Full jubel i klubben i øst: Byrådet vil satse 500 millioner på fotballbaner i Oslo

2 weeks ago 8



Holmlia-barna er hørt. De skal få spille fotball på oppvarmet bane om vinteren. Det rører klubblederen.

 Magnus Tjelle Bondevik, Haroun Moussaoui, Adama Koné (med ryggen til), Ali Gabriel Ataya og Alvin Wamai. Foto: Mattis Sandblad / VG

Publisert: 25.09.2024 13:02 | Oppdatert: 25.09.2024 13:26

– Deilig!

– Det blir deilig at vi kan trene og sånt!

Holmlias 12-13-åringer er glade. Byrådet i Oslo lover endelig undervarme for klubben som holder til i et område som sliter med lavinntekt og sosiale problemer.

Klubben har kjempet for det i åresvis. Lovnader har blitt brutt.

Holmlia-leder Aram Meradi var krass og tydelig da VG satte søkelys på hvor ulike forhold hovedstadens fotballbarn har om vinteren.

Trange gymsaler og isete baner i noen bydeler. Vintergrønne baner i andre.

Holmlia-leder Aram Meradi under et VG-intervju i februar. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

– Hva betyr dette for deg og ikke minst for barna rundt her?

– Oi... gi meg to sekunder.. Vi tar det senere.

Den frittalende klubblederen klarer ikke å fullføre. Han gir heller byråden AnitaAnitabyråd for kultur og næring byråd for kultur og næringLeirvik NorthLeirvik Northbyråd for kultur og næring (Høyre) en klem. Det er bare noen dager siden han hadde «null tillit» til politikerne.

Aram Meradi (Holmlia), Anita Leirvik North (Høyre) og Hallstein Bjercke (Venstre) på Holmlia - der undervarme-nyheten ble delt. Foto: Mattis Sandblad / VG

«Har du en ball, så har du alt», lyder et kjent fotballsitat.

Byrådet mener at man trenger baner også. De har den siste tiden jobbet intenst med budsjettforslag for 2025, og en behovsplan for idretten 2025–2034.

– Jeg kan bare si at det er tøffe tider i byen, sier finansbyråd Hallstein Bjercke (Venstre).

– Vi må kutte på ganske mange områder i Oslo-budsjettet. Men det området vi skjermer og hvor vi også satser og prioriterer, det er ungene våre – altså tilbud til barn og unge, sier han.

Anita Leirvik North

Byråd for kultur og næring

Anita Leirvik North hevder bestemt at idretten er budsjettvinner i «fryktelig vanskelige tider».

– Og det er jo rett og slett fordi breddeidretten er utrolig viktig. Barna skal fortsatt føle at de har et sted å være, at man inkluderer, at vi skal ikke spare oss selv til problemer i fremtiden, sier hun.

Høyre-politikeren kommer med et stikk til det forrige byrådet med Ap, MDG og SV – fordi hun arvet et 2024-budjettforslag med null kroner til fotballbaner.

– I vår økonomiplanen, som går over fire år riktig nok, har vi nå satt av en halv milliard for å rehabilitere kunstgressbaner.

 Her holder klubben til, ved Lusetjern kunstgressbane. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Holmlia får nytte av pengene allerede neste år.

– Vi ser at det er viktig tilskudd akkurat i dette området, begrunner hun.

– Det er jo en skjevfordeling i byen når det gjelder undervarme. Hva tenker dere om den utfordringen på sikt?

– Dette er jo en del av den måten kommunen kan utjevne forskjellene. Kommunen eier jo ingen anlegg med undervarme i Oslo vest. Så vi har jo på en måte sånn sett valgt å skjevfordele: Når vi legger undervarme, så er det i øst.

– Altså vi er opptatt av at unger over hele byen skal få mulighet til å drive idrett og spille fotball. Vi vet hvor viktig det er, skyter Hallstein Bjercke inn.

Hallstein Bjercke (V)

Finansbyråd

– Hva koster det for kommunen å drifte undervarme gjennom en vinter?

– Det er kjempestore forskjeller. Både basert på teknologi og hvilken infrastruktur som ligger rundt, svarer Anita Leirvik North.

– Men er det en stor kostnad kontra det du får igjen?

– Når det gjelder idrett og kultur, så er det veldig vanskelig. Men jeg mener jo at det er viktig at vi gjør dette. Så vi har sagt at dette prioriterer vi.

– Hva med de som ikke får noe i denne omgang?

– Jeg tenker at med en halv milliard, så tror jeg det er veldig få som ikke får noe. Og da snakker vi jo kun om rehabilitering av kunstkressanlegg.

– Ligger det en løsning for LørenLørenEt område med dårlig banekapasitet, som har blitt trukket frem som et skrekkeksempel. i det nye budsjettet?

– Vi jobber med en løsning for Løren. Vi skal få til noe på Løren. Det er jeg helt sikker på at vi får til. Men vi har jo ikke løsninger på plass ennå.

 Løren-området er det fortsatt ikke løsning på. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

– Er dere forberedt på kritikk fra idretten?

– Alltid forberedt på kritikk, svarer Bjercke kontant - og høster trillende latter fra budsjettkollegaen.

– Vi er jo politikere. Det er jo nesten litt av gamet. Jeg føler at vi virkelig har fått til noe. Alle andre områder har fått ganske massive kutt. At vi skjermer idretten for disse kuttene, er veldig tydelig tegn på hva vi prioriterer, sier Anita Leirvik North.

I Holmlia tør man endelig å tro på at «nå skjer det» - selv om bystyret må godkjenne forslaget.

Per N. Bondevik

Leder i Holmlias fotballgruppe

– Vi kunne jo ha fortsatt å hakke is og håpe på at det ikke blir så farlig der ute. Og ha ungene inne i små gymsaler. Men eldre ungdom har jo egentlig ikke hatt noe tilbud om vinteren. Det betyr at det ivrigeste forsvinner til andre klubber, og de minst ivrige gir seg. Vi har hatt noen lag som har gått i oppløsning, sier Per N. Bondevik.

– Nå kan vi tilby mer aktivitet for ungene våre. Og det skal vi utnytte, sier han.

– Altså, en ting er fotballen, kvaliteten og alt sånt. Men dette handler jo også om å bygge et lokalt samfunn, der folk føler at her kan vi være med, sier han.

Sindre ØgarMikal Emil Aaserud
Read Entire Article