Går ut mot prinsessens manager etter TV 2-sak

1 month ago 19



Onsdag publiserte TV 2 en sak om prinsesse Märtha Louises manager, Carina Scheele Carlsen - og hennes reaksjon på at politiet har utlevert informasjon til pressen om vielsesstedet i prinsessebryllupet.

Tidligere i august skrev flere norske medier at paret skulle vies på Vinjevollen, etter at det kom fram i et vedtak fra Møre og Romsdal politidistrikt. 

I nettopp dette vedtaket fikk TV 2 og NRK innvilget tillatelse til å operere med drone under bryllupet, men i samme dokument kom det også fram hvor vielsesstedet til paret skulle være. 

I et brev til politiet reagerte Scheele Carlsen på utleveringen:

«Til vår store forundring, og da inkluderer jeg i tillegg til oss som arrangører, kommunikasjonsavdelingen og sikkerhetsavdelingen på slottet, PST samt DKP, er det politiet som lekker denne informasjonen til pressen.»

TV 2 melder i en artikkel torsdag også at manageren i kommunikasjon med politiet reagerer sterkt på at TV 2 og NRK har fått tillatelse til å fly drone under bryllupet.

– Vil bevisst stenge pressen ute

Generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening reagerer på svarene til manageren, som er gjengitt i TV 2-saken.

– Jeg tolker dette som om managementet bevisst vil stenge pressen og dermed offentligheten ute til fordel for de utenlandske mediene de har solgt rettighetene til.

– Og det er svært beklagelig. 

Onsdag kom det frem at prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett har inngått en eksklusiv avtale med det britiske kjendisbladet Hello Magazine om dekningen av vielsen og festen.

– Forteller mye om holdningen

I brevet til politiet, som TV 2 har fått innsyn i, reagerte manageren blant annet på at vielsesstedet ble utlevert - ettersom planen var at gjestene skulle få beskjed først når bryllupsfesten er i gang.

«Alt for å holde dette så hemmelig som mulig. Men så klarer dere å gi informasjonen direkte til pressen», skriver Scheele Carlsen.

 Tom Hansen / NTB
MANAGER: Prinsesse Märtha Louise sammen med manager Carina Scheele Carlsen fra et foredrag på Edderkoppen i 2019. Foto: Tom Hansen / NTB

«Dette får selvfølgelig konsekvenser for oss i form av at nå får den delen av pressen vi ikke er så begeistret for, lang tid på å planlegge hvor de kan stå for å få best mulig bilder og alt som hører med det.»

Den siste meldingen til Scheele Carlsen får generalsekretæren til å reagere: 

– Jeg reagerer også sterkt på formuleringen om «den delen av pressen vi ikke er så begeistret for», som forteller mye om holdningen til norske redaktørstyrte medier, sier Kjelling Nybø.

Generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund sier til TV 2 at dette ville vært unngått dersom arrangøren hadde lagt til rette for at mediene kunne dekke en stor offentlig hendelse.

– For øvrig er det en litt underlig kritikk, fordi politiet ikke kan ta hensyn til hvilke deler av pressen en arrangør «ikke er så begeistret for», eller hvilke ønsker de måtte ha om forskjellsbehandling av «egen samarbeidspartner», sier Floberghagen.

– Politiet har forstått sin rolle

Stabssjef Hans Martin Gridseth i Møre og Romsdal politidistrikt har skrevet i en epost til TV 2 at dronevedtaket aldri var snakk om lekkasje.

– Da vi utstedte tillatelsen til å operere drone i restriksjonsområdet, var det relevant å inkludere de geografiske detaljene i vilkårene. Hva vi gir ut av informasjon er regulert av offentlighetsloven, og det er det vi forholder oss til. 

Generalsekretær Kjelling Nybø mener politiet har håndtert saken bra.

–  Politiet svarer klokt at det de gir ut av informasjon er regulert i offentlighetsloven og at de ikke skal legge føringer for pressen utover det sikkerhetsmessige. 

 Run Gyllander Eide / TV 2
Generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening. Foto: Run Gyllander Eide / TV 2

Hun mener politiet har forstått sin rolle.

– Men det ser ikke ut som om managementet har forstått hvilken rolle politiet har. 

– Politiet er ikke noe privat vaktselskap for brudeparet. De har heller ingen forpliktelse til å avklare medietillatelser om dronefotografering med brudeparets management.

– Har anstrengt forhold til medier

Prinsessens manager, Carina Scheele Carlsen henviser til Simon Valvik, som er presse- og kommunikasjonsansvarlig for selve bryllupet.

– Det er ingen hemmelighet at brudeparet har et anstrengt forhold til medier. Dette handler derimot ikke om å favorisere noen overfor noen andre, men om privatliv, sikkerhet og logistikk, sier Valvik til TV 2.

 Ole Berg-Rusten / NTB
TIDLIGERE DUREK-MANAGER: Simon Valvik er presse- og kommunikasjonsansvarlig for bryllupet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Han presiserer at TV 2-sakene er bruddstykker av en større dialog.

– Vi setter pris på at politiet strekker seg langt og aktivt bidrar med sine vurderinger. Som enhver annen arrangør kan vi bare uttrykke våre behov. Så er det opp til politiet og navigere og beslutte. Vi er ikke eksperter på politiets arbeid og respekterer politiets beslutninger.

–  Dette handler ikke om å favorisere noen overfor noen andre, men om privatliv, sikkerhet og logistikk.

Read Entire Article