Julen nærmer seg, og for mange er det en tid preget av glede og fellesskap.
Men for stadig flere blir høytiden en påminnelse om utenforskap. Nesten én av fem nordmenn vurderer å droppe julefeiringen i år på grunn av trang økonomi, vanskelige relasjoner i familien eller ensomhet.
Hos Kirkens Bymisjon ser vi daglig hvordan ensomhet og utenforskap påvirker mennesker. Langvarig utenforskap kan føre til dårlig helse, rusproblemer og kriminalitet, utfordringer som kunne vært forebygget med små grep.
Vi jobber hver dag for å skape fellesskap og rom for tilhørighet. På våre møtesteder her i byen, og på over 50 andre steder rundt i landet, skal de som kommer kjenne at det er rom for alle, uansett bakgrunn og sosial tilhørighet.
I disse felleskapene har måltidet en sentral plass. Hos oss er et måltid mer enn bare mat, det er en anledning til å skape fellesskap, til å snakke, dele historier, le og bli sett.
Det gir oss en mulighet til å møte folk med respekt og verdighet, uavhengig av deres bakgrunn og livssituasjon. For noen er dette en trygg havn i en krevende hverdag, mens for andre er måltidet det første steget mot et verdigere liv. Det er «hjelp til selvhjelp,» et prinsipp som har vært grunnlaget for vårt arbeid siden 1855.
Vi vet at lokale møteplasser, aktiviteter og trygge fellesskap spiller en avgjørende rolle i å skape tillit og tilhørighet, særlig blant barn og unge. I Agder ligger vi høyt oppe på statistikken med barn og unge som dropper ut av skolegang, og antall unge som mottar uføretrygd.
Likevel ser vi nå at den offentlige støtten til dette arbeidet rammes av nedskjæringer og stram kommuneøkonomi.
Å investere i forebyggende og inkluderende tiltak for barn og unge, er viktig i seg selv, men det er også et regnestykke som går kraftig i pluss. De økonomiske ressursene som kreves er bare en brøkdel av hva som spares når unge får mulighet til fortsatt skolegang, tilhørighet og etter hvert arbeid. Vi vet at kraftig bruk av sparekniven på dette området, er en sikker vei til flere utfordringer og større utgifter rundt neste sving.
Vår oppfordring til våre politikere er å prioritere tiltak som skaper muligheter for flest mulig, og la de mange av oss som har mulighet til det, være med på spleiselaget for et varmere og mer inkluderende samfunn.
Kirkens Bymisjon vil de neste årene forsterke innsatsen mot opplevd utenforskap og skolefrafall, og gi mulighet til mer deltakelse og inkludering.
Med hjelp fra gode støttespillere som personlige givere, næringsliv, ideelle stiftelser og frivillige skal vi bidra til at vår by nærmer seg sitt eget motto «En By for Alle»
Det forplikter å ha et slikt slagord, det må fylles med politiske vedtak som viser at vi mener det og vil bevege oss dit. Det er utrolig verdifullt med en tid som skaper engasjement og syn for mer enn egne utfordringer.
I Kirkens Bymisjon er vi dypt takknemlige for dugnadsånden og givergleden vi møter i førjulstiden, men kampen mot utenforskap krever mer enn innsats basert på frivillighet.
Langsiktig støtte fra myndigheter, kombinert med ideell innsats, er avgjørende for å bygge et varmere samfunn. La oss ikke bare skape plass ved bordet til jul – men hele året. La oss skape et samfunn der det er viktigere å senke forskjellene mellom mennesker, enn å senke avgiftene på eiendom. Vi vet hva det vil føre til: Flere får muligheten til å finne sin plass i sosiale fellesskap, i utdanning, i jobb.
I Kristiansand, Byen for Alle, må dette være jobb nr.1 året som kommer!