Gir ut bok i valgkampen: – Oppsiktsvekkende

3 weeks ago 20



«Usynlige» Melania Trump:

Donald Trumps kone har nesten ikke vært å se hele valgkampen. USA-ekspert tror hennes nye bok potensielt kan hjelpe valgkampen.

 Frode Hoff / TV 2
EKTEFELLER: Donald og Melania Trump sammen på valgmøte i Tampa i Florida. Foto: Frode Hoff / TV 2

Publisert 17.09.2024 11:28

Valgkampen i USA er i full gang og opp imot valgdagen 5. november analyseres alt de to presidentkandidatene sier og gjør.

Demokratenes Kamala Harris turnerer landet rundt sammen med sin ektemann Doug Emhoff. 

Samtidig har Donald Trumps kone glimret med sitt fravær store deler av valgkampen. 

– Det at hun ikke har ikke vært med på noe av Trumps valgkampturné i år er veldig oppsiktsvekkende, mener TV 2s USA-kommentator Eirik Bergesen. 

 Jim Watson / AFP
SJELDENT SYN: Etter at Trump ble skutt i øret på talerstolen på et folkemøte i Pennsylvania i juli, møtte Melania Trump opp på scenen sammen med ektemannen på Republikanernes National Convention samme måned. Foto: Jim Watson / AFP

Gir ut bok 

Etter en lang periode der Melania Trump kun vært til stede på en håndfull offentlige arrangementer sammen med sin ektemann, har hun den siste tiden vært mer aktiv i sosiale medier som X. 

Bergesen forteller at videodelingen på sosiale medier er tett knyttet opp til Melania Trumps kommende bok, som slippes i oktober.

– Hun la ut en video på X for noen få dager siden der hun mener seg krenket av myndighetene da de raidet hjemmet hennes i Mar-a-lago i forbindelse med dokumentsaken mot Trump. Det er å oppfatte som en tease på den boka som kommer, sier han. 

Bergesen tror ikke den kommende boka vil inneholde særlig mye negative skildringer av Trump, noe som potensielt kan hjelpe inn i valgkampen. 

– Hun har lovet en «tell-all memoir», men jeg tviler på at boken er ektefølt memori, men heller noe valgkampen så seg tjent med å utgi. Jeg har problemer med å tenke at dette skal være ektefølte meninger hun har, sier han.

– Liker ikke rampelyset 

USA-kjenner og rådgiver i Civita, Eirik Løkke, mener Melanias fravær fra offentligheten primært har handlet om at hun selv ikke har lyst. 

– Hovedsakelig tror jeg det skyldes at hun ikke liker å være i rampelyset sammen med Trump. Hun har fått nok av det, sier han til TV 2. 

 Christian Roth Christensen / TV 2
IKKE VIKTIG: Eirik Løkke mener Melania Trumps rolle ikke er like avgjørende for Trumps kampanje. Foto: Christian Roth Christensen / TV 2

Løkke mener Melania ikke nødvendigvis er så avgjørende for valgkampen til ektemannen. 

– Hun er ikke så viktig. For denne kultbevegelsen, som man kan kalle Trumps tilhengere, så står og faller valget på Trump alene. Selv om flere sikkert mener det hadde vært fint å ha henne der, er det vanskelig å se at det skal være avgjørende.

Løkke peker på at det er forskjell i forventningene når det gjelder Kamala Harris sin ektemann og familie og hva som gjelder for Trump.

 Brendan Smialowski / AFP / NTB
FAMILIE: Eirik Løkke tror familien Trumps tilstedeværende i valgkampen er viktig, men at kone Melanias rolle ikke er like avgjørende alene. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB

– Hvis ingen av familiemedlemmene hans hadde vært rundt han, ville det blitt en negativ dynamikk rundt det, men det er primært Trump som er trekkplasteret alene. 

– Vil bli mindre synlig 

Eirik Bergesen tror ikke utgivelsen av boken «Melania» vil være eksførstekvinnens comeback i amerikansk offentlighet. 

– Jeg tror Trump hadde vunnet opp på ha en synlig kone. Men hun er ikke den personen, hun er ikke trygg nok i amerikansk offentlighet. Hun vil rett og slett ikke.

 Jan Helge Rambjør / TV 2
VIL IKKE: USA-kommentator Eirik Bergesen mener Melania Trump ikke kommer til å søke offentligheten selv om hennes ektemann blir valgt som president i 2024. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

Selv tror han mange hadde håpet at Trumps kone kunne hjulpet inn i valgkampen. 

– Det blir et mer og mer maskulint personalgalleri rundt Trump nå. Med Melania Trump i bakgrunnen og mindre innflytelse fra datteren Ivanka kan det virke som om håpet om få en kvinnelig modererende faktor er borte.

Førstekvinner har hatt en stor betydning historisk. Førstekvinner som Hillary Clinton og Eleanor Roosevelt har fått mektige roller i etterkant av at ektemennene deres har vært presidenter.

Bergesen tror ikke Melania kommer til å søke offentligheten på samme måte, heller ikke dersom Trump vinner valget i år.

– Melania Trump har vært en av de minst synlige førstedamene vi har hatt i historien. Jeg tror hun vil bli enda mindre synlig enn hun har vært før. Det virker ikke som om hun har noen særlig interesse i å bruke posisjonen sin.

Read Entire Article