Fullstendig ugreit

3 hours ago 5



Det finnes grenser for hva som er greit i en politisk strid. Å erklære krig og grave opp drit om politiske motstandere er milevis utenfor.

mandag 21. oktober kl. 22:52

Det er lett å forstå at folk i bygdene i Innlandet protesterer kraftfullt når videregående skoler legges ned. Tusenvis har demonstrert den siste tiden, og de har fått hele landets oppmerksomhet.

Når lysene slukkes i butikker og bakerier i Nord-Gudbrandsdalen tirsdag, er det virkningsfullt. Et mørklagt kjøpesenter er symboltungt.

En stille og tydelig protest mot at fremtidsutsiktene til Lom og Skjåk blir svekket når skolen blir borte.

 Handout / Lom kommuneOrdfører i Lom Kristian Frisvold (Bygdelista) mener alt nå er lov i kampen for å beholde videregående skole i bygda. Foto: Handout / Lom kommune

Ordfører i Lom, Kristian Frisvold (Bygdelista/Høyre), velger en annen linje. På mandagens kommunestyremøte erklærte han full krig. Nå er alt lov. Han vil grave frem drit om enkeltpolitikere i fylkestinget i Innlandet.

Det er langt bortenfor det akseptable i politikken å angripe meningsmotstandere på den måten.

Fylkestinget vedtar trolig denne uken å legge ned til sammen seks skoler og skolesteder i Innlandet. Truslene fra ordføreren bør ikke påvirke utfallet av saken.

Kanskje har fylkestinget vært for lite lydhøre. Kanskje burde fylkespolitikerne tatt en ekstra tur for å høre elevene ut.

Kanskje tar fylkestinget til og med feil beslutning.

 Line Møller, VGTRUET: Fylkestinget skal onsdag avgjøre om den videregående skolen i Lom skal legges ned. Foto: Line Møller, VG

Men det er ingenting udemokratisk ved å gjøre om på skolestrukturen i et fylke. Det er de folkevalgte politikernes plikt å få et budsjett til å gå opp og til å drifte skolene på den måten de vurderer er best. De har fått sitt mandat fra velgerne til å bestemme hvordan.

Temperaturen har vært høy i debatten om nedleggelser en god stund. Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) har gjort sitt for skru den opp enda mer: «At Arbeiderpartiets fylkesordfører Thomas Breen vil prostituere seg for å få makt sammen med Høyre på denne måten, det syns jeg er vanvittig», uttalte hun til NRK.

Hun burde valgt andre ord.

 EMMA BØ / VGJustisminister Emilie Enger Mehl (Sp) har beskyldt Ap for prostitusjon i saken om skolenedleggelser. Foto: EMMA BØ / VG

Og langt grovere skulle det bli, med en destruktiv tirade fra en ordfører. I verste fall skremmer slike uttalelser folk vekk fra politikken.

Å stå i upopulære beslutninger er politikernes plikt. Men å tåle sånt som dette, det skal de ikke behøve.

Skolenedleggelsene i Innlandet er en lei sak for regjeringen. Både Senterpartiet og Arbeiderpartiet trenger hver eneste stemme de kan få om de skal beholde makten. Nå har de fått mange mot seg, i et område de tradisjonelt står støtt.

Det var det siste de trengte.

På kort sikt er det utenfor deres makt å gjøre noe med fylkestingets beslutning. Regjeringen kan ikke, og bør ikke engang tenke tanken, å instruere politikere på lavere nivåer i saker som denne.

Muligens har de nå fått ufrivillig hjelp fra en ordfører, som bare dro det så langt at sympatien kan snu.

Beslutningen om skolene i Innlandet kommer trolig onsdag. Opprydningen i hva slags språkbruk politikere bruker om meningsmotstandere bør starte straks.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article