Gentest for brystkreft godkjent: – Lettet og glad

1 month ago 24



En ny gentest for brystkreft er godkjent, og den kan potensielt spare mange kvinner for bivirkninger etter unødvendig cellegiftbehandling. Bildet er tatt fra en markering i Oslo av den internasjonale Rosa Sløyfe-aksjonen. Foto: Knut Fjeldstad / NTB

Etter over ett års behandlingstid ble gentesten kalt Oncotype DX mandag godkjent av Beslutningsforum.

mandag 26. august kl. 15:56

Før helgen skrev VG om at den nye gentesten Oncotype skulle opp til avgjørelse i Beslutningsforum mandag.

Dette er saken kort forklart:

  • Til nå har mange kvinner med hormonfølsom/HER2-negativ brystkreft blitt behandlet med cellegift, selv om det har vært usikkert om de trenger det.
  • Genesten kan forutsi om en pasient med denne krefttypen har nytte av cellegift eller ikke. Den har til nå vært godkjent i en rekke land, men ikke i Norge.
  • Blir denne brukt, vil over halvparten av kvinner med denne formen for brystkreft bli spart for unødvendig cellegift.

Les også: Brystkreft-test kan bli godkjent i Norge: – Jeg får gåsehud

Mandag ble det klart at Beslutningsforum godkjenner testen til brystkreftpasienter med spredning til armhulene.

– Jeg er lettet og glad! Og veldig takknemlig for at en ny gruppe brystkreftberørte får tilgang på en gentest som gjør at de kan slippe unødvendig cellegidt, sier Astrid Kolbekk i Brystkreftforeningen til VG.

Over 4000 kvinner i Norge får brystkreft hvert år, og om lag 1300 av disse har en type brystkreft som innebærer at legene må ta en vurdering på om de trenger cellegift etter operasjon eller ikke.

– Dette er åpenbart en ønsket metode, og det er synd at det har tatt tid, sier direktør i Helse sør-øst, Terje Rootwelt, til Dagens Medisin.

Mange av kvinnene som i dag går på cellegift etter operasjon, har liten eller ingen nytte av behandlingen. Det betyr at de har måttet lide seg gjennom bivirkninger og senskader som de kanskje ikke hadde trengt.

Publisert: 26.08.24 kl. 15:52Oppdatert: 26.08.24 kl. 15:56

Relaterte emner

Read Entire Article