Ei satsing på yrkesfag skulle det bli. Vi trenger flere fagarbeidere og fylkeskommunen skulle gjøre sitt for å få ungdom til å gjøre slik de skulle. Det førte til mange feilvalg og dermed enda flere følgefeil.
Det var nærmest opprør på KKG i fjor, da det ble klart at idrettstilbudet skulle reduseres. Hele to klasser skulle fjernes. Fylkespolitikerne stod ansvarlig for denne endringen og leder av hovedutvalg for utdanning og kompetanse i Agder fylkeskommune, Rune Andre Sørtveit Frustøl begrunnet avgjørelsen den gangen med at man må få brukt den nye skolen som ble bygd i Søgne. Samtidig var det en godt kjent hemmelighet at NHO presset på mer fokus på yrkesfag. For mye attraktivt tilbud på studieforberedende utdanning ble sett på som et hinder på veien til flere yrkesfagselever.
Samtidig er det ikke å feie under en stol at den nye skolen i Søgne er et problem. Elever ønsker ikke å gå dit og heller ikke å la seg tvinge til det. Mens KKG hadde 200 søkere på 120 plasser var det så få søkere i Søgne at idrettstilbudet ikke kunne starte opp en gang. Det synes Frustøl som tidligere forsvarte denne endringen i tilbudet var trist.
Samtidig øker søkertallene til yrkesfag og ligger fortsatt høyere enn antall søkere til studieforberedende utdanningsprogram. Det ser altså ut som om strategien til fylkeskommunen har fungert. Det er bare én ting som fortsatt kunne gitt noe hodebry, nemlig påbygg. Det er nemlig en fare for at flere dropper læretid og søker seg over til påbygg etter andre året på yrkesfag. Det har nok også fylkeskommunen forstått og nå funnet en løsning på dette problemet. Påbygg skal ut fra KKG og ut fra Tangen og selvfølgelig over til Søgne.
Men igjen virker det som om fylkeskommunen ikke har gjennomtenkt dette helt. Fra 1.8. gjelder det nemlig ei ny opplæringslov og dermed kan alle fra og med det året de fyller 19 år velger å gå i videregående opplæring for voksne. Ironien er at studiekompetanse for voksne ligger på nettopp KKG. Selv om ikke alle er 19 år etter andre året på videregående, er det nok et større antall som kommer til å synes at dette kan være attraktivt. Man kan lure på om det mangler samstemning internt i fylkeskommunen. Noen kommer kanskje til å si at det mangles programfag for fullverdig Vg3-påbygg. Men om det å ta ett fag som privatist er mindre attraktivt enn å måtte reise til Søgne kommer tiden til å vise.
Generelt sett virker det litt merkelig at fylkeskommunen ikke går mer ydmykt til verks. Særlig når man tenker på hvor omdiskutert denne institusjonen er. Til og med vedtektene til partiet som styrer, nemlig Høyre, står det et ønske om å avskaffe fylkeskommunene i sin helhet. Men fylkeskommunen, med assisterende fylkeskommunedirektør for utdanning Line Marie Poppe i spissen, velger likevel heller en «my way or the highway»-strategi. Da er det ikke merkelig at både lærere og elever protesterer gjennom innslag i fvn. De har et behov for å bli hørt og de har også rett til det.