Både på sjøbunnen og på strendene finner man døde dyr og ødelagte korallrev i hopetall.
Langs kysten av Sør-Australia ligger tusenvis av døde fisk, sjøstjerner, rokker og haier strødd utover strendene. Under vannoverflaten er situasjonen enda verre.
– 100 prosent av dem var døde og råtnet på bunnen, forteller Scott Bennett til CNN.
Den australske økologen beskriver synet av tusenvis av døde muslingskjell som normalt graver seg ned i sanden for å unngå rovdyr, men som nå ligger livløse på havbunnen.
Siden mars har en giftig algeoppblomstring kvalt kysten av Sør-Australia og forvandlet fargerike økosystemer fulle av marint liv til undervanns-kirkegårder.
Rammer hele næringskjeden
Oppblomstringen har drept rundt 15.000 dyr fra over 450 arter, ifølge observasjoner på nettsiden iNaturalist. Blant de døde dyrene er ål, krabber, sjøhester, muslinger og delfiner.
Algene har forgiftet mer enn 4.500 kvadratkilometer av delstatens farvann – et område større enn London, Paris, Berlin og Madrid til sammen – og strødd strendene med kadavre.
Det er «en av de verste marine katastrofene i manns minne», ifølge en rapport fra Biodiversity Council, en uavhengig ekspertgruppe grunnlagt av 11 australske universiteter.
– Dette bør ikke behandles som en isolert hendelse. Dette er symptomatisk på klimadrevne påvirkninger som vi ser over hele Australia på grunn av klimaendringer, sier Bennett til CNN.
📍 Ardrossan, Yorke Peninsula: More underwater impacts of SA's Harmful Algal Bloom. "With neon green water, the seabed was littered with dead and dying animals" explained GSRF cofounder Stefan Andrews. "To make things worse it seems as though there was an illegal dumping of
Mystisk gult skum
Det hele startet i mars, da dusinvis av surfere ved strender utenfor Gulf St Vincent, omtrent en time sør for delstatshovedstaden Adelaide, rapporterte om sår hals, tørr hoste og tåkesyn etter å ha vært i sjøen.
Kort tid etter dukket et mystisk gult skum opp i bølgene. Deretter begynte døde marine dyr å skylle i land.
Forskere ved University of Technology Sydney bekreftet snart årsaken: en oppbygging av en liten planktonalge kalt Karenia mikimotoi. Og den spredte seg.
I begynnelsen av mai sa myndighetene på Kangaroo Island, et populært økoturisme-reisemål, at algeoppblomstringen hadde nådd kysten deres. En storm i slutten av mai presset algene nedover kysten og inn i Coorong-lagunen. I juli hadde den nådd strendene i Adelaide.
– Overalt hvor algeoppblomstringen treffer, er det null liv, sier Pat Tripodi, leder for Marine Fishers Association, til CNN.
Before / after the bloom at Edithburgh jetty. The impacts of South Australia’s #HarmfulAlgalBloom have so far, only been recorded on our shorelines. But underwater, the full effects, remain unknown. This is just one site of a huge area of ocean that has been impacted. Underwater
Kan ikke slukkes
Det finnes ingen måte for mennesker å stoppe en skadelig algeoppblomstring – dens bane avhenger i stor grad av naturlige faktorer som vind og værmønstre.
Peter Malinauskas, Sør-Australias statsminister, fortalte den offentlige kringkasteren ABC tirsdag at krisen er en naturkatastrofe, «men den er annerledes enn de vi er kjent med i Australia».
– Med en skogbrann kan du slukke brannen. Hvis det er flom, kan du gjøre modelleringen for å få en følelse av hvor vannet kommer til å gå, mens dette er så helt uten sidestykke. Vi vet egentlig ikke hvordan det kommer til å utspille seg i ukene og månedene fremover, sier han ifølge CNN.
Giftige algeoppblomstringer forekommer naturlig og er vanlige over hele verden, men klimaendringer gjør dem hyppigere og mer alvorlige, skriver CNN.
Publisert: 27.07.25 kl. 00:25