Giske mener Ap må ta en Stoltenberg

1 month ago 21



Kortversjonen

  • Trond Giske mener Ap kan nå 30 prosent oppslutning igjen.
  • Han forteller her om hvordan.
  • Giske understreker behovet for takhøyde og samling om sosialdemokratiske verdier.
  • Han peker på avmakt blant velgerne.

Trond Giske rir igjen.

Til manges glede. Og til manges fortvilelse.

Torsdag ble Giske med 104 mot 68 innstilt som toppkandidat fra Trondheim Ap, foran den endelige stortingsvalgsnominasjonen i Trøndelag Ap i november:

Den omstridte Ap-ringreven kan ende på Stortinget igjen – sammen med Hadia Tajik, hvis hun stiller og blir valgt inn på Oslo Aps liste.

Det er det mange i Ap som eventuelt gruer seg til: De er redde for at den gamle feiden mellom de to tidligere nestlederne vil kunne ødelegge partiets forsøk på å løfte seg.

HAPPY DAYS: Aps nye firerbande eller «gullrekke» som Støre kalte dem, da de ble valgt inn i ledelsen på Aps landsmøte i 2015. Jonas Gahr Støre som partileder, to nestledere: Hadia Tajik og Trond Giske. Kjersti Stenseng ble valgt som partisekretær. Nestlederne tok selfie. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Takhøyde

Giske sier partiet må tørre å ha takhøyde.

– Jeg vet i hvert fall at måten vi løftet partiet ut av krisen i 2001/2002, da vi faktisk hadde målinger helt nede på 14,5 prosent og hadde gjort et elendig valg, fungerte. Jeg tror vi må gjenta det, sier han og forteller om fornyelse av resepten:

– Skal Ap være stort, må vi være bredt. Vi må være by, vi må være land, unge og gamle, vi må være der for oljearbeidere, lærere, helsefagarbeidere og ufaglærte; for folk flest. Og, sier han:

– Vi må ha takhøyde for ulike meninger og miljøer som samler seg om den sosialdemokratiske visjonen. Hvis vi blir for ensrettet og like, treffer vi ikke bredt nok.

– Så det bør være plass til både Hadia Tajik og deg?

– Det må være plass til alle som slutter opp om de sosialdemokratiske verdiene og kampen for å gjenreise partiet. Da er takhøyde viktig. Og bredde. Det var det daværende partileder Jens Stoltenberg fikk til etter katastrofevalget i 2001. Vi hadde en bredde av folk fra helt ulike miljøer, som klarte å jobbe sammen og legge gamle konflikter bak seg. Det må vi også. Dette er kjernen for å løfte partiet, sier Giske.

Stolt mor. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Vi møtte ham lørdag i hans barndomshjem, på Nardo i Trondheim, hvor hans mor, Norunn Illevold Giske (89) og far, Bjørn Giske (86) bor. De deltok begge på nominasjonsmøtet torsdag og utgjorde to av de 104.

– Jeg er så glad og stolt over at Trond vil tilbake på Stortinget igjen. Jeg håper han lykkes, sier en fornøyd mor.

Vi reiser videre til 100-årsjubileet for Sørem Gård ved hoppbakkene i Granåsen, som ligger vendt mot Trondheim sentrum, med fantastisk utsikt.

WOW, FOR EN UTSIKT: Det er litt Soria Moria og Kittelsen over dette bildet: Sørem gård ligger utenfor sentrum, men fantastisk utsikt over Trondheim. Giske tegner og forteller for sin datter om hva de ser. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Arbeiderbevegelsen har eid gården i 100 år, som tilbake har vært brukt som feriested for barn og rusinstitusjon, men som nå står og forfaller.

– Vi har planer for rehabilitering, slik at den kan bli brukt til seminarer, jubileer og familiearrangementer, sier Giske, som er styreleder for eiendommen.

Lørdag var det sang og teater på tunet for rundt 100 tilskuere.

Foto: Hallgeir Vågenes / VG

– Avmakt

I 2021 ga han seg på Stortinget, etter å ha hatt sete der siden 1997. Han begynte på et rart prosjekt: Pustet nytt liv i et Ap-lokallag i Trondheim, Nidaros sosialdemokratiske forum, som han har vært med å bygge fra ni medlemmer til over 4000:

Det ble bråk, men han skapte partiets desidert største lokallag, som ble så store at det ble større enn mange av partiets fylkeslag.

– Etter at jeg engasjerte meg i Nidaros, har jeg oppdaget at avstanden mellom folk og folkevalgte er mye større enn jeg hadde trodd. Da jeg var rikspolitiker følte jeg at vi var ganske nært folk. Men når du jobber i et lokallag så kommer du nærmere: Jeg opplever at veldig mange føler at dem som sitter ved makta ikke bryr seg om deres liv:

– De føler avmakt, at de ikke blir lyttet til. At de ikke blir sett.

Han sier det er triste bevis på det.

– Ved kommunevalget i fjor var det rundt 600.000 som stemte på Ap. Mens hjemmesitterpartiet hadde 1,6 millioner stemmer. Det må vi gjøre noe med.

Han sier det er dramatisk, fordi det er dem som trenger mest hjelp, som har gitt opp og sitter hjemme.

Foto: Hallgeir Vågenes / VG

– Det sies av og til at det er de som er mest fornøyd, som sitter hjemme. I så fall er man mest fornøyd i drabantbyene i Trondheim og i Groruddalen, fordi der er det bare femti prosent som stemmer. Og da må det bety at de som bor i Holmenkollen eller Singsaker har det vanskeligst, fordi der er det 75 prosent valgdeltagelse.

– Børsen bestemmer

Han fortsetter:

– Selvfølgelig er det ikke slik. Det er de med kortest utdanning og dårligst råd, som føler at politikk ikke lenger nytter. Det er de som dropper å stemme. Mange av dem kunne vært Aps velgere.

Han sier at et Ap med et tydelig prosjekt som viser hvordan de stiller opp for dem som trenger det, kan nå 30 prosent igjen, etter å ha vaket under og litt over 20 prosent ganske lenge.

– Vi kan komme over 30 prosent. Våre sosialdemokratiske mål er å forandre samfunnet til det bedre, med mer rettferdighet og trygge økonomiske vilkår. Men da må vi ta styringen tilbake.

– Det der kan de fleste partier si. Kan du være konkret?

– I dag er det børsen og markedet i Tyskland som bestemmer folks strømpris. Det er det motsatte av det sosialdemokratiske prosjektet, som var å bygge ut kraft slik at folk og bedriftene hadde tilgang til rimelig strøm.

– Det samme gjelder boligpolitikken, hvor alt er overlatt til markedet, utbyggere og renten. Vi må sette i gang med massiv boligbygging; som sørger for at vi har nok boliger som folk har råd til, sier Giske.

Han forsikrer:

– Vi skal ikke tilbake til 50-tallet, men må finne moderne virkemidler hvor vi må være villig til å bruke politisk styring for å nå målene.

Festforberedelser. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Pensjon

Han sier Ap har vist at det går an.

– Vi har endret pensjonspolitikken og sørget for at pensjonistene får økt pensjonen når lønnstagerne får økt lønn.

– Hvordan reversere strømmarkedet?

– På landsmøtet sist fikk vi vedtatt at vi skal ha lavere pris i Norge enn på kontinentet. Skal vi lykkes med det, kan vi ikke ha fri flyt av strøm gjennom kablene til Europa. Vi skal ha utenlandshandel av strøm gjennom kablene, men vi må kunne regulere den.

– Og det tror du EU og Brussel blir med på?

Spiller? Foto: Hallgeir Vågenes / VG

– Jeg tror de sier takk og lov for at Norge forsyner Europa med masse gass og olje og balansekraft som de trenger. Det spiller ingen rolle for dem om vi har noe regulering i stedet for fri flyt. Vi eksporterer maks 15 terawatt-timer og Europa bruker 3500 terawatt-timer. Vi bidrar bare med en dråpe i EU-havet og har minimal påvirkning på prisen i Europa.

Litt mer bakgrunn her

Trondheim Ap stemte torsdag kveld frem Trond Giske som toppkandidat i direkte kampvotering mot digitaliseringsminister Karianne Tung.

Resultatet ble 104 stemmer til Giske mot 68 stemmer til Tung.

Stortingsrepresentant Kirsti Leirtrø fra Ørland ble innstilt på 2. plass.

Det er nominasjonsmøtet i Trøndelag Ap som avgjør om Giske skal nomineres til en av topplassene på fylkespartiets stortingsvalgliste foran stortingsvalget neste høst.

Trondheim Ap har 57 delegater til dette møtet, og det kreves 67 for flertall - så sjansen er stor for at Giske blir førstekandidat når Trondheim Ap peker på ham.

Trond Giske og Hadia Tajik ble valgt som nestledere i Ap i 2015.

Giske er en av Norges mest erfarne politikere.

Han satt på Stortinget fra 1997 til 2021 og var statsråd i to regjeringer:

Han var kirke-, utdannings- og forskningsminister mellom 2000–2001, kulturminister i 2005–2009 og næringsminister fra 2009 til 2013.

I 2018 måtte Giske gå av som nestleder i moderpartiet Ap etter at flere kvinner varslet om seksuell trakassering og upassende oppførsel.

Hadia Tajik var fra oktober 2021 til 4. mars 2022 arbeids- og inkluderingsminister i Støres regjering, men måtte gå av som nestleder og statsråd som følge av pendlerboligsaken.

– Jeg tenker ikke sånn

Han sier de må hoppe av kappløpet om å presentere enkeltsaker de på kort sikt kan vinne litt oppslutning på.

– Vi må være tydeligere på hva slags samfunn vi vil skape og hvilke verdier det skal bygge på. I den rikspolitiske bobla er man opptatt av enkeltsakene som kommer og går hele tiden. Men folk forholder seg til politikk basert på hva slags liv og erfaringer de har – og hva slags samfunn de ønsker seg. Det er det de skal få av partiet vårt.

– Hvorfor vil du tilbake på Stortinget? Det er ingenting som tyder på at Støre vil ha deg som statsråd: Det beste du kan oppnå er en plass på Stortinget, hvor du allerede har vært fra 1997 til 2021?

– Slik meningsmålingene er i dag, så kan en plass på Stortinget for Ap fremstå som ganske eksklusivt. Ambisjonen bør være at det blir veldig mange flere fra Ap som blir valgt.

– Det eneste scenarioet som kan bringe deg tilbake til makt og i regjering i fremtiden, er at dere taper stortingsvalget neste høst og Støre går av som statsminister og partileder?

– Jeg tenker ikke sånn. Jeg tror folk er ganske lei personspillet. De er opptatt av at politikk skal handle om dem, ikke om politikerne.

Mor hilser i døren når sønnen drar på feiring og fest. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

– Det sier en som opp gjennom årene har vært en av de største spillerne, som også har spilt videre i Nidaros og torsdag vant frem og ble nominert?

– Hvis det er et spill å si at du vil stille, da må jeg tåle det. Men det er et grunnleggende premiss i et demokrati er at hvis folk skal nominere deg, så må du først si ja. Det er også et demokratisk prinsipp at flertallet bestemmer.

Her punkter han opp tre viktige saker fremover

  • At skolene er offentlige, felles og godt finansiert.
  • At ikke helsevesenet er avhengig av private forsikringer og privat betaling.
  • At du har er arbeidsliv som også har en plass til dem som nå står utenfor.

Tillit til Støre?

– Er det Støre som kan lede partiet tilbake til over 30?

– Persondebatter en avsporing. Det er politikken som må være tydeligere hvis vi skal vinne valget.

– Du har tillit til Støre?

– Jeg har tillit til enhver sittende leder. Jeg skal backe opp dem som leder partiet, andre tillitsvalgte og våre kandidater.

Han sier at det har skjedd en del positivt i det siste.

– Blant annet den viktige reformen med å sette ned barnehageprisen. Det treffer alle foreldre med barn i barnehage. For vår familie betyr det 11.000 kroner i året, sier han:

Deres yngste jente er to år og i barnehage.

Han nevner også SFO, hvor deres åtteåring går.

– Halv pris i SFO, som nå er innført, er også veldig bra. Dette er to tiltak som kan få ned barnefattigdommen i Norge. Hadde vi presentert det i god tid før kommunevalget i 2023, så tror jeg vi fortsatt hadde hatt ordføreren i Trondheim.

Foto: Hallgeir Vågenes / VG

– De fleste gangene når du har beveget deg politisk, har det dukket opp nye varslingssaker mot deg: Risikerer du ikke det nå også?

– Jeg tror politikken bare blir verre og verre når det gjelder personangrep, se bare hva som skjer i USA. Det smitter. Det er betegnende at over halvparten av stortingsrepresentantene ikke vil anbefale barna sine å engasjere seg i politikk.

– 68 ville ha en annen kandidat torsdag. Det er ganske mange som ikke ville ha deg?

Sjåfør. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

– Har truffet en nerve

– Det lever jeg godt med. Første gang jeg ble valgt inn på Stortinget ble jeg nominert med 97 mot 79 stemmer. Jeg fikk gjort en jobb likevel.

– Var dette den opprinnelige planen for å starte opp Nidaros sosialdemokratiske forum; det skulle være basen som fikk deg tilbake i rikspolitikken?

– Nei, jeg hadde ingen forestilling om at jeg skulle tilbake i heltidsverv i politikken. Jeg trodde vi kunne bli største partilaget i Trondheim med noen hundre medlemmer, men å bli større enn de fleste fylkeslagene i Ap, det så jeg ikke for meg at Nidaros kunne bli. Vi har truffet en nerve som har utløst et politisk engasjement.

– Vil du kunne være en aktuell lederkandidat hvis Støre går av?

– Nei, det er ingen problemstilling.

Terje Aaberg i venneforeningen for Sørem gård sier han har 2. plass i VM for snurrebarter, eller «mustach» som han foretrekker å si. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Fra politisk kamp til teater

I Trondheim er det knallhard politisk strid den ene dagen og teater den andre:

I den korte teateroppsetningen på tunet ved Sørem gård lørdag var Anne Sophie Hunstad gårdsbestyrerinne og Svein Erling Smolan gårdsbestyrer.

På nominasjonsmøtet torsdag var det Smolan som holdt tale for Giskes kandidatur og Hunstad som fremmet kandidaturet til Giskes motkandidat, digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Oldernes Tung.

Hunstad sier de må gå videre, selv om hun mener Tung som kvinne og statsråd hadde vært den beste kandidaten.

Hunstad ønsket ikke Giske som toppkandidat torsdag. Lørdag opptrådte hun i en oppsetning med mannen som på samme møte talte varmt for Giske. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Hun sier lederstilen til Giske har vært en utfordring for en del.

– Men nå har vi hverken tid eller råd til å være negative. Vi må vinne dette valget og ha fokus på det, sier hun.

Read Entire Article