Gladmelding for hoppstjernene: Slipper å bla opp stort beløp av egen lomme

1 month ago 23



Han forteller at folk har sagt at han er klin gal og omtaler situasjonen han jobber i som prekær. Men nå kan hoppsjef Jan-Erik Aalbu (60) servere utøverne sine en etterlengtet høstgave.

 Silje Opseth, her avbildet under et verdenscuprenn sist sesong. Foto: Geir Olsen / NTB
  • Mikal Emil Aaserud, VG

    Mikal Emil Aaserud, VG

Publisert: 22.08.2024 13:47

Han snakker nesten på inn- og utpust i møte med VG i Norges Skiforbunds lokaler på Ullevaal denne torsdagen.

Men det aller viktigste han skal formidle er at han har signert den første sponsoravtalen siden han tiltrådte i stillingen 1. august.

Denne gangen med bedriften bildeler.no, en avtale som varer tre år.

– Dette er veldig gledelig. Vi er i en vanskelig økonomisk situasjon. Hopperne på landslaget fikk beskjed før sommeren at de måtte betale 50.000 kroner for å være på landslag. Det slipper de nå. Denne avtalen dekker over det, sier Aalbu lettet.

 Jan-Erik Aalbu, her i møte med VG i Skiforbundets lokaler torsdag. Foto: Mikal Aaserud, VG

Det er ingen ukjent sak av hoppgrenen har slitt voldsomt økonomisk de siste årene.

Det kommer vi nærmere tilbake til, men det førte altså til den helt spesielle situasjonen at stjernehoppere som Halvor Egner Granerud og Silje Opseth egentlig måtte ut med penger av egen lomme for å satse i årets VM-sesong.

– 50.000 kroner ... Det er jo nesten det dobbelte når vi vet at skatten skal trekkes fra. Noen har mer penger enn andre, andre mindre, men dette var utøverne veldig glade for. Det var ingen god sak. Derfor var det viktig å få på plass en sånn avtale, sier Aalbu.

Han kom fra jobben som kommersiell sjef i Håndballforbundet. Før der igjen jobbet han som sjef i Discovery og har ellers et langt liv i idretten. Han har ikke tatt på seg hvilken som helst jobb nå.

– Mange mener jeg er klin gal. Jeg går fra fast stilling til en åremålskontrakt i Norges Skiforbund. Og jeg er 60 år gammel, sier han og ler godt.

Aalbu forteller at det først er nå de har vært klar for å gå ut i markedet for å skaffe hopp nye samarbeidspartnere.

– Hvordan mener du tilstanden var i grenen hopp da du overtok 1. august?

– Jeg kaller en spade for en spade, det går ikke på resultatene våre, men økonomien. Så det handler om å gjenreise og redde norsk hoppsport. Situasjonen vår er såpass prekær.

– Jeg skal være ærlig på at det var verre forfatning enn jeg trodde. Den må vi gjøre noe med. Men jeg føler et stort engasjement og positiv energi i Hopp-Norge. Alle fra toppen og ned er veldig gira og motiverte.

For de siste årene har hopp vært preget av store konflikter.

– Hvor vanskelig har det vært å selge opp når den ene negative overskriften har avløst den andre?

– Det har dessverre vært sånn. Men jeg prøver å lage et nullpunkt. Vi skal samarbeide, være positive, bidra også internt i organisasjonen. Ikke bare sitte på vår egen tue for oss selv. Vi har en god posisjon, vi har fått med oss teamene i Hopp-Norge.

– Jeg føler ikke jeg må tigge eller overtale noen når jeg nå går inn i møter. Jeg går inn i de møtene med en trygghet om at vi skal klare å få med oss partnere til å løfte norsk hoppsport.

Da VG spør hvilke mål de har satt for markedsinntektene, svarer han slik:

– Det er plass til flere merker på klærne våre. Håpet er å få inn noen store partnere, hvis ikke blir det flere mindre. Vi snakker om flere millioner her. Og så må jeg bare få skryte av utøverne i den anledning: Jeg har vært med på samlinger og blitt så imponert.

– Vi sparer ikke på krona, vi sparer på øret. De bruker ikke mer penger enn det som absolutt trengs, det er ingen syting og gnåling, de har skjønt situasjonen og er utrolig offensive, sier Aalbu.

Read Entire Article