Giske ut mot Mehl: – De har gått stikk i strid med egen politikk

2 hours ago 3



Kortversjonen

  • Trond Giske kritiserer Emilie Enger Mehl for å refse Ap i Innlandet mens Sp i Trøndelag stemte for fritt skolevalg.
  • Mehl svarer at endringen i Trøndelag ikke innebærer skolenedleggelser og saken derfor er en annen.
  • Fylkesordføreren Tomas Iver Hallem (Sp) i Trøndelag tar kritikken «med stor ro».

Forrige uke kritiserte justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) fylkesordføreren Thomas Breen (Ap) i Innlandet for å ha «prostituert seg» i saken om skolenedleggelser.

Hun kritiserer Arbeiderpartiet i Innlandet for å gå sammen med Høyre om å legge ned skoler i fylket når de før valget sa at de var imot dette.

– Når Emilie Enger Mehl først er i gang med å refse fylkespolitikere, bør hun starte med egne politikere i Trøndelag, sier Trond Giske til VG.

Se utspillet fra justisministeren her:

Senterpartiet i Trøndelag har vært tydelige i sin motstand mot innføring av «fritt skolevalg». De har ment at nærskoleprinsippet må bevares som inntaksmodell for fylket.

Likevel stemte partiet forrige uke for å innføre den nye ordningen sammen med blant annet Høyre, Frp, MDG og Venstre.

Neste år kan dermed videregående elever i Trøndelag søke i den regionen de bor i grunnlag av ungdomsskolekarakterene sine.

Dette er inntaksregionene

  • Trøndelag Sør: Frøya, Hitra, Heim, Rindal, Orkland, Skaun, Melhus, Midtre Gauldal, Rennebu, Oppdal, Holtålen og Røros.
  • Region Fosen: Indre Fosen, Ørland, Åfjord og Osen. 
  • Region Innherred-Værnes: Steinkjer, Inderøy, Verdal, Levanger, Frosta, Meråker, Stjørdal, Selbu, Malvik og Tydal. 
  • Region Namdal: Snåsa, Grong, Lierne, Røyrvik, Namsskogan, Høylandet, Overhalla, Namsos, Flatanger, Nærøysund og Leka.

I tillegg blir det karakterbaserte inntaket i Trondheim videreført.

– Det er et prinsipp Sp hele tiden har vært imot, som de gikk til valg på at de var imot og som de helt sikkert fikk stemmer på at de var imot. Men så solgte de seg til Høyre for å få fylkesordføreren, sier Giske.

Han viser til at nåværende fylkesordfører i Trøndelag, Tomas Iver Hallem (Sp), ble valgt da Senterpartiet, Høyre, Venstre, KrF, Pensjonispartiet og INP inngikk politisk samarbeid i september i fjor.

– Vil det si at du vil kalle ...?

– Jeg vil ikke bruke slike karakteristikker som Mehl bruker. Det har jeg for god oppdragelse til, men de har i hvert fall gått stikk i strid med egen politikk i det kompaniskapet med Høyre og Frp som sikret dem fylkesordføreren, sier Giske.

Når ungdom fra små lokalsamfunn med et lite videregående tilbud velger å dra inn til større kommuner, risikerer man at det blir så få igjen at nærskolene ikke lenger kan opprettholdes, mener Giske.

– Det såkalte frie valget for noen, blir en tvang for andre, sier han.

– Mehl er herved invitert til Trøndelag, og jeg skal personlig lese opp leksen for dem. Å feie for sin egen dør, er det noe som heter.

Mehl skriver i en e-post til VG at hun mener Giske utelater en helt sentral opplysning: Fylkesordføreren i Trøndelag har garantert at ingen skolen vil nedlegges i deres periode.

– Å akseptere endring av linjer eller regionvis fritt skolevalg er noe helt annet enn å legge ned skoler og fjerne dem fra lokalsamfunn. Tvert imot har Sp i Trøndelag sikret flertall for null skolenedleggelser i perioden, skriver Mehl.

Hun skriver at Giske gjerne må ta noen telefoner til sine partifeller dersom han er engasjert mot å legge ned skoler.

– Alt som kan bidra til å snu dette er veldig bra, skriver Mehl.

Bilde av Emilie Enger Mehl (Sp)Emilie Enger Mehl (Sp)

Justis- og beredskapsminister

Mehl opplyser å ha engasjert seg i skolenedleggelsene fordi det er en viktig sak for Innlandet, som hun er folkevalgt i.

– Jeg kan ikke se hvilke politiske saker Innlandet Ap har fått i et eventuelt kompromiss om skolenedleggelser med Høyre, utover posisjonene som er fordelt. Det er fortvilende å se på, når det reelle flertallet i fylkestinget er å bevare skolene hvis Ap hadde stått ved sin egen politikk.

Meninger: «Men Mehl, da!»

Fylkesordfører Hallem bekrefter til VG at det blågrønne flertallet som styrer i Trøndelag, ikke skal legge ned noen videregående skoler i deres periode.

– Hva Trond Giske måtte mene om Senterpartiet i Trøndelag tar jeg med stor ro. Vi får heller ta oss tid til å lytte litt ekstra når han holder opp moralpekefingeren over hvem han mener skal irettesettes, skriver han i en SMS til VG.

Bilde av Tomas Iver Hallem (Sp)Tomas Iver Hallem (Sp)

Fylkesordfører i Trøndelag

– Våre videregående skoler spiller en svært viktig rolle i å gi ungdommer i hele fylket vårt muligheten til en relevant utdanning, slik at de får jobb og at de kan bidra til å utvikle næringslivet fra kyst til fjell, skriver Hallem videre.

– Hvordan kan Sp gå med på innføring av fritt skolevalg, når dere så tydelig har vært imot dette tidligere?

– Det har ikke vært en rendyrket modell i Trøndelag. Vi har hatt en hybridmodell mellom nærskole og karakterbasert opptak. Å sammenligne valg av inntaksmodell i Trøndelag med å legge ned en rekke skoler, slik det nå foreslås i Innlandet, faller på sin egen urimelighet, skriver Hallem.

Meninger: «Skjerp dere, VG!»

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article