Fugleinfluensa skaper bekymring: – Økt smitte fra fugler til pattedyr

1 week ago 13



Det er avgjørende at vi jobber sammen med forvaltningen for å overvåke situasjonen i Norge, sier Merete Hofshagen i en pressemelding.

Hun er avdelingsdirektør for dyrehelse, dyrevelferd og mattrygghet ved Veterinærinstituttet. Torsdag publiserer de sin årlige rapport om norsk dyrehelse- og velferd på Veteri Sandnes.

Der kommer det frem at helsen til norske dyr i en internasjonal sammenheng er å anse som vært god.

Men det er knyttet bekymring til særlig én utvikling.

Sivilforsvaret fjerner døde krykkjer under fugleinfluensaepidemien i Vadsø

Sivilforsvaret fjerner døde krykkjer under fugleinfluensaepidemien i Vadsø fugleinfluensa i juli 2023.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Viruset tiltar

I fjor sommer var det flere sykdomsutbrudd blant norske fugler og fjørfe der det ble påvist høypatogen aviær influensa (HPAI), også kjent som fugleinfluensa.

Vi har hatt flere utbrudd av fugleinfluensa i løpet av de siste årene, og vi ser at tilstedeværelsen av viruset tiltar, sier Hofshagen.

Merete Hofshagen

Merete Hofshagen hos Veterinærinstituttet opplyser om blant annet om tilstanden rundt fugleinfluensa blant norske dyr i den nye dyrehelserapporten.

Foto: Veterinærinstituttet

Blant annet omtaler rapporten et stort utbrudd i Troms og Finnmark sommeren 2023, der det ble samlet inn over 24.000 døde fugler.

Flere andre steder i landet ble det også oppdaget sykdom, både hos et kommunalt fuglehold i Møre og Romsdal og hos flere hobbyfjørfehold i både Vestland og Troms og Finnmark.

I alle disse var det samme variant av viruset som ble påvist.

Nå frykter de konsekvensene dersom hyppigheten av sykdommene fortsetter å eskalere, i tråd med en annen global utvikling.

Fra fugler til pattedyr

Selv om fugleinfluensa hovedsakelig er en fuglesykdom, ser man på verdensbasis nå økt smitte fra fugler til pattedyr.

– Smitte fra fugler til pattedyr er en trend vi ser globalt, noe vi også har sett enkelte tilfeller av her i Norge. Så langt har vi i Norge påvist fugleinfluensa hos seks rødrever, men her er det også sannsynligvis mørketall. sier fagansvarlig for fjørfe hos Veterinærinstituttet Silje Granstad.

Silje Granstad, fagansvarlig for fjørfe ved Veterinærinstituttet.

Silje Granstad hos Veterinærinstuttet.

Foto: Bryndis Holm / Veterinærinstituttet

– Det er lavt smittetrykk i Norge per nå. Det er nok mørketall, og sånn sett er vi avhengig av at publikum sier ifra om egne observasjoner. Dette kan være ville dyr som viser tegn til enten luftveissykdom eller sentralnnervøs sykdom, eller døde dyr hvor dødsårsaken ikke er åpenbar, sier Granstad.

Publisert 25.04.2024, kl. 12.02 Oppdatert 25.04.2024, kl. 12.15

Read Entire Article