Vi har ikke antall tilgjengelige lokomotiv til å drifte dag- og nattogproduksjonen på Nordlandsbanen uten at vi får tilført erstatning for lokomotivet som ble ødelagt i ulykken, sier Ness.
Det var torsdag 24. oktober at et tog på Nordlandsbanen sporet av etter å ha kjørt inn i et steinras i Hemnes. Lokføreren, en mann i 60-årene, omkom i ulykken, og fire personer ble skadet.
Hun sier de ikke vil klare å avvikle trafikken uten tilførsel av flere tog som kan erstatte det skadde lokomotivet.
– Vi er i dialog med Jernbanedirektoratet og samferdselsdepartementet om hvordan de skal håndtere denne krevende situasjonen og vi håper å komme til en god løsning for våre kunder.
-
14 millionar kroner til reiselivsatsing
Regjeringa fører vidare eksportsatsinga på reiseliv i to år til.
– Vi må få på plass ein heilskapleg reiselivspolitikk. Det er viktig for å sikre ein berekraftig vekst i næringa, både økonomisk, miljømessig og sosialt, seier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).
Reiselivsnæringa er Noregs femte største eksportnæring.
I 2025 foreslår regjeringa 205 millionar kroner til Innovasjon Noreg sitt arbeid med å legge til rette for utvikling i reiselivsnæringa og marknadsføre Noreg som reisemål.
-
Blytung tapsrekke for Narvik hockey
Det ble 3–2 tap for de nordnorske ørnene mot Frisk Asker lørdag kveld.
Etter en tapsrekke på fem kamper, hadde trenerne trua på bortekampen mot Frisk Asker.
– Jeg håper og tror at vi er veldig revansjelystne, for vi er bedre enn det. Vi kommer til å gjøre en god prestasjon i dag, sa sportssjef Martin Persson til Fremover lørdag.
Og spillet ble jevnt ut i andre periode. Men det holdt ikke helt inn og Frisk Asker stakk av med seieren.
Likevel er treneren positiv.
– Jeg er superstolt av guttene. Kveldens prestasjon er bra i forhold til det som har vært. De viser attityde og tar individuelt ansvar for oppgavene på isen. Hele trenerstaben er stolte av dem, sa hovedtrener Fredrik Glader til lokalavisen Fremover etter kampen.
Narvik ligger nå på 8. plass på tabellen. De har to tøffe bortekamper i vente. Mot Vålerenga i Jordal Amfi 14. november og Stavanger Oilers i DNB Arena 16. november.
-
Truet ansatte med bank
I natt rykket politiet i Nordland ut til Scandic Havet i Bodø.
En mann i 40 årene, som var gjest ved hotellet truet de ansatte på stedet med bank.
Mannen var beruset og fikk pålegg om ikke oppsøke hotellet det neste døgnet.
Flere hendelser
Politiet rykket ut til slåsskamp ved Burger King i Narvik i natt.
En gjeng med 16–17-årige ungdommer havnet i slagsmål. Tre av disse som var mest aktiv ble hentet av foreldrene etter telefon fra politiet.
Politiet bortviste også en mann i 20-årene fra Bodø sentrum etter at han nektet å høre etter når de ansatte ved Hundholmen kastet han ut.
Ruspåvirket kjøring
Etter tips fra publikum ble en fører av en lett motorsykkel stanset og kontrollert i Bodø fredag kveld. Føreren blåste til over lovlig verdi på alkometer.
– Bevissikring ble utført og førerkortet er beslaglagt, skriver politiet i Politiloggen.
-
Kjerkol og medstudent fikk ikke medhold i klage
Tidligere helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol og hennes medstudent fikk ikke medhold i sin klage på vedtaket som felte dem for fusk med en masteroppgave.
Det opplyser deres advokat i en pressemelding lørdag kveld.
NTB omtalte saken først.
Nord universitet felte i april Kjerkol (Ap) for fusk for en masteroppgave hun leverte med en medstudent i 2021. Kjerkol og medstudenten klaget på vedtaket.
Felles klagenemnd behandlet saken onsdag 30. oktober, men ville ikke offentliggjøre vedtaket. Lørdag skriver Klausen at de har fått oversendt vedtaket.
– De har opprettholdt konklusjonen til Nemnda for studentsaker ved Nord universitet, skriver advokat Marianne Klausen i advokatfirmaet Føyen.
Advokaten sier at Kjerkol og medstudenten klaget på vedtaket fordi de ønsket å avklare studenters rettssikkerhet i slike saker.
– Nemnda ved Nord universitet baserte sitt vedtak om å annullere masteroppgaven til Kjerkol og medstudenten på det samme faktiske grunnlag som sensorene godkjente og sensurerte masteroppgaven på i 2021.
Til NRK sier Klausen at hun ikke har ytterligere kommentarer. NRK har vært i kontakt med Kjerkol, som ikke ønsker å kommentere saken.
-
Narvik Hockey klar for revansje mot Frisk Asker uten utestengt spiller
Narvik Hockey møter Frisk Asker på bortebane lørdag kveld etter forrige helgs 2–11 tap.
Avisa Fremover skriver at Arctic Eagles må klare seg uten Håkon Vaglen, som er utestengt i fire kamper etter en albuetakling mot hodet til Lunde Hermansen, noe Norges Ishockeyforbund vurderte som farlig og unødvendig.
Vaglen sier til Fremover at situasjonen ble misforstått.
– Vi vrir oss motsatt veg av hverandre. Da jeg er på veg ut av situasjonen er hodet hans på veg ned. Så det ser ut som jeg treffer han med albuen fra den ene siden.
Vaglen opplever ikke at albuen treffer motspilleren.
– Men fra den andre vinkelen finnes det ingen bilder, det er bare veldig uheldig.
Likevel har klubben har valgt å akseptere straffen.
– Vi tar straffen, helt enkelt. Har ikke så mye kommentar utenom det, sier sportssjef Martin Persson til avisa.
Han sier videre at laget er motivert og klare for å vise seg fra en bedre side etter flere tap. Narvik har hatt flere møter og håper på en sterk prestasjon mot Frisk Asker.
– Jeg håper og tror at vi er veldig revansjelystne, for vi er bedre enn det. Vi kommer til å gjøre en god prestasjon i dag, sier Persson til Fremover.
-
Kommunedirektør i Vågan: – Det har vært jobbet ganske intenst
På mandag legger kommunedirektør Tommy Steinsvik fram sitt budsjettforslag for Vågan kommune for 2025.
Han sier til Lofotposten at arbeidet med budsjettet har vært ganske intenst.
– Det har vært jobbet ganske intenst i hele år. Vi har visst om situasjonen en god stund. Vi har jobbet med det, og kommet fram til ulike tiltak som forhåpentligvis kan balansere budsjettet, sier han til avisa.
I fjor gikk Vågan kommune med 71 millioner kroner i underskudd. I år styrer de mot nye 40 millioner kroner i minus. I tillegg er de inne på den såkalte Robek-lista.
Tidligere kuttforslag har møtt stor motstand fra innbyggerne, spesielt vedtaket om skolenedleggelser, som ble godkjent med knapp margin.
Fra mandag av har politikerne en uke på seg til å vurdere forslaget før vedtak skal fattes i formannskapsmøtet 18. november. Endelig budsjettvedtak gjøres i kommunestyret 9. desember, etter høring.
Ti tonn med sprengstoff i lufta 00:51
Neste