Full klinsj om prestisjebydel. Kommunen nekter å behandle forslaget.

6 days ago 8



Plan- og bygningsetaten slakter planen for Grønlikaia og nekter å legge den ut på høring. Hav Eiendom truer med at millioner til parker og offentlige rom vil fordufte.

«Verket», bydelen nærmest Bjørvika vil bli tyngst utbygget med høyest bygninger. PBE kommer nå med knallhard kritikk. Illustrasjon: Team Grønlikaia

Publisert: 01.10.2024 11:14 | Oppdatert: 01.10.2024 11:27

Kortversjonen

«Forslaget for Grønlikaia, slik det nå foreligger, er vesentlig i strid med overordnede planer og føringer som kommuneplanen, planene for Bjørvika og Sydhavna, Høyhusstrategien for Oslo og Fjordbyplanen.»

Slik lyder Plan- og bygningsetatens (PBE) knallharde dom over Hav Eiendoms nylige innsendte planer for Grønlikaia – Bjørvikas største utviklingsområde.

Prestisjeplanene har versert i årevis. 118 arkitekter fra hele verden kjempet om å få tegne området. I slutten av august ble planforslaget for hele området sendt til PBE. Hav Eiendom ser blant annet for seg 1500 boliger og opp til 3000 arbeidsplasser.

Det er særlig de foreslåtte høydene PBE nå reagerer på.

«Det materialet vi har mottatt viser at Oslos karakteristiske landskap med de grønne åsene og koblingen til fjorden, blir vesentlig svekket», skriver PBE.

Grønlikaia ligger mellom Sørenga og Mosseveien. Illustrasjon: Team Grønlikaia

«Svært dominerende»

– Derfor har vi kommet til at planforslaget ikke skal legges ut på høring og til offentlig ettersyn skriver avdelingsdirektør for planer, Anja Fagereng Elind i PBE, i pressemeldingen.

Dermed stanser prosessen for prosjektet.

PBE skriver videre at det er synd at en lang koordinert dialogprosess ender opp med et forslag som ligger så langt unna den utviklingen de kan anbefale for Grønlia.

Slik ser høydene ut fra Ekebergskrenten. Foto: Team Grønlikaia

Allerede i oppstartsmøtet i 2021 frarådet PBE Hav Eiendom AS å gå videre med planene for høyhus.

– I løpet av dialogen vi har hatt, er forslaget nå endret fra ett sterkt frarådet høyhus i starten, til ni høyhus i det sist innsendte forslaget. De foreslåtte høyhusene blir svært dominerende sett fra fjorden mot åsen og fra åsen mot fjorden, skriver etaten.

Det er ikke minst utsikten fra Sjømannsskolen og Ekebergåsen PBE er kritisk til. Illustrasjon: Team Grønlikaia

Milliontap for kommunen

Adm. dir i Hav Eiendom, Kjell Kalland, reagerer med vantro på PBEs respons. Ikke minst at de har sendt ut en pressemelding og lagt nyheten ut på egne nettsider før Hav ble informert.

– Vi fikk ikke engang en kopi. De bør holde seg for god til en polemikk som dette, sier han.

Når han ikke er blitt forelagt kritikken direkte, vil han ikke gå inn i detaljer i PBE’s kritikk. Men påpeker at planforslaget forholder seg til bystyrets vedtak for området.

– Vi kunne hatt dialog. Her er det bare avslag.

Han gjør det klart at Hav Eiendom har forpliktet seg til å bidra med store summer til havnepromenader, friområder, parker og byrom i Bjørvika. Men bidraget er knyttet til antall m2 de får bygge.

– Det står veldig mange millioner på spill. Konsekvensen hvis infrastrukturen ikke er finansiert blir store, varsler han.

Og tilføyer: – Dette er en dramatisk vending.

– Hva gjør dere nå?

– Vi vil i hvert fall klage dette inn for bystyret, sier han.

Read Entire Article