Frykter flere dropper videregående i Innlandet

14 hours ago 5



Kortversjonen

  • På Dokka, Flisa og Skarnes frykter de økt skolefrafall hvis skolene her nedlegges.
  • Even Amundsen (17) mener lang reisevei vil øke frafall og utenforskap blant elevene.
  • Demonstrasjoner og fakkeltog har samlet tusenvis i protest.
  • Færre elever de kommende årene gjør at flere skoler i Innlandet er foreslått nedlagt.

Even Amundsen (17) er elektroelev på vg2 ved Solør vgs. avdeling på Flisa. Han sitter også i ungdomsrådet i kommunen, og er krystallklar om hva konsekvensene blir dersom skolen vedtas nedlagt onsdag.

– Jeg frykter aller mest at lang reisevei for fremtidige elever vil føre til at enda flere dropper ut eller ikke starter på videregående opplæring, sier Even til VG.

 PrivatKLAR FOR DEMO: Elektroelev Even Amundsen (17) har fått ok fra arbeidsgiveren hvor han har praksis, til en fridag for å demonstrere mot nedlegging av Solør vgs. avdeling Flisa – på Hamar tirsdag. Foto: Privat

I likhet med på Dokka i Nordre Land – har det vært demonstrasjon og fakkeltog på Flisa lenger øst i storfylket.

– Jeg har aldri sett så mange samlet i bygda tidligere. Det var nærmere 2000 samlet i sentrum mot skolenedleggingen, sier Even.

Han har deltatt på medvirkningsmøter tidlig i prosessen. Tirsdag har han fått fri av praksisbedriften sin til å delta på demonstrasjon på Hamar.

– Det er mange her i distriktet som har lang reisevei til vgs. fra før. Legges Flisa-avdelingen ned, er jeg redd flere vil slite mer – både med utenforskap, frafall og ledighet fra jobb og utdanning, sier Amundsen.

Åsnes ungdomsråd, som Amundsen er en del av, sier i sin høringsuttalelse at Solør er en region med særlige levekårsutfordringer.

– Mange ungdommer vokser opp i hjem der foresatte ikke har gjennomført VGS, og vi vet at dette øker risikoen for at de selv ikke fullfører. En stor andel av foresatte er uten jobb eller er uføre, og også dette kan gjøre det vanskeligere for ungdom å fullføre videregående, skriver ungdommen selv.

På Dokka vgs. er rektor Bjørn Saur opptatt av noen av de samme problemstillingene:

– Det blir spennende å se hvor mange vi mister og hvor mange av dem som vi kunne ha hatt som elever til høsten, sier Bjørn Saur til VG.

Bilde av Rektor Bjørn Saur ved Dokka videregående skoleRektor Bjørn Saur ved Dokka videregående skole

Han er rektor ved Dokka videregående skole som etter alle solemerker blir nedlagt når fylkestinget fatter vedtak i saken onsdag.

– Vi bor i region med en del utenforskap for å si det sånn, og dette er tøft for mange. Det blir nok vanskelig å motivere seg når du må kjøre langt med bussen. Vi kjenner elevgrunnlaget vårt og ungdomsskolene vi får elever fra, sier Saur.

Det er på denne tiden av året de pleier å begynne samarbeidet med ungdomsskolene for å sikre en god overgang til videregående. Blir det nedleggelse, er det altså kroken på døra fra neste høst.

I dag har Dokka vgs. 270 elever. For 10 år siden, forteller Saur, hadde de 277 elever og for 15 år siden var elevtallet 274.

Disse kan bli nedlagt

Det er fylkeskommunedirektøren som har foreslått å legge ned Dokka videregående skole (vgs.), Skarnes vgs., skolestedene Lom og Dombås ved Nord-Gudbrandsdal vgs. og skolestedene Flisa og Sønsterud ved Solør vgs.

Dessuten blir utdanningstilbud foreslått avviklet eller flyttet over hele fylket.

Bakgrunnen er nedgang i ungdomskullene: De videregående skolene i Innlandet har nærmere 3500 færre elever i dag enn i 2013 og ventes å få ytterligere 3000 færre frem til 2038.

Les mer om hvorfor dette gjøres nedenfor:

Derfor foreslås skolene nedlagt

Elevnedgangen medfører at det statlige rammetilskuddet reduseres. Siden 2020 er tilskuddet til videregående opplæring i Innlandet redusert med 128 millioner kroner.

De foreslåtte skolenedleggelsene og endringene i utdanningstilbudet vil over en tiårs periode gi samlede innsparinger på 970 millioner kroner.

Hvis ikke skole- og tilbudsstrukturen endres, vil alle videregående skoler i Innlandet få dårligere økonomi og strammere rammer, påpeker fylkeskommunedirektøren.

Ny struktur i videregående opplæring skal sikre stabile utdanningstilbud med høy faglig kvalitet, heter det i innstillingen til fylkestinget.

Avviklingen og endringene skal tre i kraft fra skoleåret 2025–2026. Elevene som rammes, vil få lengre reisevei og flere vil måtte flytte på hybel.

– Det er tungt

Den minste klassen på Dokka vgs. har i dag 10 elever. Disse elevene tar teknologi og industrifag og slike yrkesfaglige retninger regnes som fulle ved 15 elever. For studiespesialisering er tallet 30.

– Hvordan er stemningen på skolen nå?

– Hva tror du? Den er laber. Det er tungt. Det er så lite en får gjort. Men det er viktig å ta vare på hverandre, ikke minst elevene, sier rektor Bjørn Saur.

Blir det nedleggelse, er det slutt om ett års tid.

– Da blir det ingen nærskole lenger. Da står elevene fritt til å velge overalt. For de som bor i nærheten av skysstasjonen på Dokka – og det er ikke så mange – blir det 50 minutter med skolebuss til Gjøvik, forteller Saur.

Av skolens 270 elever kommer 190 elever med buss i dag.

– Noen får kortere reisevei. Men de aller fleste må til Dokka først. Fra deler av Torpa, får du 40 minutter ned hit i tillegg til 50 minutter videre til Gjøvik, sier han.

Så da kommer det an på hvor motivert du er, hvis du ikke skal på hybel da.

Også på Skarnes vgs er det dårlig stemning.

– Den er trykket og avventende, sier rektor Tone Cicilie Danielsdatter til VG

Hun forteller at elevrådet har vært innom alle klassene for å høre om elevene synes det er greit å gå på skole i Kongsvinger i stedet.

– Mange sa at de ikke var interessert i skolen og at de da kom til å hoppe av. Det er også vår største bekymring, sier Danielsdatter som i dag styrer en skole med 180 elever.

Read Entire Article