Full uenighet om Johaugs nivå: – Therese er nødt til å heve seg

3 days ago 15



Anne Kjersti Kalvå (32) og trener Pål Gunnar Mikkelsplass (63) har ulik oppfatning av nivået på Therese Johaug og konkurrentene.

HVOR STÅR JOHAUG? Det er spørsmålet alle lurer på i ski-verden før Therese Johaug sitt comeback. Foto: Terje Pedersen / NTB

Publisert: 02.10.2024 22:18

– De andre bli bedre, ellers vinner Therese alt! De har ikke noe valg, de bli mye bedre, sier Mikkelsplass.

Han er nå assistenttrener på landslaget og har vært Johaugs personlige trener i en årrekke.

Dalsbygda-ekpressen la opp våren 2022, før hun ble mamma til Kristin 17. mai 2023 og nå er klar for en siste sesong med VM i Trondheim som det store målet.

De svenske profilene Ebba Andersson og Frida Karlsson sa sist vinter at de trodde nivået i toppen har hevet seg siden 2022.

Mange venter at Ebba Andersson og Frida Karlsson blir Therese Johaugs tøffeste konkurrenter. Her fra Oberstdorf-VM 2021 hvor Johaug vant tre av tre distansegull. Foto: Adam Ihse/TT / TT Nyhetsbyrån / NTB

Det er Mikkelsplass skeptisk til.

– Jeg tror noen har blitt bedre. Men at nivået stort sett har blitt veldig mye bedre, sier jeg nei til. Det er flere som kanskje er ganske gode, men skirenn med og uten Therese har vært to helt ulike ting. Uten Therese har det vært mer som gutteskirenn, der de rusler lenge før det blir kjør mot slutten.

Konfrontert med Mikkelsplass utsagn, har Kalvå et annet syn.

– Therese er nødt til å heve seg hun også, det er mange som har trent bra i årene hun har vært borte. Jeg tror hun må ha mer fokus på å være langrennsløper og prioritere dét hakket mer i hverdagen enn hun har gjort til nå. Det er mange som trener godt - og hviler mellom. Det er ikke bare en «walk in the park» å komme tilbake, sier Kalvå.

Anne Kjersti Kalvå jubler for VM-sølv på tremila i 2023. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

I tillegg til å satse mot VM og være mamma, har Johaug en egen merkevare og en treningsapp hvor hun hjelper folk å komme i form.

– Jeg tror ikke det er mange andre som hadde taklet Therese sitt kjør. Jeg er imponert over at hun får til det. Det er ikke så mange andre som har den energiboksen, sier Kalvå og legger til:

– Jeg er imponert om hun kommer tilbake og herjer.

Marit Bjørgen, tidenes mestvinnende vinterolympier og assistenttrener på landslaget, støtter Mikkelsplass.

– Det blir ingen kjære mor for konkurrentene. Jeg har sett nivået til Therese nå, sier Bjørgen.

Hun er opptatt av å følge kritisk med på totalbelastningen til Johaug.

– Man kan ikke gå å irritere seg over at andre har så mye energi og tåler mye. Da har man feil fokus. Utøvere er forskjellig. Therese har veldig høy arbeidskapasitet og tåler mye. Therese er et unikum, men det er en grense for hun også, sier Bjørgen.

De har trent uttalige timer opp gjennom og er gode venner.

– Det blir utfordringen for oss trenere å følge det godt opp. Jeg kjenner Therese godt og ser lett på kroppsspråket hennes om «nok er nok».

– Har du bremset henne etter comebacket ble annonsert?

– Nei, det har sett veldig greit ut nå, men vi er tydelig på at hun må passe på. Det er det jeg spør om hver gang vi møtes: «Er ting bra på hjemmebane, hvordan funker det, hvordan er overskuddet?»

– Hun styrer livet og er godt voksen, men jeg kan stille de kritiske spørsmålene.

Svenske Ebba Andersson gikk solo inn til to gull i Planica-VM 2023, og Karlsson vant med stor margin på Holmenkollen-femmila 2024. Ellers har fellesstartene stort sett blitt avgjort mot slutten de siste to sesongene.

Mikkelsplass tror Andersson er utøveren som er mest glad for Johaugs retur.

– Har du et lokomotiv som drar, blir det tøffere for alle. Jeg tror Andersson kan juble nå. Hun får med seg en likesinnet og vil få hjelp til å dra. Hun har vært måtte være motoren de siste årene, sier Mikkelsplass.

– Hvem sukker over at Johaug er tilbake?

– Det er alle som akkurat klarte å henge med på farten de to siste årene, men når farten blir litt høyere nå vil det skrape vekk ganske mange. Det blir mer vann mellom båtene igjen. Det har vært markant forskjell på rennene med og uten Therese.

Pål Gunnar Mikkelsplass har vært trener for Johaug i lang tid. Foto: Terje Pedersen / NTB

Heidi Weng var Norges beste distanseløper sist vinter i en skuffende sesong. Hun har ingen følelse av hvordan nivået har vært uten Johaug og hva som må til for å slå henne kommende sesong.

– Vi får se på Beitostølen (nasjonal åpning) og Ruka (verdenscup-start). Jeg har ikke noe svar på noen ting, sier Weng.

Read Entire Article